måndag 15 juni 2015

Tematrio - Stockholm

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om Stockholm. Så här skriver Lyran: Nu har jag läst en fantastisk bok som inspirerat till ett tema igen: Isidor och Paula av Ola Nilsson. Och temat blir därför Stockholm. Berätta om tre romaner som utspelar sig i vår huvudstad!



Då börjar jag med att återanvända ett bok som jag använt som svar i en tidigare tematrio, nämligen Ernst Brunners Kocksgatan.
Det var en bok som jag inte var speciellt förtjust i när jag läste den. Hans språk är lysande och det märks att han är bildad.
Men det hjälps inte. Jag hade så svårt för boken ändå, för det kändes inte som att den hade någon vettig handling. Varje gång jag tog boken för att läsa, så tittade jag förvånat på texten. Det här kände jag inte igen. Så jag fick gå tillbaka några sidor för att se vad det hade handlat om.
Givetvis behöver inte detta betyda att det är något fel på boken. Det är väl bara så att denna roman och jag inte är "kompatibla".

Så får det bli Jens Lapidus' bok Livet deluxe
Den ingår i Stockholm Noir-serien, och utspelar sig sålunda i Stockholms undre värld.
Om man accepterar Lapidus' språk, så är det en välskriven roman rakt igenom. En spännande bok om kriminalitet, svek, bedrägeri och lojalitet.
Vi träffar på såväl yrkeskriminella, som poliser och dekadenta skuggestalter från Stureplan.
Det är väl inte så svårt att räkna ut vem av romanfigurerna som ligger bakom den yrkesmördare, som vi får följa genom boken. Men trots det är boken spännande och en hel del saker som händer är oväntade.

Så avslutar jag med Lyckliga gatan av Liza Marklund. Den boken imponerade inte heller på mig. Jag har läst ett antal av Marklunds böcker och tyckt om att följa Annika Bengtzons förehavanden, men här tycker jag att det spretade för mycket.
En före detta riksdagsman hittas i sitt hem efter att ha misshandlats mycket svårt. Vem har torterat honom och varför?
Samtidigt har chefredaktör Anders Schyman problem. Bloggaren Sanningens ljus skriver att Schyman vunnit Stora Journalistpriset för 20 år sedan på en bluff.
Och naturligtvis har Annika Bengtzon en passa privata problem att tampas med.
När jag är färdig med boken känner jag att det är något som fattas. Hur blev det? Fick polisen tag i den/dem som torterat politikern? Och vem är egentligen Sanningens ljus?
Men den utspelar sig i alla fall i Stockholm ;)

24 kommentarer:

  1. Har provat på både Lapidus och Marklund, men deras böcker funkar inte riktigt för mig. Något av Brunner har jag inte provat ännu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, ingen av dessa tre författare är någon riktig favorit hos mig.

      Radera
  2. jag läste Lapidus första bok och tyckte att den gav en intressant inblick i en främmande värld. varken Brunner eller Marklund är några favoriter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också läst Snabba cash. Jag har lite svårt för den "blattisch" som Lapidus' böcker är skrivna på, men det är ju en smaksak.

      Radera
  3. Svar
    1. Va? Har jag lyckats hitta tre böcker som du inte har läst? ;)

      Radera
  4. Det låter som tre böcker som inte är för mig - jag försökte en gång med Lapidus men jag kunde inte ens komma två sidor, språket störde mig så oerhört mycket. Det kändes inte alls "fräscht" och coolt, bara puckat och konstlat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, språket är min största invändning.

      Radera
  5. Modernt inriktad trio, det var intressant. Fast jag lär inte ge Marklund någon ny chans ändå, tycker uppriktigt att den språkbehandlingen är helt oläslig. Tur att läsare är olika.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det tur. Annars skulle det inte ges ut många böcker.

      Radera
  6. Jag har bara läst Snabba cash av Lapidus och den gillade jag inte.
    Marklunds böcker har jag läst och tycker att de är sådär.
    Brunner har jag inte ens hört talas om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag misstänker att Ernst Brunner skulle bli skogstokig om han fick höra att du inte hört talas om honom :)))
      Men det är helt rätt! Låt dem inte växa sig för stora!

      Radera
  7. Som sagt, om man bara kan leva med språket i Lapidus böcker så är de väldigt bra. Just Livet deluxe tycker jag är den bästa i serien :)

    SvaraRadera
  8. Har inte läst någon av dessa och har en känsla av att det inte riktigt är böcker som passar mig.

    SvaraRadera
  9. Har försökt börja läsa Livet deluxe men tröttnat. Marklunds böcker gillar jag däremot.

    SvaraRadera
  10. Det var nära att Lapidus serie hamnade på min lista också. Jag hade också problem med språket när jag läste den, men lärde mig dock en del "nya ord":).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte helt bestämt mig om sådana ord innebär att vårt språk berikas eller förflackas...

      Radera
  11. Det låter inte som tre böcker som skulle passa mig. Lapidus har jag sett lite av filmatiseringen av och tror definitivt inte att det är för mig.

    SvaraRadera
  12. Blev helt fast i Snabba Cash, men har fortfarande inte läst ortsättningen trots att den står i hyllan. Skumt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, konstigt nog har vi nog lite till mans olästa böcker i bokhyllan.

      Radera