söndag 5 juni 2016

En smakebit på söndag - Utmarker

Idag är det söndag och då blir det en smakbit. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken som jag läser nu heter Utmarker och är skriven av Arne Dahl.

Hon heter Ellen Savinger och har varit försvunnen i tre veckor. Sam Berger fruktar att hon fallit offer för en seriemördare, men få av hans kolleger inom Stockholmspolisen vill lyssna; utan kropp, inget brott.
Så kommer Sam i kontakt med den undflyende Nathalie Fredén som visar sig ha oanade insikter i fallet. En historia med hisnande förgreningar till Sams eget liv tonar fram; plötsligt är även jägaren jagad, och i utmarkerna väntar en sanning som alltför många vill dölja.

Jag har bara hunnit läsa 40 sidor, så jag har inte lyckats skaffa mig en uppfattning av boken än. Smakbiten är hämtad från inledningen:

Asplöven darrar. Han hör det trots att han springer, trots att han löper som han aldrig tidigare har löpt genom ängsgräset som når honom till bröstet.
Precis innan ängen vidgar sig blir suset extra starkt. Han hejdar sig. Träden är plötsligt så påträngande att det känns som om någon vill in från en annan tid. Men så snavar han till, och då blir suset återigen svagare. När han lyckas häva snubblandet har det gyllengula hårfladdret nästan försvunnit där framme, mellan de höga grässtråna, och han är tvungen att ta i ännu mer för att inte förlora mark.
Det är en sommardag av den art som återkommer alldeles för sällan. Fjäderlätta moln skär tunna snitt genom den klarblå himlen, vartenda grässtrå skiner i en egen grön nyans.

18 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja, fast jag misstänker att man måste läsa en bra bit av boken innan man får veta vad inledningen handlar om.

      Radera
  2. Den här är jag lite nyfiken på. Tack för smakbiten! :)

    SvaraRadera
  3. asplöv och utmarker. låter lockande. fint omslag dessutom. tack för smakebiten!

    SvaraRadera
  4. Tack för smakbit! Gillar miljöbeskrivningarna. Funderat på att läsa denna, ännu mer nu...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vacker miljöbeskrivning men sen blir det blodigare...

      Radera
  5. Den har jag hört mycket om. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  6. Gillar det jag läst av Dahl, men det var ett tag sen nu, blir så ibland konstigt nog...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man hittar ju andra författare ibland.

      Radera
  7. Jag älskar Arne Dahls böcker :) Den här nya serien ska jag väl också ge mig på någon gång.

    SvaraRadera
  8. Tack för smakbiten. Det här var den första boken av Arne Dahl som jag verkligen gillade!

    SvaraRadera