måndag 12 september 2016

Tematrio - bokhandel/bibliotek/böcker

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om bokhandel/bibliotek/böcker. Så här skriver Lyran: Många av oss gillar lite extra att läsa om läsning, böcker o s v i romaner. I många av mina favoritböcker är läsning ett viktigt inslag, säkert har du egna favoriter på detta tema. Berätta om tre bra fiktiva texter som handlar om läsning, böcker, bibliotek, bokhandeln o s v!

Första boken får bli Markus Zusaks Boktjuven.
På baksidestexten kan man läsa att nioåriga Liesel Meminger bor hos en fosterfamilj. Hennes föräldrar har tagits till ett koncentrationsläger och hennes lillebror är död. Liesel är en boktjuv - hon stjäl från nazisternas bokbål, från borgmästarens bibliotek, varhelst böcker finns att hitta. Hon delar böckerna med sina grannar när de sitter i skyddsrummen och med den judiske man som gömmer sig i hennes källare.
Vad jag inte förstod innan jag började läsa boken var att den innehöll så mycket mörker. Det är definitivt ingen feel good-roman. I början hade jag svårt att förstå den, men snart trollbands jag av berättelsen. Det finns strimmor av ljus även i en värld fylld av mörker. För det är en mörk värld vi får möta, i en liten by i Tyskland under åren 1939-43. Döden, som är bokens berättare, har mycket att göra. Det är så många själar som han ska hämta.
När jag kom till slutet av boken hade jag tårar i ögonen. Kunde inte Liesel ha fått slippa en del av all den omänskliga sorg hon drabbades av? Men det här var Nazityskland under brinnande krig. Det var ingen lycklig tid.
Det är en fin bok, som jag gärna rekommenderar. Men bitvis gör den ont att läsa.


Nummer två blir Kerstin Ekmans Grand Final i skojarbranschen. Det var en bok som jag tyckte mycket om.
Boken handlar om en firad författarinna, Lillemor Troj, som får läsa ett manus som förlaget fått in. Manuset handlar om henne själv. En kvinna har skrivit en roman om Lillemors liv. En roman som hotar att avslöja att Lillemor Trojs författarskap är en bluff.
Kerstin Ekman driver vasst men godmodigt med litteraturvärlden. Och få kvinnor har väl som hon en sådan insikt i hur det går till i den litterära parnassen.
Hon är ju bevars ledamot av Svenska Akademien, även om hon inte deltagit aktivt i dess arbete sedan 1989.


En av akademiledamoten Torgny Lindgrens märkliga romaner är Dorés bibel
Bokens berättare saknar förmågan att läsa skriven eller tryckt text. Men genom Dorés illustrerade bibel är han ändå väl förtrogen med Bibelns innehåll. Han ägnar sitt liv åt att kopiera Gustave Dorés bilder och kommer fram till att Gud är summan av dessa bilder. Han påbörjar därför en bok om Doré.

22 kommentarer:

  1. Boktjuven är den enda jag läst av böckerna i din trio.

    SvaraRadera
  2. Den enda jag har läst är Boktjuven, men jag har varit sugen på att läsa Grand Final i skojarbranschen. Den tredje blir jag nyfiken på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att Ekmans bok är riktigt trevlig och läsvärd.

      Radera
  3. Boktjuven fanns i min trio också, och jag gillade Grand Final i skojarbranschen (och det mesta Kerstin Ekman skrivit för den delen...).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Boktjuven dök upp direkt i huvudet på mig.

      Radera
  4. "Boktjuven" är väldigt fin, tror den passar även ungdomar. "Grand Final i skojarbranschen" är helt enkelt lysande! Jag slukade den.

    SvaraRadera
  5. Ja just ja, "Grand final..."! Den var väldigt intressant tyckte jag, jag älskar slutet

    SvaraRadera
  6. Boktjuven är helt fantastiskt bra, men jag gillade inte alls Grand Final i skojarbranschen. Kändes mest som en bok för förläggare/författare eller andra i bokbranschen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla kan inte tycka lika, för då vore det tråkigt ;)

      Radera
  7. Boktjuven hade även jag mer i min trio. Kerstin Ekmans bok är jag också sugen på att läsa. Tror att jag har den på läsplattan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men då så. Bara att läsa alltså :)

      Radera
  8. Grand final i skojarbranschen står och väntar på mig i bokhyllan. Jag har inte blivit jätteförtjust i det jag hittills läst av Ekman (två första böckerna i Katrineholm-kvartetten) men kunde inte motstå titeln.

    SvaraRadera
  9. en jättefin trio tycker jag, som ändå inte kom igenom Ekmans bok trots att jag läst det mesta av det hon skrivit och gillat det mycket. Torgny Lindgren är en annan favorit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar också Lindgren. Han är mycket underfundig!

      Radera
  10. Börjar nu misstänka att jag gav upp Boktjuven för snabbt o efter för få sidor, borde kanske ge den en andra chans...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tog ett tag innan jag kom in i berättelsen på allvar.

      Radera
  11. Jag har bara läst Boktjuven och den var riktigt bra. De andra två har jag inte läst än.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant grepp att låta Döden vara berättare.

      Radera