torsdag 20 oktober 2016

Veckans ord på Q

Linda med bloggen enligt O har en alfabetsutmaning. Varje vecka presenterar hon fem ord på en bokstav. Dessa ska vi associera med böcker. Våra tolkningar av detta är tämligen fria, men det ska handla om böcker eller författare. Den här gången är det extra svårt eftersom veckans bokstav är Q. Därför har Linda lagt in några livlinor.

queer
Jag har en känsla av att queer-teorier är sådant som får människor som säger "hen" att gå igång. Inte riktigt min grej. Men ordet får mig att tänka på en bok där det finns andra som inte alls skulle vilja diskutera sådana saker.
Jag läste nyligen Tomas Erikssons bok Missionären i Lekeby. Nyutexaminerade läraren Håkan Ågren flyttar till en liten ort i Närke, där han ska försöka tillämpa sina nya pedagogiska kunskaper.
Det umgänge han får är inte det han är van vid. Det är grabbar som snusar och dricker brännvin och som med bestämdhet vet att alla stockholmare är bögar och fjollor. Inget utrymme för queeranalyser där inte.

quisling
Här går mina tankar till Jan Guillous bok Att inte vilja se. Handlingen utspelar sig under andra världskriget, och där fanns många som likt Vidkun Quisling i Norge var beredda att verka för främmande makt.
Boken är fjärde delen i Guillous romansvit om Det stora århundradet, det vill säga 1900-talet.
Jag är mycket förtjust i den här serien, där vi får följa familjen Lauritzen. Den här delen utspelar sig under andra världskriget. Kriget splittrar familjen. En familjemedlem tillhör ett elitförband inom SS, medan en annan deltar i den norska motståndskampen.
Bröderna Lauritzen hoppas på en tysk seger i kriget. Inte för att de är nazister, för det är de absolut inte, utan för att de känner en stark samhörighet med den tyska kulturen och dessutom har nästan hela familjeförmögenheten låst i tyska fastigheter.
Titeln syftar naturligtvis på oviljan att inse vilket utrotningskrig nazisterna ägnade sig åt. Boken har kritiserats av historiker, som menar att det visst var känt att judar dödades i stor skala, och att Guillou därför ger en felaktig bild av hur man i Sverige såg på kriget.
Jag tror att det är en feltolkning. Det handlar om att inte VILJA se. Hur lätt är det inte att förneka fakta som talar emot den egna världsbilden. På samma sätt som många vägrade inse vilken brutal mördarregim som styrde i Moskva.

qigong, eller annan avslappning eller annat kinesiskt...
Jag kan inte skryta med att ha ägnat mig åt qigong eller någon annan avslappning. Inte heller vet jag någon bok som handlar på detta. Därför använder jag mig av räddningsplankan, nämligen en bok med kinesiska dikter som jag läste tidigare i år.
Boken Det förtätade ögonblicket - Tolkningar av T'anglyrik kom till mig av misstag. Jag köpte en bok av Kawabata på Tradera, men fick av misstag denna bok istället. Allting ordnade sig. Jag fick rätt bok till slut, men säljaren lät mig behålla den här boken som plåster på såren.
Akademiledamoten Göran Malmqvist är väl författare till boken. Han håller en lång lärd utläggning om hur den kinesiska poesin utvecklats genom århundradena. Samtidigt är det också en bok med dikter av kinesiska poeter under T'angdynastin (618-906). Dessa tycker jag också bör ses som författare till boken, även om det gått mer än ett årtusende sedan de levde.
Malmqvist väljer att i boken återge dikterna i fyra former. Först med kinesiska tecken, därefter på kinesiska med latinska bokstäver, sedan en ordagrann översättning som blir svårtydd för oss som saknar Malmqvists expertkunskaper, och slutligen Malmqvists tolkning av dikten. Det är denna fjärde version som jag har möjlighet att ta till mig.
Det är vackra dikter, som både kan innehålla naturlyrik och kärlek.

q-märkning, verkar vara det samma som k-märkning. Något kulturellt som ska bevaras.
Oftast är det väl byggnader och stadsmiljöer som q-märks. Men om jag får tänka fritt och får q-märka något annat så är det våra bokhandlar. Det känns som att de stampas ut i en förfärlig takt. Allt fler köper sina böcker på nätet. I värsta fall går de in i en bokhandel för att få hjälp att välja ut böcker och sedan går de därifrån för att näthandla. Man vill ha servicen, men vill inte betala för den. Det kommer på sikt att innebära att affärerna försvinner. Möjligen blir det kvar några butiker som bara säljer bästsäljare, men ingen "smal" litteratur. Så ginge det, skulle jag besluta om q-märkning av bokhandeln.

quorn, eller något annat vegetariskt eller varför inte någon annan matkoppling.
Visst borde man vara hälsosam och dessutom tänka på ett hållbart livssätt. Quorn kan säkert vara till hjälp för att mätta hungriga utan att för den skull öka köttproduktionen. Men jag är ju så förtjust i kött. Och snart är det jul, då man kan få frossa i julmaten. 
Jag tänker på Fritiof Nilsson Piratens bok Bock i örtagård och hans beskrivning av smörgåsbordet. Detta är bara ett litet utdrag:
Utefter brännvinsglaserna radades de salta sakerna: sju sorters sill, ansjovis i magnumburk, sardeller i kvartskista, kallt stekt fläsk och fågelbon. Följde så ålen, rökt, halstrad eller kokt i gelé. Och därefter fogades fat till fat, assiett till assiett som bitar i en inläggning, där ljusgröna garnityrblad, äggröra, gurkor och vita gurkor, rödbetor, sillsallat, röda ostar och ostar i stanniol bildade det granna inslaget i den mera färgtama massan av kallskuret, grisfötter, sylta på kalv och sylta på svinhuvud, korvar, köttbullar och hackbiffar med lök. ------- Hovmästaren jämförde sitt fickur med väggklockan. Hotell Horn var redo att mottaga supégästerna. Och de kommo i flock.

6 kommentarer:

  1. grisfötter och quorn kanske passar ihop...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara de inte gör grisfötter av quorn ;)

      Radera
  2. håller fullständigt med dig om att bokhandlarna borde q- märkas! jag gillar också kött och tycker att det var en bra vegetarisk association du fick till. vi kan ju lägga till julkalaset i Röde Orm som inte heller går av för hackor

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ödslas skattepengar på så mycket annat, så varför inte stadsbidrag till bokhandlar med ett brett utbud. Vet inte hur modellen skulle se ut, men det kan väl nån statlig utredning fixa.

      Radera
  3. Håller helt med dig om din q-märkning. Köper alltid barnens böcker i vår närmaste bokhandel för att de ska få goda vanor. Själv läser jag numera nästan bara e-böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klokt av dig att ta med barnen till bokhandeln.

      Radera