torsdag 2 februari 2017

Veckans ord på Y

Linda med bloggen enligt O har en alfabetsutmaning. Varje vecka presenterar hon fem ord på en bokstav. Dessa ska vi associera med böcker. Våra tolkningar av detta är tämligen fria, men det ska handla om böcker eller författare. Veckans bokstav är Y.

yngling
För mycket länge sedan ska Ynglingaätten ha regerat i Sverige. Kungalängden innehåller spännande gestalter såsom Ingjald Illråde och Olof Trätälja. Troligtvis har ingen av dem existerat, men de omnämns i Islänningasagorna.
Detta för mig vidare till den isländske nobelpristagaren Halldór Laxness' roman Gerpla - En kämpasaga.
Den är på många sätt annorlunda än böcker jag är van vid. Den handlar om några islänningars liv och strävan efter ära vid tiden för kristendomens spridning i norra Europa.
Det är lite svårt att hålla reda på vilka de olika personerna är, för nästan alla har namn som börjar på Thor...
Mitt intryck är att Laxness ofta är satirisk i boken. Åtminstone hoppas jag att han är det. Människorna är grymma och ofta tämligen enfaldiga. Hans beskrivning av påvedömet och dess präster handlar mest om hur de försöker få in rikedomar till kyrkan. De isländska kämparna söker förtvivlat efter en konung som de kan tjäna. De vill inte leva tillsammans med fru och barn, utan vill hellre mista livet på slagfältet, utan att egentligen ha en aning om vad kriget handlar om.

ynklig
Det är många författare som genom åren har hunnit få Nobelpriset i litteratur. Många har varit välförtjänta mottagare, andra kanske inte.
Men nog är det väl ynkligt att Svenska Akademien inte tilldelade vare sig August Strindberg eller Henrik Ibsen priset? Skälet kan nog ha varit ständige sekreteraren Carl David af Wirséns omvittnade motvilja mot dem. Han försökte även i det längsta förhindra att Selma Lagerlöf fick nobelpriset, men blev till slut nedröstad.

ypperlig
För den som till äventyrs har följt min blogg torde det stå klart att jag anser Khaled Hosseini vara en ypperlig författare. Tusen strålande solar, Att flyga drake samt Och bergen svarade rekommenderar jag å det varmaste. Jag hoppas verkligen att det kommer någon mer bok från denne afghansk-amerikanske författare.

yr
Jag slänger in en nobelpristagare till - Orhan Pamuk. Ett av hans mest kända verk är Snö.
Jag kan inte riktigt bestämma mig för om boken var lättläst eller svårläst. Texten var inte svår och mycket av innehållet handlade om huvudpersonen Kas kärlek och vankelmod. Men samtidigt är det svårt att följa med och uppfatta den satir som finns i boken och som rör specifikt turkiska förhållanden.
Boken blev mycket uppmärksammad i Turkiet när den kom ut och den kritiserades också från många håll. Säkerligen därför att den skriver om den tilltagande islamismen, men även om regeringens förtryck av oliktänkande och undertryckandet av fakta om folkmordet på armenier för snart ett sekel sedan. Pamuk nämner ofta hus som han ser och som tillhört armenier.
Poeten Ka är bokens huvudperson, men han är inte bokens "jag". Istället är det Orhan Pamuk själv som då och då kommer in, och han träffar även de personer som romanfiguren mött tidigare i boken. Ett intressant grepp måste jag säga.
Kopplingen till ordet på Y? Jo, jag tänkte att snö ofta yr...

yta
Boken Snabba cash av Jens Lapidus handlar om JW, en kille från landet som kommit till Stockholm. JW vill ge sken av att han är en bratkille, och han kämpar hårt för att upprätthålla den bilden. Det är en värld där yta går före innehåll.
En riktigt bra bok när det gäller intrigen. Historien höll ihop hela vägen, så det är väl inte så konstigt att den blev en bestseller när den kom ut. Men språket i boken kan göra mig galen. Att dialogerna är lite märkliga säger jag inget om, eftersom det väl är någon form av Rinkebysvenska. Men texten däremellan! Skriver verkligen Lapidus så illa, eller gör han sig till?

Exempel på meningar i boken som får det att krypa i mig:
  • Mrado och Latko letat upp lodisen.
  • Motståndaren avsvimmad före han landat på golvet.
  • Jorge hade sett vare sig Radovan eller Nenad.

Jag undrar om Jens Lapidus säger "svenskalärare" också...

8 kommentarer:

  1. visst hade Vem älskar Yngve Frej passat i sammanhanget? slår det mig plötsligt. du har verkligen arbetat med ditt inlägg. jag var väldigt förtjust i Snö

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den har jag sett. Yngve Frej sades ju, som du vet, vara stamfar till den mytiska yngligaätten.

      Radera
  2. visst gick det att få ihop även Y-böcker

    SvaraRadera
  3. Snö är ett speciellt verk måste jag säga. Det kräver att man är insatt.

    Kanske var det så att Carl David af Wirsén var ynklig i denna fråga och inte de andra.

    SvaraRadera
  4. Många giganter har förbisetts i nobelsprissammanhang helt klart. Klockrent med JW på yta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Listan övervdem som förbisågs är förfärande lång.

      Radera