måndag 27 mars 2017

Tematrio - Tid i titeln

Måndag och dags för Lyrans tematrio igen. Den här gången är temat tid i titeln. Så här skriver Lyran: Tiden går, men allt består eller hur är det man brukar säga? Många romaner handlar om tid på olika sätt och många har dessutom någon form av tidsangivelse i titeln.

Berätta om tre romaner vars titel innehåller något som anspelar på tid!

Den första jag kommer att tänka på är en roman som jag läste för en förfärlig massa år sedan. Isaac Asimovs Tidens död.
I romanen finns en zon/organisation som kallas Evigheten. De som arbetar där står utanför den vanliga tiden och kan resa mellan olika tider. Detta gör de för att kunna göra små förändringar, så att allt ska bli så bra som möjligt. Men blir det verkligen det?
Det finns också ett hot mot "Evigheten". Den bygger nämligen på en tidsparadox.

Irwin Shaws Nattarbete.
Boken handlar om en Douglas Grime, som arbetar som nattportier på ett tämligen sjaskigt hotell i New York. En natt hittar han en död man i en korridor. Bredvid den döde ligger ett papprör med 100000 dollar i sedlar.
Han åker till Europa, där han slår sig ihop med den inte helt igenom hederlige Miles Fabian, som börjar göra en mängd olika affärer med Grimes pengar, vilket berikar dem båda.
Jag tror att Irwin Shaw tröttnade på att skriva boken, för på slutet rafsas det till ordentligt för att alla trådar ska knytas ihop. Ingen dålig bok, men heller inte en bok som man behöver ha läst ;)

Två år i varje klass är en ungdomsbok skriven av självaste Kar de Mumma.
Bröderna Sigge och Putte börjar i tredje klass i realskolan. De hittar på så mycket bus och får så många anmärkningar att de måste läsa extra på sommarlovet för att få lov att flyttas upp i fjärde klass.

söndag 26 mars 2017

Ord som värmer

Jag fick ett mejl från en kvinna som har läst Skam. Det hon skrev värmde verkligen, och jag kan därför inte låta bli att dela med mig av ett avsnitt i mejlet:

Nu har jag läst din bok.
Tycker att den är trovärdig och välskriven.
Mina tankar går till mina egna förfäder/mödrar. Har släktforskat både på min sida och min avlidne mans sida. Under den resan så funderade jag mycket på de livsöden som dök upp. Stackars alla som levde under oket av religionen ( ja det gäller även idag) och med så snäv kunskap. All denna ängslan....
Tänk så mycket elände människorna utsattes för helt i onödan.
Ordet SKAM återkommer ju ofta i din text och det förstärker verkligen känslan av vad det handlade om. Hela tiden levde dessa människor med en skam. 
Vad som också berörde mig var att alla bar sina känslor inom sig ( utom Ola kanske som försökte men inte vågade fullt ut). Skammen överskuggade deras liv.

En smakebit på söndag - Mördar-Anders

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken jag läser nu heter Mördar-Anders och hans vänner (och en och annan ovän) och är skriven av Jonas Jonasson.

Jonas Jonasson är författaren till Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och Analfabeten som kunde räkna.

Johanna Kjellander lämnar predikstolen för gott under burop från sin församling. Nå yrkesvalet var ändå aldrig hennes. Hon skyller på pappa och Gud i lika delar.
Per Persson lever ett torftigt liv efter att farfar slarvat bort den förmögenhet som nu borde varit hans. I stället är sonsonen en uselt betald receptionist på ett tredje klassens hotell.
Den bortjagade prästen möter en slump receptionisten på en parkbänk. Båda är lurade på tillvaron och de har inga problem med att luras tillbaka när möjligheten uppstår. Och det gör den - i mötet med Mördar-Anders.

Smakbiten är hämtad från sidan 175:
Nu var det bara en timme kvar till Mördar-Anders predikodebut. Prästen gick igenom strategi och upplägg en sista gång. Hon kände sig inte säker på hur det skulle gå. Han tycktes vara till hälften läraktig och reflekterande, och till den andra hälften obetydligt mer begåvad än ett krocketklot. Vilken halva som skulle ta över i predikstolen gick inte att förutse.

lördag 25 mars 2017

Skam kan köpas på nätet nu!

Nu går det att beställa Skam från Bokus.com. Följ bara den här länken! Finns även hos Cdon.com. Då kollar man här! Eller adlibris.com. Finns här!

Olikhetsutmaning: Regn och sol

Linda med bloggen enligt O har en utmaning. Denna kallar hon olikhetsutmaningenVarje vecka presenterar hon ett motsatspar och hon vill att vi skriver om två böcker, filmer, tv-serier, författare eller andra kulturella företeelser som passar in på orden.

Idag handlar det om motsatsparet regn och sol.

Det är skönt att man får associera fritt. Dels är det roligt, dels behövs det ibland för att jag ska få in ett svar :)

Regn får mig att tänka på Brudkronan av nobelpristagaren Sigrid Undset, vilken är första delen i trilogin om Kristin Lavransdotter. Handlingen utspelar sig i 1300-talets Norge.
I den här delen får vi följa den unga Kristin Lavransdotter, som blivit trolovad med en man som hennes far valt åt henne. Där kunde historien ha slutat, men det blir inte en stor kärleksroman om där inte finns svartsjuka, otrohet och dramatik.
Kristin förälskar sig i Erlend Nikulausson, och trots att Kristin får tillbringa ett år i kloster, lyckas de båda träffas.
En svår skam skulle det innebära för Kristin om någon fick veta det. Men är hon verkligen den enda som låtit lustan ta överhanden?
Och är Kristin värdig att bära den gyllene brudkronan?
Men vad hade detta med regn att göra? Jo, jag kom att tänka på ett gammalt talesätt: Regn i brudkronan betyder lycka i äktenskapet. (Antagligen påhittat för att trösta bruden om regnet öser ner på bröllopsdagen.)

När det sedan gäller sol, så går jag på en boktitel. Tusen strålande solar av Khaled Hosseini.
Vi får följa Mariam, som vid femton års ålder tvingas gifta sig med en trettio år äldre man som misshandlar henne. Efter nära tjugo års äktenskap tvingas ytterligare en ung flicka gifta sig med Mariams make.
Vi följer inte bara kvinnornas vardagsliv, utan vi får också en inblick i hur människor påverkas av först Sovjetunionens ockupation och sedan talibanernas grymma styre. Gammal unken islam tvingar kvinnor att hålla sig i sina hem. De får inte arbeta och inte gå på stan utan att en manlig släkting ledsagar dem. Givetvis får inte flickor gå i skolan. All musik förbjuds och tusenåriga kulturskatter förstörs.
Hosseini står på kvinnornas sida i boken, det är helt klart. Jag skulle nästan vilja se den som feministisk. Men det handlar inte om en feminism där man funderar över patriarkala strukturer, om man ska säga "hen" och diskuterar delad föräldraförsäkring. Nej, här handlar det om kvinnor som kämpar för sitt människovärde.

fredag 24 mars 2017

Bokbloggsjerka 24-27 mars

Bokbloggsjerka i regi av Annikas Litteratur- och kulturblogg. Så här lyder veckans fråga:

Har någon av de författare du följer bidragit till en TV-serie/film, om inte, vem tycker du skulle få chansen och varför?
Här blir det nog så att jag får svara både ja och nej ;)


Jan Guillou har förvisso bidragit till ett antal filmer och TV-serier. Kommendörkapten Carl Hamilton har kunnat ses på TV. Ondskan har filmatiserats. Arn Magnusson.

Men det jag hoppas är att hans romanserie Det stora århundradet ska filmatiseras. Det lär bli flera filmer. Sex delar har hittills kommit ut och jag har läst fem av dem. Han håller visst på med den sjunde delen.

onsdag 22 mars 2017

Bokpaket

Dagens bokpaket. Ett recensionsex av Robert Harris' roman Konklaven.

Romanen handlar om ett påveval. Bakom Sixtinska kapellets låsta dörrar samlas etthundraarton kardinaler från hela världen. Under ledning av kardinal Lomeli, som i tysthet vacklar i sin gudstro, ska de heliga männen utse den universella kyrkans nya överhuvud.

Den är utgiven på svenska av Bookmark Förlag.

Sven-Erik Magnusson död

Sven-Erik Magnusson har avlidit i en ålder av 74 år. Han har kommit att personifiera Sven-Ingvars. De flesta av oss kan sjunga med i låtar som Börja om från början, Fröken Fräken, Två mörka ögon och många, många fler.
I fjol firade Sven Ingvars 60-årsjubileum, och jag och hustrun var på konsert på Scalateatern i Karlstad. Det var en härlig upplevelse och jag är verkligen glad att vi var där. Nu är det för sent.
Jag undrar vad som händer med Sven-Ingvars nu. Det är svårt att tänka sig Sven-Ingvars utan Sven-Erik Magnusson.
Hans betydelse märks verkligen efter hans bortgång. P4 Värmland har spelat Sven-Ingvarslåtar hela dagen, Karlstads kommun flaggar på halv stång och har lagt ut kondoleanslistor och Värmlands landshövding har intervjuats på radio.

Dagens visdomsord 2017-03-22

Många böckers succé förklaras av sambandet mellan författarens medelmåttighet och läsarnas medelmåttighet. (Nicolas-Sébastien Chamfort)

tisdag 21 mars 2017

Bokpaket

Igår och idag kom det bokpaket. Det är recensionsexemplar av Erika Olofsson Liljedahls Någonstans brister himlen och Katherine Webbs Italienska nätter.

Böckerna är utgivna av Historiska Media.

Var kan man köpa boken Skam?

Jag har fått flera frågor var man kan köpa min kriminalroman Skam. Den finns att köpa på nätet:

Adlibris Inbunden
Bokus Inbunden
CDON Inbunden

Dock finns det en fördröjning i systemet som jag inte rår för. Tydligen tar det 1-2 veckor innan systemet tillåter att man beställer boken. Men det finns möjlighet på ovanstående sidor att klicka på att man vill ha ett mejl när de kan leverera boken.

måndag 20 mars 2017

Bokbloggsturné

Med anledning av att min kriminalroman Skam kommer ut nu har jag talat med några bokbloggare som låter mig besöka deras bloggar. Bokbloggsturnén kommer att äga rum den här veckan.

Här är schemat:

20/3 C.R.M. Nilsson
21/3 Boklysten
22/3 Bokföring enligt Monika
23/3 Lyrans Noblesser
24/3 Mias bokhörna
25/3 Holavedsbrudar

söndag 19 mars 2017

Berättelsens ängel

Titel: Berättelsens ängel
Författare: Jakob Sverker
Förlag: Egenutgivning (2014)
Antal sidor: 214

Berättelsens ängel av Jakob Sverker var en bok som det till en början var svårt att komma in i, åtminstone för mig. Jag får erkänna att jag ett tag undrade hur jag skulle kunna orka mig igenom den, och tanken på att det är första delen av en trilogi fick mig att bäva.

Men detta var en bok som växte efter hand. Författaren har ett mycket fint språk och miljöbeskrivningarna är fantastiska. Och detta kommer då från mig som har så svårt för miljöbeskrivningar! Men Jakob Sverker beskriver gatorna och butikerna i Paris på ett sätt som gör att jag känner mig förflyttad dit.

Sveriges Radios utrikeskorrespondent, Carl-Henrik Wiberg, träffar i Paris på en farlig krigsförbrytare han känner igen från Balkankrigen. Samtidigt får han ett mystiskt brev och möjligheten att intervjua en av Frankrikes mest kända och tillbakadragna familjer, industrifamiljen Saurelle. Madeleine Raeder är svensk marknadsassistent som gör kometkarriär hos Saurelle. Hon får i uppdrag att hålla ögonen på Carl-Henrik. Händelseutvecklingen för dem samman och leder dem mot en avskyvärd hemlighet.

I boken alternerar kapitlen mellan Carl-Henrik, Madeleine och ytterligare en person. Det var väl där som jag kände att jag villade bort mig i början, men snart började berättelserna knytas samman och boken avslutas med en stor uppgörelse.

Och givetvis finns där en cliff hanger som gör att jag snart måste ta tag i den andra delen i trilogin, som heter Heidenstams misstag. (Bara titeln gör en ju nyfiken.)

I boken finns mängder av litterära citat, och där måste jag säga att jag är i underläge, men eftersom författaren tidigare var litteraturvetare har det säkert känts naturligt att flitigt citera i första hand Walter Benjamin, men även Goethe.

Jag rekommenderar boken å det varmaste, för det är en mycket fin läsupplevelse när man väl kommer in i handlingen.

fredag 17 mars 2017

Bokbloggsjerka 17-20 mars

Bokbloggsjerka i regi av Annikas Litteratur- och kulturblogg. Så här lyder veckans fråga:

Vad tycker du om stereotyper? Känns det tryggt, irriterande, bör undvikas, etc.
Jag utgår från att det handlar om ifall de dyker upp i böcker. Om det är en bok som ska vara seriös, så skulle jag bli galen om det dök upp giriga judar, lata afrikaner, dumma blondiner och så vidare. Och jag vill inte läsa en deckare där det visar sig att det var butlern som var skyldig ;)
Om det däremot är en bok som är avsedd att vara rolig, så tycker jag inte att det är så farligt. Skämt om korkade blondiner och snåla smålänningar kan faktiskt vara roliga ;)
Men kommer det en nollåtta och frågar mig hur jag har det i Värmlandsskogarna, så tar jag fram hagelbössan! (Nädå, lugn, jag har inga skjutvapen.)

Och vinnaren är...

Vinnarn i utlottningen av Jenny Colgans Det lilla bageriet på strandpromenaden är...

Camilla

Skicka din adress till skrivrobert[krumelur]hotmail.co.uk så får du din bok.

torsdag 16 mars 2017

Torgny Lindgren är död

Författaren och ledamoten av Svenska Akademien Torgny Lindgren är död. Han blev 78 år. Torgny Lindgren invaldes i akademien 1981.
Det är kanske lite fånigt att bli nedstämd av att någon man aldrig träffat har gått bort, men Lindgren tillhörde mina favoritförfattare. Böcker som Bat Seba och Ormens väg på hälleberget kan nämnas som blott ett par exempel på alla de verk som bär hans namn.

Olikhetsutmaningen: rik och fattig

Linda med bloggen enligt O har en utmaning. Denna kallar hon olikhetsutmaningen. Det här är andra veckan. Varje vecka presenterar hon ett motsatspar och hon vill att vi skriver om två böcker, filmer, tv-serier, författare eller andra kulturella företeelser som passar in på orden.

Idag handlar det om motsatsparet rik och fattig.


Då får ordet fattig representeras av Markus Zusaks Boktjuven.
Den romanen handlar egentligen mer om kriget än om fattigdom, men jag tycker den passar ändå.
Nioåriga Liesel Meminger bor hos en fosterfamilj. Hennes föräldrar har tagits till ett koncentrationsläger och hennes lillebror är död. Hon är fattig, men älskar böcker och vill så gärna läsa. Liesel är en boktjuv - hon stjäl från nazisternas bokbål, från borgmästarens bibliotek, varhelst böcker finns att hitta. Hon delar böckerna med sina grannar när de sitter i skyddsrummen och med den judiske man som gömmer sig i hennes källare.


Rik får representeras av Jan Guillous Tjuvarnas marknad.
Det är en riktigt underhållande bok om den nya överklassen. Människor som sitter i ledningen för stora företag och som har makten att tilldela varandra bonusar och förmånliga pensionsprogram värda hundratals miljoner kronor.

Sista chansen att vinna boken!

Nu är det sista chansen att vinna Jenny Colgans roman Det lilla bageriet på strandpromenaden (inbunden).

Vid midnatt går tiden ut, så passa på att anmäla dig till utlottningen. Det gör du HÄR!

onsdag 15 mars 2017

Dagens visdomsord 2017-03-15

En författare som talar om sina egna böcker är nästan alltid lika dåraktig som en mor som talar om sina egna barn. (Benjamin Disraeli)

tisdag 14 mars 2017

Boksläpp

Så har då min kriminalroman Skam kommit från trycket. Därför blir det

BOKSLÄPP

lördagen den 8 april klockan 15
i Älvenäs Bygdegård, Vålberg.


Där kommer jag att berätta om arbetet med boken, och dessutom läsa ett avsnitt. Boksignering förstås :)

Håhåjaja

måndag 13 mars 2017

Tematrio - från/i havet (eller annat vatten)

Måndag och dags för Lyrans tematrio igen. Den här gången är temat från/i havet (eller annat vatten). Så här skriver Lyran: Den här veckan har jag försökt klura ut ett ovanligt tema, vi får väl se om ni tycker det är lätt eller svårt.

Berätta om en bok/dikt/text vars titel innehåller något från havet (eller annat vatten)!

Eftersom det är en tematrio förstår jag att det givetvis ska vara tre böcker eller andra texter.

Sjöjungfrun av Camilla Läckberg. En man försvinner spårlöst. Fyra månader senare hittas han mördad och fastfrusen i isen. Samtidigt har en av hans bekanta, en författare, fått ett antal anonyma hotelsebrev.
Som i de andra böckerna i Fjällbackaserien leder spåren bakåt i tiden.

Storfiskarvalsen av Thore Skogman. I texten finner vi följande strof:

När fiskaren ska berätta
blir mörtpinnen lätt en brax,
en abborre blir en gädda,
en gös gör han till en lax.

Det finns en gammal fin visa som är känd under namnet Vårvindar friska. Där finns minsann Strömkarlen omnämnd. Så här lyder första versen:

Vårvindar friska
leka och viska,
lunderna kring, likt älskande par,
strömmarna ila,
finna ej vila
förr'n ner i djupet störtvågen far.
Klaga mitt hjärta, klaga! - O hör,
vallhornets klang bland klipporna dör!
Strömkarlen spelar,
sorgerna delar
vakan kring berg och dal.

PS. Missa inte min utlottning! Ett ex av Jenny Colgans Det lilla bageriet på strandpromenaden.

söndag 12 mars 2017

En smakebit på söndag - Berättelsens ängel

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken jag läser nu heter Berättelsens ängel och är skriven av Jakob Sverker.

Sveriges Radios utrikeskorrespondent, Carl-Henrik Wiberg, träffar i Paris på en farlig krigsförbrytare han känner igen från Balkankrigen. Samtidigt får han ett mystiskt brev och möjligheten att intervjua en av Frankrikes mest kända och tillbakadragna familjer, industrifamiljen Saurelle.
Madeleine Raeder är svensk marknadsassistent som gör kometkarriär hos Saurelle. Hon får i uppdrag att hålla ögonen på Carl-Henrik. Händelseutvecklingen för dem samman och leder dem mot en avskyvärd hemlighet.
Smakbiten är hämtad från sidan 31:

Den andra gången Carl-Henrik träffade Bogdan Djordjevic var på åsen ovanför en by i närheten av det senare ökända Srebrenica, vilken intagits av hans milis dagen före. Varför just han, som ensam västjournalist, beviljades tillträde till lägret var oklart.
Inte förrän han mötte ledaren mitt på den stora planen runt vilken en handfull tält rests, insåg han att det var samma man han träffade på den ohyggliga förmiddagen hos familjen Jozic. Sedan den gången hade Bogdan Djordjevic blivit en legend och förekom i flera vittnesmål kring övergrepp och etnisk rensning. Namnet uttalades med skräck bland civilbefolkningen. Samtidigt var han en mystisk figur som aldrig uttalade sig offentligt och några bilder på honom fanns inte att tillgå.

PS. Missa inte min utlottning!

lördag 11 mars 2017

Utlottning hos Monika

Monika med bloggen Bokföring enligt Monika har en utlottning. Hon lottar ut två signerade böcker (pocket) av Sara Larsson. Den heter Du glädjerika sköna. Läs mer om utlottningen här.

fredag 10 mars 2017

Påminnelse om utlottning

Jag vill bara påminna om min utlottning av Det lilla bageriet på strandpromenaden (inbunden). Läs mera här.

Bokbloggsjerka 10-13 mars

Bokbloggsjerka i regi av Annikas Litteratur- och kulturblogg. Frågan kommer från ett inlägg Annika läst på Quora. Så här lyder veckans fråga:

What was the last book you read, which wasn't originally written in your native language?
Jag är glad att frågan inte var vilken den senaste boken var som jag läste på ett annat språk än svenska, för det har jag inte gjort på jag vet inte hur många år. Det här var lättare. Det var Pion (Peony) av nobelpristagaren Pearl Buck.
Helst läser jag böcker som är skrivna på svenska från början. Det är inte i första hand en språkfråga (även om man ibland får tag på någon bok där man känner att översättaren nog gjort ett dåligt arbete trots att man inte läst originalet) utan det är att jag tycker om att läsa böcker av svenska författare. Skälet till detta är att jag då åtminstone delvis har samma referensramar som författaren. Det blir en igenkänning.
Men trots det jag just skrev, så finns det givetvis utländska författare vars böcker jag uppskattat väldigt mycket. Khaled Hosseini och Ngũgĩ wa Thiong'o för att nu nämna ett par. Att vidga sina vyer och läsa böcker där författarna har en annan kulturell bakgrund är ofta mycket berikande. Fast en bok som har sin grund i den svenska myllan känns trygg. Blott Sverige svenska krusbär har... ;)

PS. Missa inte min utlottning!

torsdag 9 mars 2017

Boken har lämnat tryckeriet!

Jag fick ett besked idag att boken skickas från tryckeriet idag! Snart får jag hålla Skam i min hand (hmm, det där lät lite mysko). Roligt ska det bli i alla fall!

Olikhetsutmaningen: Nytt och gammalt

Nu har Linda med bloggen enligt O kommit med en ny utmaning. Denna kallar hon olikhetsutmaningen. Så här skriver Linda: Dags för en ny veckoutmaning som jag valt att kalla för olikhetsutmaningen. Varje vecka presenterar jag ett motsatspar och jag vill att ni skriver om två böcker, filmer, tv-serier, författare eller andra kulturella företeelser som passar in på orden. Lätt som en plätt.

Idag handlar det om något nytt och något gammalt.

Jag är inte helt säker på att jag förstått allting, men min tolkning blir att de två "företeelserna" åtminstone delvis ska behandla samma sak, men de ska ändå vara olika, denna vecka något nytt och något gammalt. Jag kör på det i alla fall. Jag väljer två böcker som handlar om människor som av olika skäl tvingas lämna sitt land. Den första boken är gammal, den andra är ganska ny.

Vilhelm Mobergs Utvandrarna är en berättelse om hur en grupp bönder från Ljuders socken i Småland lämnar sina hemman i mitten av 1800-talet för att söka lyckan och friheten i Amerika. I spetsen står den envise Karl Oskar Nilsson och hans hustru Kristina.
Det är inget lätt beslut att fatta. När de lämnar hemlandet så vet de att de aldrig kommer att återvända. Skälet till att de utvandrar skiftar. För Karl Oskar och Kristina är det hungern. De har redan mist ett barn, vilket är skälet till att Kristina till slut går med på Karl Oskars förslag att emigrera. Kristinas morbror Danjel har ett annat skäl. Han är frikyrkoman och har dömts till landsförvisning. Så varför inte åka till Amerika.
Överresan är hård. Det är inte alla emigranterna som får se Amerika. En del sveps in i segelduk och får sin grav i Atlanten.
Moberg har ett härligt, målande språk som på ett lysande sätt beskriver både hur det ser ut i Ljuder och på båten och hur det luktar, men även beskriver de känslor som utvandrarna har.

Flyga drake av Khaled Hosseini är en gripande berättelse om pojken Amir, som växer upp tillsammans med den unge tjänaren Hassan. De delar det mesta, men Amir kan ändå inte förmå sig att säga att Hassan är hans vän. De är ju inte jämlikar.
När Amir deltar i drakflygartävlingarna är det Hassan som är draklöparen, som springer allt vad tygen håller för att hämta drakar som besegrats.
Hassan gör allt för Amir, men när Amir blir vittne till hur Hassan utsätts för övergrepp förmår han inte hjälpa honom. Amirs skuldkänslor gör att de båda pojkarna skiljs åt.
När Afghanistan ockuperas av Sovjetunionen flyr Amir och hans far till USA. Åren går och Afghanistan drabbas av ännu större olyckor genom att talibanerna kommer till makten.
Historien kommer ikapp Amir och han tvingas återvända tillbaka till Afghanistan för att äntligen nå försoning.

Blå stjärnan

Titel: Blå stjärnan
Författare: Jan Guillou
Förlag: Piratförlaget (2015)
Antal sidor: 475

Blå stjärnan är femte delen i Jan Guillous romansvit Det stora århundradet. Tidigare delar är Brobyggarna, Dandy, Mellan rött och svart och Att inte vilja se.

I likhet med Att inte vilja se utspelar sig Blå stjärnan under andra världskriget. Här är det kvinnornas roll i kampen mot nazismen som lyfts fram och huvudperson är Johanne Lauritzen. Hon arbetar som agent för den norska motståndsrörelsen och för Storbritannien.

Guillou har anklagats för att ha stulit stora delar av romanen från andra verk. Verk som han anger i efterordet. Om detta har jag inget att säga. När jag läser en roman behöver jag inte bekymra mig om hur materialet har tagits fram.

Precis som tidigare delar är detta en mycket bra bok. Den blandar spionarbetet med familjeliv och kärlek och den är lättläst. Jag ser framför mig hur Johanne ömsom beger sig över bergen för att undsätta en norsk telegrafist, ömsom sitter med sina närmaste vid obligatoriska släktmiddagar.

När vi närmar oss nutid är det svårt för författaren att helt undvika att stöta på historiska personer. Ofta ger han dem nå ett annat namn, eftersom han vill kunna skriva dialoger som ju är uppdiktade. Därför får författaren Gunnar Ekelöf heta Bengt utan något angivet efternamn. Det kanske är bäst, eftersom Ekelöf inte direkt porträtteras smickrande.

Sammantaget är det en bok som jag varmt rekommenderar. Jag vet att det finns människor som helt enkelt inte klarar av Jan Guillous sätt att skriva, men jag ser faktiskt fram mot varje del i denna romansvit med längtan.

I kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 32: En bok som utspelar sig under eller handlar om andra världskriget.

onsdag 8 mars 2017

Lite mera bokrea

Jag hade läst på någon blogg om att Fredrik Backmans Björnstad fanns på rean, men jag kollade både Akademibokhandeln och Lars Hjalmars Bokhandel (Ugglan), men den var inte med på deras rea.

Men när jag handlade på Konsum, så fanns den på rea där. Så nu har jag den!

Dagens visdomsord 2017-03-08

Varhelst böcker bränns kommer människor till sist att brännas. (Heinrich Heine)