Sidor

söndag 29 december 2013

Dagens visdomsord 2013-12-29

Så synd att jag skall dö när det finns så mycket kvar för mig att läsa. (Marcelino Menendez y Pelayo)

fredag 27 december 2013

Och vad hade tomten i säcken?

Vad hade tomten i säcken? En del smått och gott, men här räknas bara böcker. Jag fick några böcker som alldeles kan göra det samma att nämna, men en bok verkar intressant. Davidsstjärnor av Kristina Ohlsson.
Jag har varken hört talas om boken eller om författaren tidigare, men den verkar lovande. Jag ser fram mot att få läsa den.

måndag 23 december 2013

God Jul

Får man besvära om en God Jul?!

lördag 21 december 2013

Bokbloggsjerka 20-23 december

Bokbloggsjerka från Annikas Litteratur- och kulturblogg. Den här gången är frågan:
Vad kommer att bli ert bokliga löfte 2014?

När jag först läste frågan tänkte jag att jag kanske skulle sätta upp något mål för hur många böcker jag ska läsa under året. Men nej, det tänker jag inte göra. Istället blir mitt bokliga löfte att skriva färdigt "Ingenting att se". Hittills har jag skrivit 25000 ord, men det bör väl bli cirka 100000 ord innan jag är färdig.

torsdag 19 december 2013

Talar du mycket i mobiltelefon?

Sitter du ofta och talar högt i din mobiltelefon när du är på stan, på bussen eller på flygplatsen? Här är en som bestämt sig för att driva med mobiltelefonpratarna. Kul! (Det är lite reklam först.)

onsdag 18 december 2013

Vems är ansvaret?

Jennifer Wegerup har en bra krönika i Aftonbladet idag. Den handlar om vem som bär ansvaret när Ryanair behandlar sin personal illa och när klädfirmor utnyttjar underbetala barnarbetare i u-länder. Vi kan förfasa oss, men det är vi själva som skapar marknaden. Vi vill kunna flyga vart vi vill och bara betala en struntsumma, men vi förstår inte sambandet mellan det låga priset och flygbolagens behandling av personal och passagerare som boskap. Så vem bär egentligen ansvaret?

fredag 13 december 2013

Bokbloggsjerka 13-16 december

Bokbloggsjerka från Annikas Litteratur- och kulturblogg. Den här gången är frågan:
Vilken författarduo tillhör dina favoriter?

Svårt, men jag slår ett slag för ungdomsboksförfattaren Sivar Ahlrud. Det var en pseudonym för Ivar Ahlstedt och Sid Roland Rommerud. Tillsammans skrev de Tvillingdeckarna. Jag älskade böckerna om enäggstvillingarna Klas och Göran som löste deckarfall tillsammans med sin kusin, plugghästen Hubert Norlén.
Jag har läst någonstans att det hände att de båda författarna satt i var sitt rum och skrev vartannat kapitel. Då och då ropade till varandra och berättade vad som hade hänt. En intressant skrivmetod tycker jag ;)

torsdag 12 december 2013

Sexuella trakasserier? Nä, lägg av nu!

Låt mig först konstatera att jag starkt ogillar sexuella trakasserier. Därefter vill jag säga att all mänsklig kontakt definitivt inte är sexuella trakasserier. På den här amerikanska skolan stängdes en sexårig pojke av från undervisningen därför att han pussat en jämnårig flicka på handen. Det är så dumt så klockorna stannar och krukväxterna vissnar!

söndag 8 december 2013

Kul sida!

Det här var en rolig sida tycker jag! Kolla!


fredag 6 december 2013

Bokbloggsjerka 6-9 december

Bokbloggsjerka från Annikas Litteratur- och kulturblogg. Den här gången är frågan:
Vilken karaktär skulle du helst vilja möta IRL och varför?

Varför heter det "karaktär" nu för tiden? Det betyder något helt annat för mig. Jag skulle säga romanfigur, men jag är väl förfärligt gammaldags.

Nåväl, jag skulle gärna träffa Majorskan på Ekeby. Måste ha varit ett kolossalt driftigt fruntimmer, som kunde sköta så många bruk och även underhålla kavaljerer.

onsdag 4 december 2013

Dagens visdomsord 2013-12-04

Begeistring är ungdomens dagliga bröd. Skepsis är ålderdomens dagliga vin. (Pearl S Buck)

Historier från Färs

Historier från Färs är en bok skriven av Fritiof Nilsson Piraten. Det är en skön samling berättelser om udda personer som Hans Emanuel Klerk, Lutterlögn och trädgårdsmästare Vanteck.
Piraten har ett målande språk, och det är en stor glädje att läsa hans miljö- och personbeskrivningar, även om historierna mycket handlar om mänsklig gemenhet.
Jag är särskilt fascinerad av hur slaktaren Klerk, en riktig otäcking som förtrycker sin fri och misshandlar sina barn i fyllan, lyckas få ett orättfärdigt gott eftermäle.
På hans gravvård ristades: "Öm make och fader. Nu salig hos Gud."
Om detta skriver Piraten:
Gravskriftens ord på den stora stenen har gjort sin tjänst, vad som skrives i sten slutar alltid som sanning. Klerks anseende har med åren blivit allt bättre. Den stora öldrickningen strålar i legendariskt skimmer. Blodsdramat på Sorgenfri har bleknat, har mist sin röda färg även om det inte hunnit bli snövitt.
Än kan man få höra en och annan gammal husmor utbrista:
- Tacka vet ja de kött man fick på Klerkens tid!
Gärna tilläggande några ord om den gamla goda tiden och dess förträfflighet.

söndag 1 december 2013

Bokbloggsjerka 29 november - 2 december

Bokbloggsjerka från Annikas Litteratur- och kulturblogg. Den här gången är frågan:
Vilken karaktär och/eller författare skulle du vilja slå på käften, alternativt ge en kram?

Jag tror att jag skulle vilja ge en kram till Santiago, huvudpersonen i Ernest Hemingways roman Den gamle och havet. En gammal kämpe, som har både människorna och elementen emot sig.