Sidor

fredag 1 maj 2015

Bokbloggsjerka 1-4 maj

Bokbloggsjerka från Annikas Litteratur- och kulturblogg. Förra veckan skulle vi blogga om klassiker. Frågan denna vecka kommer faktiskt från mig och är på sätt och vis en fortsättning av förra veckans tankar:
Vilka moderna böcker tror du kommer att räknas som klassiker om hundra år.

Eftersom jag formulerade frågan, tror ni förstås att jag har förberett mig ordentligt och har det ultimata svaret. Men så är det inte alls. Jag tycker att frågan är jättesvår och ser fram mot att få läsa vad andra svarar. Men givetvis ska jag ge mig på uppgiften.


Om hundra år kommer ingen att komma ihåg Jan Guillous böcker om kommendörkapten Carl Hamilton. Däremot tror jag att hans romansvit Det stora århundradet kommer att kunna stå sig. Hittills har fyra delar kommit ut - Brobyggarna, Dandy, Mellan rött och svart och Att inte vilja se.
Guillou har valt att skriva om en familj, vars öden vi får följa under ett helt sekel. Det är bröderna Lauritz, Oscar och Sverre och deras familjer, företag och politiska engagemang. Det senare placerar ibland familjemedlemmarna på diametralt motsatta sidor. Guillou är ju inte Sveriges mest ödmjuke författare, så två av bröderna bär hans namn. Författaren heter nämligen Jan Oscar Sverre Lucien Henri Guillou.
Genom att skriva ett sådant här monumentalverk över ett helt sekel, sett ur en familjs perspektiv, tror jag att Guillou har skrivit in sig bland klassikerskrivarna.


Khaled Hosseini är en gudabenådad författare. Han bor i USA, men är född i Afghanistan och skriver om sitt forna hemland. I boken Och bergen svarade visar han upp en utomordentlig berättarkonst. Den unge Abdullah tar hand om sin syster Pari, men de båda skiljs åt vid mycket unga år. Sakta får vi veta allt mer om vad som händer dem och andra gestalter i boken, men det är inte en enkel resa. Vi får följa olika personer, som på ett eller annat sätt är inblandad i händelserna och får därför helt olika perspektiv.
Även i boken Flyga drake visar han att han är en riktigt stor berättare.


Sedan "fuskar" jag lite genom att välja en bok som kom ut redan 1984, men eftersom författaren fortfarande lever i högönsklig välmåga, tycker jag att jag kan ta med den.
Det är Bat Seba av Torgny Lindgren. Historien bakom är en av Bibelns mest kända berättelser. Kung David förälskar sig i den vackra Bat Seba, som är hetiten Urias hustru. För att få Bat Seba ser kungen till att Uria dödas. 
Men Lindgren låter Bat Seba växa. Här får man följa en kvinna, som vet att skaffa sig makt och som ser till att döda dem som står i hennes väg. Inget ska kunna hindra hennes son Salomo från att efterträda David på tronen.

44 kommentarer:

  1. Jag måste verkligen ta och läsa nåt av Hosseini! Jag har läst de två första delena i Guillous serie och äger den tredje så jag har tänkt fortsätta läsa den serien också. Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte du blir besviken om du läser någon av Hosseinis böcker. Han är en stor berättare.

      Radera
  2. Klart att Hosseini blir en klassiker. Honom glömde jag totalt bort!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är lite förvånad över att han aldrig nämns bland nobelpriskandidaterna. Fast jag saknar givetvis förmågan att bedöma vilka som ska anses nobelprisfähiga.

      Radera
  3. Godt spørsmål, og gode svar. Jeg liker både Guillou og Hosseini, Torgny Lindgren har jeg ikke lest, så ham må jeg finne ut mer om :) Hilsen Anette :)

    www.anettesbokboble.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Torgny Lindgren är en mycket underfundig författare.

      Radera
  4. Jag har inte läst någon av dessa, men mormor bearbetar mig att läsa Hosseini. Jag har haft fullt i läsplaneringen ett tag, men jag skulle kanske ta och låna den av henne :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj oj, är min boksmak på mormorsnivå ;)
      Men jo, låna någon av Hosseinis böcker av henne!

      Radera
  5. Khaled Hosseini håller jag med om. Är en av mina absoluta favoritförfattare någonsin. :-)

    SvaraRadera
  6. Torgny Lindgren hoppas jag också kan bli även en framtida klassiker! Bra förslag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En del av Lindgrens böcker är mycket bra, medan andra mer är underliga. Jag gillade som sagt Bat Seba, men jag tyckte inte om Hummelhonung.

      Radera
  7. Väldigt bra fråga!
    Men Guillou som blivande klassiker? Hmm, det där får vi allt diskutera om 30 år eller så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Guillou kan ju kännas lite utmanande i sammanhanget, men märk väl att bara är Det stora århundradet jag talar om.
      Men okej, vi ses om 30 år så får vi se ;)

      Radera
  8. Några intressanta förslag. Har inte läst de du nämner bortsett från Flyga drake och den tyckte jag mest bara var okej ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smaken är olika, och tur är väl det :)
      Jag tyckte om Flyga drake men tyckte att Och bergen svarade var ännu bättre.

      Radera
  9. Ånej, inte Guillou! :) Men de andra två skriver jag under på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du läst några av delarna i Det stora århundradet?

      Radera
  10. Funderade på Hosseini, men han fick stryka på foten. Har bara läst hans Tusen strålande solar, men Och bergen svarade ligger på läsplattan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas kunna få köpa Tusen strålande solar snart.

      Radera
  11. Hm. Har valt bort Guillous historieserie. Kanske borde ompröva! Torgny Lindgren förtjänar en plats. Fast jag tänker då omedelbart på "Ormens väg på hälleberget" och/eller "Hummelhonung". Hosseini ja, för att han skriver nutidshistoria på lättsmält och gripande sätt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Guillous historiska serie fascinerar mig, men han är ju speciell, det är han ;)

      Radera
  12. Jag som har så svårt för Guillou!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då får vi väl hoppas att jag har fel ;)

      Radera
  13. Har läst alla dina exempel, t.o.m. Bat Seba :-) Guillous verk är bra, men i så fall så skulle jag också vilja ta med Ken Follets serie och Gunnar Staalsens, som bägge tycker jag håller bättre språklig kvalitet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till och med Bat Seba? ;)
      Så här står det på Wikipedia om Torgny Lindgren: "Han är representerad på världsbibliotekets lista med romanen Batseba. För denna roman tilldelades han 1986 det internationellt högt värderade franska litteraturpriset Prix Femina, ett pris som även tilldelats författare som Joyce Carol Oates och nobelprisvinnaren Coetzee."

      Radera
  14. Känner en viss tveksamhet över om man om hundra år anser Guillous böcker vara klassiker, men just den där serien har jag ju förstås inte läst, så vem vet? Absolut en svår fråga detta.

    SvaraRadera
  15. Jag har många gånger tänkt läsa Guillous serie Det stora århundradet just på grund av mitt intresse för historia. Så den kvalar säkert in som en klassiker.Khaled Hosseini har jag två böcker av som väntar i bokhyllan. Men Torgny Lindgren är så långt ifrån vad jag läser, försökte med en bok men gav ganska snart upp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lindgrens repertoar är synnerligen blandad. En del gillar jag inte alls.

      Radera
  16. Har inte läst någon av böckerna ovan, men Hosseini borde kunna bli en kandidat för framtiden. Jag har dock läst alldeles för få böcker av honom för att kunna nämna honom än.... Jan Guillous böcker är jag desto mer tveksam till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast det underlättar att bedöma den här romansviten om man har läst den ;)

      Radera
  17. Hosseini har jag bara läst Flyga drake av, fantastisk roman,känns som att han kan vara en trolig klassikerkandidat. Bra att jag påmind om Hosseinis andra böcker som står på läslistan och väntar på sin tur ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du tyckte om Flyga drake kommer du att älska Och bergen svarade.

      Radera
  18. Jan Guillou kommer nog att överleva ett bra tag,

    SvaraRadera
  19. Guillou är inte helt omöjlig och jag kan också tro på Bat Seba, men det var länge sedan jag läste den. Fick nästan lust att läsa om den, minns att den påverkade mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag borde nog också läsa om den, för jag minns ju att den var mycket bra. Inte särskilt lång heller tror jag.

      Radera
  20. Jag har läst Hosseinis två första böcker. Men de var nästa för bra. Blev så berörd av båda att jag inte har orkat läsa den tredje. Men kanske någon gång...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ett fantastiskt omdöme. De var nästan för bra... Ja, det är riktigt bra!

      Radera
  21. Jag håller på med Torgny Lindgrens senaste, men Batseba har jag aldrig läst. Bara att arbeta sig bakåt i utgivningskatalogen då. :) Hur som helst tycker jag att det var en rolig jerka att fundera över. Det som gör en bok intressant för samtida läsare är ju inte nödvändigtvis samma som gör den till en klassiker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då får väl jag ta mig an Lindgrens senaste då :)

      Radera
  22. Tusen strålande solar tror jag mer på än Och bergen svarade, den är hans klart bästa enligt mig då. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så roligt! Jag har just köpt Tusen strålande solar på Tradera för 10 kronor!

      Radera
  23. Har inte läst Hosseinis Bergen, men tyckte väldigt mycket om hans två första (vilket reser frågan varför jag fortfarande har den tredje oläst...). Bat Seba får jag skriva upp listan, den låter bra :)

    SvaraRadera