Sidor

måndag 11 maj 2015

Tematrio - Andra världskriget

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om andra världskriget. Uppgiften den här gången är: Berätta om tre böcker romaner, filmer eller TV-serier som handlar om Andra Världskriget!

Jag börjar med Jan Guillous bok Att inte vilja se, som ingår i hans romansvit Det stora århundradet. Den här delen utspelar sig under andra världskriget. Kriget splittrar familjen. En familjemedlem tillhör ett elitförband inom SS, medan en annan deltar i den norska motståndskampen.
Bröderna Lauritzen hoppas på en tysk seger i kriget. Inte för att de är nazister, för det är de absolut inte, utan för att de känner en stark samhörighet med den tyska kulturen och dessutom har nästan hela familjeförmögenheten låst i tyska fastigheter.
Titeln syftar naturligtvis på oviljan att inse vilket utrotningskrig nazisterna ägnade sig åt. Boken har kritiserats av historiker, som menar att det visst var känt att judar dödades i stor skala, och att Guillou därför ger en felaktig bild av hur man i Sverige såg på kriget.
Jag tror att det är en feltolkning. Det handlar om att inte VILJA se. Hur lätt är det inte att förneka fakta som talar emot den egna världsbilden. På samma sätt som många vägrade inse vilken brutal mördarregim som styrde i Moskva.

Så tar jag Camilla Läckbergs Tyskungen. Precis som i hennes andra böcker utspelar den sig i nutid, men med tillbakablickar, så visst handlar den även om andra världskriget.
Här har Erica hittat en blodig barnskjorta och en tysk medalj från andra världskriget bland sin mors efterlämnade saker. Hon lämnar medaljen till en expert, men han hittas snart mördad.

Den tredje boken får bli Jonas Jonassons Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.
Den handlar om Allan Karlsson, som på sin hundraårsdag rymmer från "hemmet". Därefter får man följa hans tokiga färd på rymmen, samtidigt som vi genom tillbakablickar får veta vad han har gjort under sin levnad. Och det är inte lite! Det är inte många världshändelser som skett under 1900-talet utan att Allan Karlsson har varit inblandad.
Den handlar ju inte specifikt om andra världskriget, men kriget pågår i alla fall i samband med någon av tillbakablickarna.

26 kommentarer:

  1. Jag har inte läst någon av dessa. Pratade ju tidigare om att jag borde läsa en Guillou-bok någon gång i mitt liv - kanske den där serien är mer passande än Coq Rouge eller Arn? Hmmm, jag kan inte välja. Jag är måttligt suktad.
    Är "Tyskungen" en deckare? Den låter ju spännande, men kanske inte så mycket som en roman som utspelar sig under andra världskriget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Tyskungen är en deckare. Som vanligt i Läckbergs böcker så kan man finna orsaken till morden i händelser längre bakåt i tiden.
      Böckerna om kommendörkapten Carl Hamilton lockar mig inte alls. Serien om Arn har däremot sina poänger. Det stora århundradet är en serie som jag tycker är mycket läsvärd. Jag har ju utnämnt den till en framtida klassiker.

      Radera
  2. Hundraåringen var ju bra val, maken läser Jan Guillous serie.

    SvaraRadera
  3. Har inte läst någon av de här böckerna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så härligt för dig att fortfarande ha Hundraåringen kvar att läsa!

      Radera
  4. Jag har länge tänkt att jag ska läsa Guillous serie, men det har inte blivit av.

    SvaraRadera
  5. "Tyskungen" var en av Läckbergs böcker som jag faktiskt gillade.

    SvaraRadera
  6. ajajaj, har inte läst någon av dem. illa

    SvaraRadera
  7. Jag gillade Hundraåringen, jag tycker om sån absurd och storhetsvansinnig humor :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då tror jag att du även skulle gilla Liftarens guide till galaxen. Där kan man sannerligen tala om absurd humor! Den börjar med att Jorden utplånas eftersom en ny galaktisk motorväg ska dras...

      Radera
  8. Tyskungen tycker jag är en av Läckbergs bästa.

    SvaraRadera
  9. Hundraåringen har jag läst av dessa, insåg inte kopplingen först men visst var det mycket riktigt många tillbakablickar där...

    SvaraRadera
  10. Hundraåringen och Tyskungen har jag läst och tyckte de var bra! Jan Guillous serie har jag bara läst de två första delarna, men jag har den tredje hemma i bokhyllan så den lär väl också bli läst någon gång.

    SvaraRadera
  11. Guillos Brobyggarna står i min hylla, oläst och samlat damm i snart 3 år.... Jag har ett motstånd mot denna serie men vet inte varför!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår inte jag heller. Testa Brobyggarna när du nu ändå har den. Gillar du den inte så är det ju bara att låta bli att köpa de andra delarna.

      Radera
  12. Jag har inte läst någon av dessa, men kanske att jag skulle ge Guillou en andra chans...

    SvaraRadera
  13. Har de tre första böckerna i Guillous bokserie och de kommer absolut att läsas framöver. Dina andra två har jag läst och gillar båda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vill du att de ska lagras som fina viner? :)

      Radera
  14. Har läst Hundraåringen och Tyskungen (som är min favorit av de Läckberg jag läst). Brobyggaren står i bokhyllan och väntar på att jag ska bli sugen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir när man minst anar det med andra ord :)

      Radera