Sidor

måndag 8 juni 2015

Tematrio - Sverige idag

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om Sverige idag. Så här skriver Lyran: Då har vi firat Nationaldag eller låtit bli. Själv tillhör jag skaran som inte tycker att nationalstater är något att fira. Men i tematrion ska vi i alla fall lyfta fram någon svenskt, nämligen samtida litteratur som säger något om vår tid. Berätta om tre böcker som gestaltar Sverige som det är idag!

Det var inte helt lätt, men det är ändå en rolig utmaning. Få se nu...

Jag börjar faktiskt med Fredrik Backmans bok En man som heter Ove. Även om mycket är skrivet på ett skämtsamt sätt, tycker jag att Ove representerar det Sverige som inte tillhör den twittrande klassen där alla tänker lika och äter surdegsbröd, dricker kaffe latte och arbetar med media. Han är den vanlige svensken som blev kvar när landet "globaliserades".
Och han VILL faktiskt köra Saab.

Sedan väljer jag Johanna Nilssons Gilla Hata HoranDen handlar om Jonna och Gloria, två 15-åriga flickor som är bästisar. De är inte speciellt populära, men heller inte mobbade.
På en Luciafest får Gloria dansa med Robin, skolans snyggaste, häftigaste kille. Det blir dock inte så underbart som Gloria trott. Snart dyker illvilliga kommentarer och bilder upp på nätet. Sajten Hata Horan! är skapad för att förödmjuka henne.
Men det vänder. Snart är det hennes plågoande som istället blir den hatade. Men vem ska man hålla på?
Boken är sannerligen ingen litterär höjdare, men det är nog inte meningen heller. Den vänder sig till unga tonåringar, som ska få en bild av nätmobbningen och hur snabbt rykten kan startas och spridas.

Den tredje boken får bli Jan Guillous Tjuvarnas marknad. Det är en riktigt underhållande bok om den nya överklassen. Människor som sitter i ledningen för stora företag och som har makten att tilldela varandra bonusar och förmånliga pensionsprogram värda hundratals miljoner kronor.

24 kommentarer:

  1. Har inte läst någon av de här böckerna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det som är så roligt med de tematrio, bokbloggsjerka osv. Man får en massa nya tips.

      Radera
  2. Ove är en djupt deprimerad man. förstår inte det roliga med det. sedan tycker jag att tonåringar ska ha litterära höjdare. Guillou behöver man inte läsa. det räcker med att läsa tidningarna och lyssna på Ines Uusman...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är Ove deprimerad, men det finns en stor värme i honom.
      Jovisst ska ungdomar få läsa litterära höjdare. Jag menade bara att boken hade ett viktigt budskap trots de litterära bristerna.
      Vad man än tycker om Guillou som person kan man väl ändå inte säga annat än att han kan skriva.

      Radera
    2. visst, Robert, jag förstår precis hur du menar, tror jag. jag gillar Guillou, kanske mera som person än författare, men jag menade bara att man möter det där med bonusar och otroligt förmånliga pensioner överallt och att det är blodtryckshöjande, hårresande och förorsakar utslag

      Radera
  3. Men att jag kunde missa Ove, bra trio.

    SvaraRadera
  4. Johanna Nilsson är hemskt bra, det är viktiga teman hon tar tag i

    SvaraRadera
  5. Guillous bok är den enda jag läst av dessa tre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den har sina poänger, även om det blir lite karikatyrer över persongalleriet.

      Radera
  6. En man som heter Ove är riktigt bra :-) Jag skulle vilja läsa Gilla Hata horan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gilla Hata horan är en bra bok att använda i skolan.

      Radera
  7. En man som heter Ove har jag läst. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en fin bok med mer djup än man anar från början.

      Radera
  8. Jag var så arg när jag läste Tjuvarnas marknad, har svårt att ta in att de som redan har så mycket är så giriga efter mer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min gissning är att Guillou var förbsnnad när han skrev den!

      Radera
  9. Kul grepp att ta med "En man som heter Ove". Även om samhällsskildringen i den har lite för mycket fantasy-bok för min smak, speglar den på sitt sätt vår samtid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vår samtid utanför storstäderna.

      Radera
  10. En man som heter Ove är en underbar bok! Johanna Nilssons bok verkar rymma ett mycket viktigt tema som skulle användas i skolorna. Bra trio!

    SvaraRadera