Sidor

måndag 30 november 2015

Tematrio - Kanada

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om Kanada. Så här skriver Lyran: Google doodlen av Anne på Grönkulla för att fira författaren Lucy Maud Montomerys 141 födelsedag får inspirera till dagens tema som därmed blir Kanada! Det är ett ganska svårt tema så därför begränsar jag er inte mer. Berätta om tre saker från Kanada som du tycker om.



Ishockey är ju en kanadensisk nationalsport. Vad vore väl VM i ishockey utan Kanada?

De spelar väl något hårdare där än i Europa tror jag mig ha förstått. Det hör väl till att kanadensiska hockeyspelare är tandlösa ;)

Den kanadensiska flaggan med lönnlövet tycker jag är riktigt snygg. Färgerna rött och vitt ska visst symbolisera tvåspråkigheten. Fan tro't.

Céline Dion är en inte helt oäven sångerska...
Jag skulle gissa att hon är en av de mest kända kanadensarna.






Skulle min yngsta dotter ha fått frågan om vilka tre saker hon gillar från Kanada så skulle hon ha svarat: Justin Bieber, Justin Bieber och Justin Bieber :)

För övrigt har Kanada bidragit med kända författare. Saul Bellow och Alice Munro har båda fått Nobelpriset i litteratur. (Ja, jag vet att Bellow växte upp i USA, men han föddes i Kanada!)

Nähä, inte den här gången heller...

Nu har Deckardottir bestämt vilka som gått vidare i tävlingen om ett förlagskontrakt, och det blev inte min text Skam.

Ja ja, vad är väl ett förlagskontrakt? Det kan ju vara tråkigt och dötrist och...

Okej, då får den väl ligga till sig i byrålådan (läs: hårddisken) då.

Här kan man se vilka som gick vidare.

söndag 29 november 2015

En smakebit på söndag - Det magiska huset

Dags för en smakebit på söndagen igen. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken jag ska börja läsa är James Herberts Det magiska huset.

Mitt i skogen ligger det ett underligt oregelbundet gammalt hus, fullt av vinklar och vrår.  Det bär på en stor hemlighet...
...och plötsligt förvandlas idyllen till en mardröm för det unga paret Mick och Midge som har köpt huset. Smakbiten är från början av boken:

Det var Midge som först fick syn på annonsen. Hon hade den senaste tiden varit sysselsatt med att nagelfara fastighetsannonserna i Sunday Times och fina in de intressantare objekten med rödpenna. Jag kan lika gärna nu tillstå att hennes iver att få lämna den smutsiga storstaden ryggen var lite större än min. Varje vecka hade hon förärat mig ett antal röda cirklar som det var meningen att jag skulle granska närmare i sömmarna, och vi hade gått igenom varje objekt, diskuterat dess för- och nackdelar och inspekterat dem som bestått provet. Men dittills var det inget som hade motsvarat våra förväntningar.
Just den här söndagen fanns det bara en enda cirkel att ta ställning till. Ett litet hus på landet. Avskilt läge intill skogsområde. I behov av renovering.

fredag 27 november 2015

Värmländska bokmässan

Men här sitter jag och degar. Värmländska bokmässan börjar ju idag! Den pågår i två dagar och är ett årligen återkommande evenemang.

Nu blir det att ta bilen in till stora staden!

torsdag 26 november 2015

Kvinnoalfabet - O

Kvinnoalfabetsutmaningen från enligt O fortsätter. Nu är det dags för självaste bokstaven O.

1. Vilken litterär kvinna med för- eller efternamn på O är betydelsefull för dig?
Jag blir lite osäker på om "litterär kvinna" avser en fiktiv kvinna i litteraturen eller om det är en livs levande kvinna som ägnar sig åt litteratur. Jag väljer det senare. Man kan inte ha bokstaven O och gå förbi Joyce Carol Oates - en kvinna som ständigt nämns när det spekuleras om nobelpristagare.
2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna med för- eller efternamn på O vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Sångerskan och skådespelerskan Olivia Newton-John, känd från filmen Grease. Ser till min förvåning att hon hunnit fylla 67!
3. Vilket kulturellt verk på O som gjorts av en kvinna och/eller handlar om en kvinna tycker du mycket om? Det kan vara en bok, en bild, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum.
Oskuld och arsenik är en deckare av Dorothy L. Sayers. Huvudperson är förvisso Lord Peter Wimsey, men den handlar om Harriet Vane som står anklagad för mord.
4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på O har du ännu inte utforskat?
Jag har inte utforskat Ottilia Adelborg, som var akvarellkonstnär och författare. Gagnefs kommun har instiftat ett litterärt pris som bär hennes namn.

Som en liten bonus utan direkt koppling till de fyra frågorna skulle jag vilja nämna den legendariska Elise Ottesen-Jensen (Ottar). Hon grundade RFSU. Hennes vision sammanfattas i dessa ord: "Jag drömmer om den dag då alla barn som föds är välkomna, alla män och kvinnor jämlika och sexualiteten ett uttryck för innerlighet, njutning och ömhet."

onsdag 25 november 2015

Dagens visdomsord 2015-11-25

En stor författare skapar sin egen värld, och hans läsare är stolta över att leva i den. En mindre författare kan locka in dem för ett ögonblick, men han får snart se dem vandra iväg. (Cyril Connolly)

Bokpotatens adventskalender

Bokpotaten utlovar en adventskalender med bokliga kuligheter. Här kan man läsa om denna.

Det står inte klart utskrivet, men jag utgår från att adventskalendern börjar den 1 december.

(När jag var barn, så var det inte ovanligt att adventskalendrarna började på första advent. Ibland var det i slutet av november och ibland så sent som den 3 december. Men numera verkar man ha rationaliserat så att det alltid börjar den 1 december.)

tisdag 24 november 2015

Tematrio - Anna, Karin, Elisabeth

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om Anna, Karin och Elisabeth. Så här skriver Lyran: Jag har nyss haft namnsdag och snart har jag det igen. Temat denna vecka blir därför egocentriskt och baseras på mina namn Anna, Karin och Elisabeth. Berätta om tre böcker/texter vars huvudpersoner eller författare heter Anna, Karin eller Elisabeth!


Varför inte börja med Anna Karenina av Lev Tolstoj? Jag har inte läst den, men känner till den ändå. Den gifta Anna Karenina förälskar sig i greve Vronskij. Det finns även en parallellhistoria om ett annat, betydligt lyckligare förhållande.
Boken har filmatiserats flera gånger. Bland annat med Greta Garbo i titelrollen.


En av Sveriges mest kända författarinnor är Karin Boye. Hennes mest kända roman är Kallocain, men hon är också berömd för denna dikt, vars första vers lyder:
Ja visst gör det ont när knoppar brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan
bindas i det frusna vinterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern.
Vad är det för nytt som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knoppar brister,
ont för det som växer
och det som stänger.


Slutligen Madickens lillasyster Lisabet, som egentligen heter Elisabet. På bilden gestaltas hon av Liv Alsterlund.
Var det Madicken som placerade Lisabet i en brunn eftersom de hört om den bibliska berättelsen om Josef i brunnen? Eller var det tvärtom?

En text av Strindberg

En liten text av August Strindberg att fundera över:

- Vad sa ni till mannen där borta?
- Jag sa, att han skulle arbeta fortare.
- Vilken rätt har ni att befalla över honom?
- Jag betalar honom för det.
- Hur mycket betalar ni honom för det?
- 10 kronor om dagen.
- Varifrån får ni pengarna att betala honom med?
- Jag säljer sten.
- Vem hugger stenen som ni säljer?
- Det gör han.
- Hur mycket hugger han om dagen?
- Åh, han hugger en hel del sten på en dag.
- Hur mycke' får ni för det?
- Ungefär 50 kronor.
- Men då är det ju han som betalar er 40 kronor för att ni går omkring och befaller honom att arbeta fortare.
- Ja, men jag äger ju verktygen och maskinerna.
- Hur blev ni ägare av dem då?
- Jag sålde huggen sten och fick in så mycket pengar på den att jag kunde köpa in verktyg och maskiner.
- Vem hade huggit den stenen?
- Tig, dumbom!

August Strindberg

Tisdagsutmaning - Ge en bok ett pris

Veckans tisdagsutmaning från Kulturkollo. Så här skriver Johanna: Det är inte varje dag vi kan vara allsmäktiga men idag tänkte jag att vi skulle vara det. Idag får nämligen var och en av oss välja en bok att ge det finaste litteraturpris som finns (jag har inget namn på det men ni kan tänka er ett). Jag tänker att det svåra inte är att ge en bok ett pris utan bara välja EN bok. Det behöver inte vara en nyutgiven bok  så gräv i arkivet ni.
Så tänk efter noga och så berättar ni vilken bok och varför som ni vill prisa!

Rolig uppgift, men svår. Prisjuryn, bestående av mig, har dock till slut enats: Priset går till Khaled Hosseinis roman Och bergen svarade. Motiveringen lyder: För att denna roman på ett utomordentligt sätt berättar om människorna i en afghansk familj som av ödet skiljs åt och därför får helt olika liv.

lördag 21 november 2015

20000 ord i väntan på annat

Tidsfristen för att anmäla ett bidrag till Deckardottirs kriminalromanstävling gick ut för tre veckor sedan. Jag skickade in mitt bidrag Skam. Nu är det bara att vänta och se om jag går vidare till finalomgången. Under tiden filar jag lite på en uppföljare med arbetsnamnet Klockaren. Jag har nyligen kommit upp i 20000 ord. En uppföljare till en outgiven roman. Ja jag säger då det. Men för all del. Som någon påpekat för mig så skrev Stieg Larsson sina tre böcker i Milleniumserien utan att ha fått någon av dem antagen. Alla gavs ju ut efter hans död. (Fast jag skulle ju gärna vilja få mina romaner publicerade medan jag fortfarande lever...)

torsdag 19 november 2015

Kvinnoalfabet - N

Kvinnoalfabetsutmaningen från enligt O fortsätter. Nu är det dags för bokstaven N.

1. Vilken kulturell kvinna på N har följt dig länge?
Det är ju att ta i att hon följt mig länge, men jag vill i alla fall nämna Ninni Schulman, som är en av många värmlandsbördiga författare. Hon skriver trevliga deckare.
2. Vilken kvinna med för- eller efternamn på N, som är en stor favorit, men får för tok för lite uppmärksamhet?
Den jag väljer här är inte en kulturperson, men hon är värd all uppmärksamhet. Nyamko Sabuni kom till Sverige från Burundi, dit hennes familj hade flytt från Zaire. Med tanke på vad som sägs om afrikanska flyktingar som aldrig får arbete är Nyamko Sabuni värd att lyftas fram. Hon var riksdagsledamot 2002-2006 och statsråd 2006-2013. Numera är hon hållbarhetschef på ÅF. Tidigare har hon varit egenföretagare.
3. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna med för- eller efternamn på N vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Allas vår Jenny Nyström! Kvinnan som skapade vår bild av Tomten.
4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på N har du ännu inte utforskat?
Jag skulle önska att jag visste mer om Hedvig Charlotta Nordenflycht. Hon var en svensk 1700-talsförfattare och anses av vissa ha varit den första svenska feministen.

onsdag 18 november 2015

Dagens visdomsord 2015-11-18

Fanatism består i att fördubbla ansträngningarna när man har glömt målet. (George Santayana)

tisdag 17 november 2015

Veckans tisdagsutmaning - En favorit bland landsbygdsskildringar

Veckans tisdagsutmaning från Kulturkollo. Så här skriver Helena: Vi skriver om landsbygden och hembygden den här veckan och om det ska naturligtvis också tisdagsutmaningen handla.Välj en av frågorna eller besvara bägge, kanske går de ihop och får samma svar?
Finns det en skildring av din egen hembygd som du gillar (eller inte gillar)?
Vilken är din favorit bland landsbygdsskildringar? Vilken film, bok, tavla, tv-serie eller vad det nu kan vara har gett dig en ny, eller en fördjupad, känsla för landsbygden? Berätta gärna också hur och varför.

Jag har bott i Karlstad i hela mitt liv. De senaste arton åren i ett samhälle i kommunens utkant. Från denna hembygd finns det ingen särskild skildring som poppar upp i skallen på mig.
Men om jag får vidga begreppet hembygd till hela Värmland, så vill jag gärna nämna Gösta Berlings Saga. Även om mycket av handlingen utspelar sig på herrgårdar, finns det även en känsla av de förhållanden som kunde råda på den värmländska landsbygden och på bruksorterna under 1800-talet.

Som svar på den andra frågan väljer jag en TV-serie: Hem till byn.
Det var på många sätt en helt fantastisk serie. 52 avsnitt låter inte så otroligt mycket, men det är ändå Sveriges Televisions mest långlivade serie, eftersom den gjorts i åtta säsonger med åratal emellan, men med samma skådespelare. Den första omgången sändes 1971 och den sista 2006.
Den skildrar hur det svenska samhället förändras. Det blir allt svårare för landsbygdens befolkning att försörja sig, och en del människor tvingas flytta till storstäderna.
Peter Bratts epos över den svenska landsbygdens utveckling (avveckling) under drygt tre decennier är ett unikt projekt.

Mordet på Margaret Thatcher

Titel: Mordet på Margaret Thatcher
Författare: Hilary Mantel
Förlag: Weyler (2015)
Antal sidor: 187

Mordet på Margaret Thatcher är en novellsamling av Hilary Mantel. Den innehåller elva fristående berättelser. Namnet på den sista berättelsen är också bokens titel.
Efter att ha läst hela boken vet jag faktiskt inte vad jag ska tycka. Författaren formulerar sig väl och hon har en torr humor mitt i det elände hon beskriver, vilket jag uppskattar. Men trots att detta borde tilltala mig, inser jag att berättelserna har fallit ur mitt minne i samma stund som jag läst färdigt dem. Inte ens den gruvligaste tortyr skulle kunna få mig att återge innehållet i "Lång QT-tid" eller någon av de andra berättelserna.
Jag inser att det mycket väl kan vara mitt fel mer än författarens, men det har var tyvärr en bok som jag lade ifrån mig med en lätt uppgivenhet.

måndag 16 november 2015

Tematrio - Verklighetsflykt

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om syskon. Så här skriver Lyran: Ibland är verkligen den verkliga världen svår att förhålla sig till. Och efter att under ganska lång tid ha läst många böcker som handlar om trasiga människor i svåra situationer behöver jag definitivt lite verklighetsflykt. Samtidigt brukar jag inte vara särskilt förtjust i feel-good och romantik. Kanske passar mig andra världar bäst? Berätta om tre böcker som lättar upp i tillvaron!

Jag rekommenderar gärna Douglas Adams' Liftarens guide till galaxen. En fullständigt absurd triologi, som visst har växt med ytterligare två böcker sedan jag läste den.
Om man är en person som säger "men det där går väl inte", då ska man inte läsa den. Men om man uppskattar absurd humor, så är detta en guldgruva.
Bland annat får man äntligen veta vad livets mening är. Svaret är 42. Ja, just det. Precis!

Så tar jag en som jag vet att jag har använt två gånger tidigare i tematrion. Mark Levengoods och Unni Lindells Gamla tanter lägger inte ägg. Den innehåller samlade citat från små barn.
Som till exempel detta citat från Christian, 6 år:
Förr i tiden var folk uppdelade i raser - de fina och de ofina. De fina var rika och hade råd med schampo och hårgelé, medan de ofina fick nöja sig med loppor och löss.


Och slutligen Fredrik Backmans Min mormor hälsar och säger förlåt.
Elsa är sju år och annorlunda. Mormor är sjuttiosju år och galen. Stå-naken-på-balkongen-och-skjuta-med-paintballgevär-på-män-som-vill-prata-om-Jesus-galen. Men hon är också Elsas bästa, och enda, vän. Det är in i mormors sagor Elsa flyr på nätterna, till Landet-Nästan-Vaken och kungariket Miamas. För där är alla annorlunda, och då behöver ingen vara normal.
Det kanske låter som en barnbok, men det är det inte. Det är en bok för oss vuxna, som på ett komiskt sätt handlar om livet, döden och rätten att vara annorlunda.

söndag 15 november 2015

En smakebit på söndag - På västfronten intet nytt

Dags för en smakebit på söndagen igen. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken jag ska börja läsa är Erich Maria Remarques roman På västfronten intet nytt.

En riktig klassiker ska jag ta mig an här. Romanen berättar vad som verkligen hände den enskilde soldaten under första världskriget. Den nödvändiga brutaliseringen, ruskiga skräcksyner, kamratskapet i dödens ständiga närhet, raststundernas primitiva följder. Här kommer en smakbit:

Mig förefaller fronten som en hemsk malström. Även om man befinner sig i lugnt vatten på långt avstånd från centrum, känner man redan dess sugkraft, som drar en till sig, långsamt, oundvikligt, utan att egentligen möta något motstånd.
Men ur jorden, ur luften strömmar räddande krafter till oss - mest ur jorden. För ingen betyder jorden så mycket som för soldaten. När han pressar sig emot den, länge, häftigt, när han i eldens dödsångest gräver ansikte och lemmar djupt ned i den, då är den hans ende vän, hans broder, hans mor, han stönar ut sin fruktan och sina skrin i dess tystnad och skygd, den tar emot honom, släpper honom åter till nya tio sekunders språng och liv, griper honom därefter, mången gång för alltid.

torsdag 12 november 2015

Kvinnoalfabet - M

Kvinnoalfabetsutmaningen från enligt O fortsätter. Nu är det dags för bokstaven M.

1. Vilken kulturell kvinna på M har följt dig länge?
Jag vill nämna någon annorlunda gestalt, nämligen Maria, Jesu moder. Om evangelierna är sanna i beskrivningarna av henne, så var hon synnerligen speciell. Hennes lydnad mot Gud, när hon ska föda en son utan att vara gift. Något som hon kunde ha blivit stenad för. Antagligen var hon bara 13-14 år. Men ändå en viss sturskhet, när hon säger: "Alla folk skall prisa mig salig!" Hon ska sedan ha levat länge nog för att se sin son avrättas.
2. Vilken kvinna med för- eller efternamn på M, som är en stor favorit, men får för tok för lite uppmärksamhet?
Författarinnan Jila Mossaed, född i Teheran men bor numera i Göteborg. Hon skriver både romaner och poesi.
3. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna med för- eller efternamn på M vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Här väljer jag Margareta Krook, som var en fantastisk skådespelare. Hon behärskade både drama och komedi. Spannet är långt mellan rollen som Majorskan i Gösta Berlings Saga och kvinnan som spelar Sjöfartsspelet tillsammans med bland annat Lars Ekborg.
4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på M har du ännu inte utforskat?
Jag tror faktiskt inte att jag någonsin har läst något av Moa Martinsson (säger jag med skammens rodnad på mina kinder).

De fattiga och de rika

Nej, det här inlägget kommer inte att handla om romanen De fattiga och de rika. Istället tänkte jag tala om en debattartikel i Expressen som jag läste nu på morgonen. En ung kvinna vid namn Linn Svansbo är besviken på sitt parti, socialdemokraterna, för att regeringen inför gränskontroller idag.
Jag tänkte strunta i att recensera regeringen och inte heller tänkte jag tala om flyktingpolitiken. Det är en helt annan sak som slår mig när jag läser Svansbos debattartikel.
Hon beskriver hur hon sitter på tåget mellan Göteborg och Stockholm efter att ha tagit ett glas vin på ett hotell i Göteborg. I tågvagnen ser hon en kvinna som har en väska som kostar 20000 kronor. Själv har hon en väska som kostar 10000 kronor. Hon har en dator med sig som kostar 13000 kronor. Hennes mamma funderar på att resa utomlands över jul.
Jag tror mig förstå hur hon tänker. Hon vill säga att "vi" har det otroligt bra. Men min reflektion blir en annan. Linn Svansbo har det bra, men det gäller inte alla andra.
Hur ska en kvinna som tar ett glas vin på hotellet istället för en fika på ett café, som köper väskor för 10000 kronor, dator för 13000 kronor och som har en mamma som kan göra utlandsresor lite hux flux kunna ha en aning om hur landets låginkomsttagare har det? Hur vet hon att en annan persons väska kostar 20000 kronor? Jag går över huvud taget inte in i affärer som håller sådana priser. Men det skulle vara roligt att ha råd att ta med barnen på en utlandsresa.
Jag tror att vi ser ett stort problem här när det gäller det offentliga samtalets representativitet. Storstadsjournalister och partiföreträdare lever i en helt annan värld än dem de vill representera. Svenska och utlandsfödda människor med låga inkomster har de möjligen sett på bild.
Vi har en situation där den välmående klassen säger till underklassen att den måste vara solidarisk, för "vi" har det ju så bra.
(För övrigt finns det inte en enda med arabiskklingande namn i Linn Svansbos trappuppgång. De skulle kanske inte passa in i bilden när hon kommer hem med en ny märkesväska för 10000 kronor.)

onsdag 11 november 2015

Dagens visdomsord 2015-11-11

Den bästa chefen är den som har omdöme nog att välja skickliga personer till att göra det han vill ha gjort, och självbehärskning nog för att avhålla sig från att lägga sig i deras arbete medan de gör det. (Theodore Roosevelt)

tisdag 10 november 2015

Choklad

Titel: Choklad
Författare: Joanne Harris
Förlag: Richters (2002)
Antal sidor: 310

Joanne Harris' bok Choklad är en riktigt trevlig läsning. Den handlar om Vianne Rocher som tillsammans med sin dotter Anouk kommer till en liten sydfransk by, där hon öppnar en underbar chokladbutik.
Invånarna älskar hennes choklad, men allt är inte konfliktfritt. Byns präst hatar henne för att hon för frestelser och sinnliga begär till hans församling.
Vi får efterhand veta att det finns många hemligheter som människor gör allt för att dölja.
Boken var som sagt var mycket trevlig att läsa, men jag känner att jag inte fick svar på alla frågor. Vad var det egentligen för kunskap som den gamla Armande Voizin satt inne med och som gjorde att det fanns folk som fruktade att hon skulle berätta?
Men det kanske inte är meningen att man ska få veta allt. En del ska kanske lämnas till läsarens fantasi.

måndag 9 november 2015

Tematrio - Syskon

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om syskon. Så här skriver Lyran: Som jag tidigare har nämnt har jag nyligen läst ut När hundarna kommer av Jessica Schiefauer, en roman som bland annat handlar om broderskap. Det finns ganska många böcker som berör syskonrelationer, ibland som ett centralt tema, ibland mer perifertBerätta om tre böcker som handlar om syskon.

Ganska ofta återanvänder jag böcker som jag redan använt som svar, men det är i alla fall ur olika perspektiv.


Först tar jag Karin Brunk Holmqvists bok Rapsbaggarna.
Alla bor inte i storstan och alla är inte så sofistikerade. Som de båda bröderna Henning och Albert, som bor tillsammans som de alltid har gjort, bara en liten bit från barndomshemmet.
Tiden har stått stilla. Allt de båda bröderna begär av livet är en korvbit att lägga på smörgåsen och så naturligtvis snus.
När det öppnas ett hem för kvinnliga missbrukare i barndomshemmet blir de förstås oroliga. Oron får dem att vanka oroligt i rapsfältet och spotta snus. Det blir upptakten till en invasion av både ufologer och malmletare.
De båda bröderna är helt omedvetna om att de själva är orsak till det mesta av alla konstiga saker som sker kring deras hem.
Boken är rolig och det bästa är att jag är övertygad om att det finns sådana här personer som de båda bröderna i verkliga livet. När storstadsborna twittrar, dricker latte och går på spa finns det alldeles riktiga människor kvar där ute.


Torgny Lindgrens bok Hummelhonung hade jag med i tematrion för tre veckor sedan, men jag tar med den ändå, eftersom den passar förträffligt till veckans tema.
Två bröder bor grannar, men hälsar aldrig på varandra eftersom båda hatar den andre. De är dödssjuka, och det enda de lever för är att överleva den andre.
En författarinna flyttar av en tillfällighet in hos den ene brodern, och hon vandrar mellan de båda och får så reda på orsaken till det oresonliga hatet.


Slutligen väljer jag Jan Guillous bok Brobyggarna, som är första delen i hans romansvit Det stora århundradet.
Tre fattiga norska bröder får av en tillfällighet möjlighet att studera till ingenjörer i Dresden. Som motprestation förväntas de återvända till Norge och bygga broar. Det är dock bara en av bröderna som återvänder.
I boken följer vi två av bröderna. Den ene (Lauritz) lever och arbetar i Norge, medan den andre (Oscar) hamnat i tyska Östafrika (det som idag kallas Tanzania). Den afrikanska delen är stundtals en grym och blodig historia, med mord och kannibalism. Här känns det nästan som om Guillou har inspirerats av min barndoms äventyrsböcker för unga.
Det är uppfriskande att det är belgare och engelsmän som framför allt framstår som grymma, giriga och blodtörstiga, medan tyskarna försöker sprida kultur och civilisation. Det är alltför vanligt i vår anglosaxiskt dominerade värld att tyskarna ses som brutala medan britterna är civiliserade tedrickare.
Den tredje brodern, Sverre, får vi inte höra så mycket om, men han får vara med desto mer i den andra boken i serien - Dandy.

söndag 8 november 2015

En smakebit på söndag - Mordet på Margaret Thatcher

Dags för en smakebit på söndagen igen. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken jag ska börja läsa är Hilary Mantels novellsamling Mordet på Margaret Thatcher.

Boken väckte stort uppseende när den kom, och det var inte bara lovord om man säger så.

Den första av de elva berättelserna heter Ursäkta att jag stör. Smakbiten kommer från inledningen:

På den tiden ringde det sällan på dörren, men hände det drog jag mig djupare in i lägenheten. Bara envisa signaler fick mig att smyga över mattan, fram till ytterdörren och titthålet. Vi var mycket för lås och reglar, spärrar och vred, säkerhetskedjor och fönster som var höga och gallerförsedda. I titthålet såg jag en ängslig man i skrynklig silvergrå kostym: trettioårsåldern, asiat. Han hade dragit sig undan dörren och stod och såg sig omkring, på den stängda och låsta dörren mittemot och uppåt den dammiga marmortrappan. Han kände igenom fickorna och tog fram en hopknycklad näsduk som han for med över ansiktet. Han verkade så eländig att svetten kunde ha varit tårar. Jag öppnade.

fredag 6 november 2015

6 november

Idag är det den 6 november. Jag har hissat flaggan. Får nog försöka få tag på Gustav Adolfsbakelser.

Ska också försöka hinna förbi kyrkogården, eftersom det även är min pappas dödsdag.

torsdag 5 november 2015

Kvinnoalfabet - L

Kvinnoalfabetsutmaningen från enligt O fortsätter. Nu är det dags för bokstaven L.

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på L.
Den här gången var det riktigt lätt. Selma Lagerlöf förstås! Hon skulle kunna bli svaret på fler än en fråga här. Förutom att hon var en fantastisk författarinna vilket gav henne Nobelpriset 1909 så blev hon invald i Svenska Akademien 1914. Detta i en tid då kvinnor inte fick rösta i riksdagsvalet! Hon var även en av de ursprungliga ledamöterna i Samfundet De Nio.
2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna med för- eller efternamn på L vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Sångerskan Louise Hoffsten. En mångsidig kvinna, som trots sin sjukdom (MS) fortsätter sin kulturella gärning. 2013 var hon med i Melodifestivalen med Only the dead fish follow the stream. Den tyckte jag mycket om.
3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på L som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
Det är väl synd om inte Astrid Lindgren får vara med här. En kvinna med skinn på näsan, som inte bara var en utomordentlig barnboksförfattare, utan hon vågade ta strid offentligt för det hon trodde på. För dem som är yngre än jag (ganska många det...) kan jag föreslå att ni googlar på hur hennes saga om Pomperipossa medverkade till regeringsskiftet 1976.
4. Vilken kvinna med för- eller efternamn på L är du nyfiken på men ännu inte upptäckt?
Det skulle vara intressant att fördjupa sig i Anna Maria Lenngrens verk. Trots att hon var en kvinna som växte upp på 1700-talet var hon mycket bildad.

onsdag 4 november 2015

Dagens visdomsord 2015-11-04

Om ni skall korsa en starkt trafikerad gata i England gör ni klokt i att ta med en hund. Ingen engelsman skulle drömma om att köra över en hund. (Alec Guinness)

tisdag 3 november 2015

Tematrio - Jobbiga böcker

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om jobbiga böcker. Så här skriver Lyran: Jag är visst lite dagvill efter att ha haft lov. Dessutom lite virrig av att inte ha sovit nästan något i natt. Men nu ska det i alla fall bli en trio och den kommer att inspireras av det jag läste i natt. För det var en så jobbig bok att jag inte kunde sluta lyssna och inte sova. Berätta om tre böcker som varit känslomässigt jobbiga att läsa.

Sanna skildringar av svåra förhållanden kan naturligtvis vara svåra att läsa, men de böcker som först kommer för mig är fiktiva berättelser.

Lars Keplers roman Paganinikontraktet är en spännande bok och visst är den bra. Men det fanns delar i den som jag hade svårt för. 
I ett avsnitt berättas om en ung flicka som med sin far som förtvivlat vittne får sitt ansikte sönderskuret. Detta som en hämnd mot föräldrarna.
Jag har väldigt svårt med skildringar av utstuderat våld mot barn.

Lejontämjaren av Camilla Läckberg är en annan bok som jag tyckte var jobbig att läsa. Läckberg har blivit värre och värre när det gäller våldsamheter. Jag förstår inte varför.
I den här boken får man läsa om unga flickor som kidnappats och sedan har återfunnits med ögonen bortfrätta, tungorna utskurna och trumhinnorna sönderstuckna.
En fullständigt onödig orgie i övergrepp mot barn, som fick mig att må dåligt.

Den tredje boken får ni själva välja om ni vill betrakta den som en skildring av verkliga förhållanden eller som en fiktiv berättelse. Det är Jobs bok i Gamla Testamentet.
Job är en rättfärdig man, som aldrig upphör att prisa Gud. Men Åklagaren (Satan) säger till Gud att det väl inte är konstigt att Job är så rättfärdig och gudfruktig. Han har ju fått allt. Då ger Gud Satan rätten att pröva Job. Allt får Satan göra, utom att döda Job.
Job utsätts för mängder av lidande. Det värsta är när alla hans barn dör. Då börjar Job att beklaga sig. Men några vänner kommer till honom och tillrättavisar honom. Till slut finner sig Job i sitt öde. Då återupprättas han av Gud som ger honom nya söner och även nya döttrar, vackrare än dem han miste.
Jag vet att många ser den här boken som mycket uppbygglig, men jag tycker att den är förfärlig. Man kan väl inte kompenseras för barn man har mist genom att få nya?! Jag har två barn och de är oersättliga för mig. Därför har jag svårt för moralen i Jobs bok.