Sidor

lördag 26 mars 2016

Floden mellan bergen

Titel: Floden mellan bergen
Författare: Ngũgĩ wa Thiong'o
Förlag: Modernista
Antal sidor: 173

Floden mellan bergen är skriven av kenyanen Ngũgĩ wa Thiong'0. En författare som ofta har nämnts som en tänkbar nobelpristagare i litteratur. Det skulle inte alls förvåna mig om han får priset i år.

Två gikuyustammar i Kenya under den brittiska kolonialtiden strider sinsemellan om värdet av gamla traditioner kontra det nya västerländska inflytandet. Konflikten markeras geografiskt av floden som rinner mellan samhällena. Ett älskande par från vardera sidan försöker överbrygga klyftan, något som resulterar i en tragedi.

Detta är en riktigt bra bok, som ger ett afrikanskt perspektiv på vad som händer när kolonisatörer tar marken från dem som ägt den i många generationen samtidigt som de vill påtvinga "infödingarna" europeisk religion och europeiska värderingar.

Jag kommer aldrig, aldrig någonsin att acceptera kvinnlig omskärelse (könsstympning), men det är ändå oerhört intressant att läsa det afrikanska perspektivet. En infödd kristen pastor predikar straffdomar över dem som låter omskära sig (gäller både pojkar och flickor) eftersom den som kristnat honom sagt att det är syndigt att göra det. Men hans dotter går emot honom och kräver att bli omskuren. Hon vill bli kvinna och hon vill göras vacker.

När det blir konflikt mellan stammens traditioner och kolonisatörernas religion, så blir det viktigt att försvara det gamla till varje pris.

Jag har tidigare läst Om icke vetekornet av samme författare. Den tyckte jag var svårare att förstå, men Floden mellan bergen utspelar sig tidigare. Kanske borde jag ha läst dem i omvänd ordning.

I vilket fall som helst är Floden mellan bergen mycket läsvärd, och den var svår att lägga ifrån sig.

Kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 32: Läs en bok från ett, för dig, nytt förlag.

2 kommentarer:

  1. Intresserad av Kenya, så kanske idé att läsa denna, verkar ge den där sortens inifrånperspektiv man ofta söker. In på läslistan med den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utan några jämförelser i övrigt så ger både Ngugu wa Thiong'o och Khaled Hosseini inblickar inifrån världar som vi är vana att bara beskåda utifrån.

      Radera