Sidor

tisdag 31 maj 2016

Tematrio - Paris

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om Paris. Så här skriver Lyran: På förekommen anledning (jippi!) är jag mycket intresserad av romaner som utspelar sig i Paris. Det går förvisso bra med andra texter också. Berätta om tre böcker som utspelar sig i Paris! 

Jag kommer in en dag för sent här, men Karlstads Stadsnät låg nere igår kväll på grund av underhållsarbete.

Den första boken får bli nobelpristagaren Patrick Modianos bok De dunkla butikernas gata; en bok som jag inte alls uppskattade.
Huvudpersonen har drabbats av minnesförlust femton år tidigare och vet inte vem han egentligen är. Under dessa år har han arbetat som privatdetektiv, men när hans chef går i pension bestämmer han sig för att försöka finna sin rätta identitet.
Så han vandrar runt i Paris, i samma kvarter där han arbetat utan att veta vem han var, och nu stöter han på personer som minsann känner till den Pedro McEvoy som han tycks ha varit.
Men varför har ingen av dem stött på honom de senaste femton åren? Och vad var det som förorsakade minnesförlusten? Var Pedro McEvoy hans verkliga identitet eller var det också ett alias?
Och varför flydde han under kriget? Vad flydde han från?
Jag lägger ifrån mig boken lätt irriterad. Visst förstår jag att man inte behöver få alla svar i en bok. Lite kan sparas till läsarens fantasi. Men i det här fallet klarar jag inte alls av att förstå vad författaren vill ha sagt med sin bok. Det känns som de dunkla tankarnas bok.

Varför inte ta världens mest sålda roman - Dan Browns Da Vinci-koden?
Förvisso utspelar sig en hel del av boken i Storbritannien, men det är i Paris allt börjar. 
En man mördas i Louvren i Paris. Men innan han dör placerar han sin kropp på ett sätt som ska kunna leda till hemligheten han är satt att bevara.
Robert Langdon, professor i religionssymbolik, blir den som får tolka symbolerna och sedan följer en rasande jakt för att komma före mördaren till den välbevarade hemligheten.
Det är en spännande bok och en riktig bladvändare. Men det är en roman! Detta måste upprepas många gånger, för det finns faktiskt folk som tror att det som står i Browns romaner är sant.

Den tredje romanen har jag tyvärr inte läst. Det är Victor Hugos Ringaren i Notre-Dame.
Det är en skräckromantisk roman som utspelar sig på 1400-talet. Den vanskapte ringaren Quasimodo blir förälskad i den vackra Esmeralda. Hon sägs vara ett hittebarn som tagits om hand av zigenare. När Esmeralda anklagas för häxeri och mord och döms till döden försöker Quasimodo rädda henne.

14 kommentarer:

  1. Det var nära att Da Vinci-koden fick vara med hos mig också, men jag tänkte att någon annan säkert skulle ha med den :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då var det ju tur att jag tog med den :)

      Radera
  2. Da Vinci-koden har jag bara sett som film och den var ju spännande. Modiano är ju den sanne Paris-författaren. Ringaren i Notre Dame har jag läst för så många år sedan att det måste vara preskriberat

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som så ofta var boken bättre än filmen.
      Jag borde nog försöka hitta ringaren på biblioteket nån gång.

      Radera
  3. Svar
    1. Ja, honom tänker man alltför sällan på.

      Radera
  4. Jag är väldigt nyfiken på Modianos böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns säkert böcker av honom som jag skulle tycka bättre om.

      Radera
  5. Jag måste väl läsa Modiano - det har inte blivit av ännu, även om jag tänkte läsa just den titeln när jag var i Paris i höstas. Får göra ett nytt försök :-)

    SvaraRadera
  6. Da Vinci-Koden är den enda av dessa som jag har läst. Jag tog med en annan bok av Hugo i min egen trio :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hugo har ju skrivit ett och annat ;)

      Radera
  7. Ja just det, Da Vinci koden glömde jag. Ringaren i Notre-Dame har jag stående oläst i bokhyllan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den finns tyvärr inte i min bokhylla.

      Radera