Sidor

torsdag 29 september 2016

Veckans ord på N

Linda med bloggen enligt O har en alfabetsutmaning. Varje vecka presenterar hon fem ord på en bokstav. Dessa ska vi associera med böcker. Våra tolkningar av detta är tämligen fria, men det ska handla om böcker eller författare. Veckans bokstav är N.

nallebjörn
Ordet får mig att tänka på en av Lasse och Inger Sandbergs böcker - Inte städa, sa Pulvret.
Pulvret, en liten gosse, har en nallebjörn som är hans stora favorit. Nallen heter Tusse Mikael. Pulvret hittar på en massa lekar med nallen. En dag leker han att Tusse Mikael åker hiss. Hissen är papperskorgen. När mormor kommer på besök vill hon gärna leka, men först måste hon städa lite. Bland annat tömmer hon papperskorgen. När sedan Pulvret letar efter Tusse Mikael och berättar att nallen suttit i hissen, det vill säga papperskorgen, förstår mormor att han råkat kasta nallen. Det blir språngmarsch till soptunnan, men sopbilen har redan varit där. Soptippen är alltför stor för att man ska kunna hitta Tusse Mikael. Då blir det till att gå från affär till affär och leta efter en Tusse Mikael-nalle.

naturen
Klas Hallberg och Magnus Kull har givit ut en serie böcker benämnda Varför växer gräset? De innehåller korta kluriga historier. I den första boken i serien finns den historia som har fått ge namn åt böckerna. Jag återger den i sin helhet:
En man höll på att klippa gräset i sin trädgård när hans fyraårige son kom fram till honom och frågade varför gräset växer.
Mannen visste inte riktigt hur han skulle hantera frågan. Varför växer gräset? Vad svarar man på det, tänkte han.
Han funderade några ögonblick och tänkte berätta om fotosyntesen, om solsken och syre, om samspelet i naturen och om hur det går till när gräset växer. Han insåg dock sin oförmåga att förklara på ett enkelt sätt och bestämde sig för att säga:
- Gräset växer för att det vill växa.
Hans lille son tittade då på honom med stora ögon och frågade:
- Men varför klipper du det då?

Nordpolen
Jag har inte läst någon bok om Nordpolen. Vad vet jag över huvud taget om Nordpolen? Möjligen att det finns isbjörnar långt där uppe. En bok som jag inte har läst är Cykla, panta och rädda en isbjörn. Den innehåller roliga tips om hur man kan leva klimatsmart.
I övrigt får isbjörn mig att tänka på en fråga som man kan använda som ett test av hur mycket folk vet om vår planet:
"Hur hungrig en isbjörn än blir så äter den aldrig en pingvin. Varför?"

nyfiken
Det blir en barnbok igen. Eller flera böcker. Det finns ett antal böcker om den lilla apan Nicke Nyfiken.

nödvändig
Ordet får mig att tänka på den latinska sentensen Navigare necesse est, vivere non est necesse, vilket betyder: Att segla är nödvändigt, att leva är inte nödvändigt.
Detta är en av de mest missförstådda sentenserna. De flesta ser framför sig glada medlemmar i en seglarklubb, som glatt säger att segling är så viktigt att det till och med är viktigare än själva livet.
Men det var inte så uttrycket uppkom. Den som uttalade orden var Pompejus. Hans besättning ville inte ge sig ut på Medelhavet eftersom vädret var alltför dåligt så de riskerade att dö. Pompejus tvingade dem dock att bege sig ut på havet, och det var då han sade de bevingade orden. De uttalades snarare hotfullt än älskvärt.

8 kommentarer:

  1. Nordpolen var lika okänd hos mig. Din bok lät lite intressant kan jag tycka om att rädda en isbjörn :).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, Nordpolen är inte direkt ett semestermål man överväger. Fast jag har varit i Szczecin och det ligger väl i Nordpolen ;)

      Radera
  2. små barns frågor kan vara farliga. de har sin egen glasklara logik. men jag begriper inte varför de är så förtjusta i den där lilla otäcka Nicke Nyfiken. isbjörn och pingvin har väl aldrig mötts vad jag vet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Barns logik är verkligen inte att leka med. Du har rätt om isbjörnar och pingviner. De möts bara i tecknade filmer.

      Radera
  3. Jag vet att vi läste boken om när Nicke Nyfiken hamnade på sjukhus efter att ha svalt en pusselbit. Den tyckte mina barn mycket om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är aldrig fel om en barnbok kan vara pedagogisk utan att vara urtråkig.

      Radera