Sidor

torsdag 14 september 2017

Olikhetsutmaningen: Tro och vetande

Linda med bloggen enligt O har en utmaning. Denna kallar hon olikhetsutmaningenVarje vecka presenterar hon ett motsatspar och hon vill att vi skriver om två böcker, filmer, tv-serier, författare eller andra kulturella företeelser som passar in på orden.

Denna vecka handlar det om tro och vetande.

Ett spännande motsatspar. Och svårt. Är det ett motsatspar? Utesluter de varandra? Man kan ju tro att man vet något. Och några andra kanske vet vad de tror på. Men nu ska jag inte vara så besvärlig, utan försöka ta mig an uppgiften.


Robert Harris roman Konklaven handlar om de män som är satta att försvara den heliga Romersk-Katolska kyrkan och dess tro - Påven och kardinalerna.
Påven är död. Bakom Sixtinska kapellets låsta dörrar samlas etthundraarton kardinaler från hela världen. Under ledning av kardinal Lomeli, som i tysthet vacklar i sin gudstro, ska de heliga männen utse den universella kyrkans nya överhuvud.
Men konklaven drar ut på tiden. Favoriter faller och obekväma sanningar kommer upp till ytan. Och ingen av de närvarande kan förutse hemligheten som den blivande påven bär på...
Det här var en bok jag verkligen såg fram mot att läsa, och jag blev inte besviken. Påveval är spännande, och att få följa processen inifrån (även om historien är uppdiktad) är fängslande.
Det brukar sägas att den som går in i konklaven som påve kommer ut som kardinal. Det som avses med talesättet är att det inte brukar vara storfavoriten som blir kardinalernas val till ny påve.
Robert Harris är mycket skicklig på att bygga upp spänningen. Det störde min nattsömn något, för det var så svårt att lägga ifrån sig boken. Bara ett kapitel till...
Boken har på slutet en fullständigt oväntad twist. Vad den är tänker jag givetvis inte berätta här. Jag säger bara så här: Läs boken! Det är en fantastisk spänningsroman!


Hur långt får vetenskapen tillåtas gå? PC Jersilds roman En levande själ är en mycket läsvärd bok.
Boken handlar om en hjärna som ligger i en behållare på en företagslaboratorium. Han (är det en han?) minns inte sitt tidigare liv och kallas här för Ypsilon. Hjärnan utsätts för allehanda olika experiment, och boken får ses som en kritik av oetisk forskning. Hur mycket kan vi tillåta oss att trampa på människovärdet för snöd vinnings skull?

Detta är två synnerligen olika böcker. Både bland trons män och vetenskapsmännen finns de som är beredda att göra nästan vad som helst för sin egen vinnings skull.

8 kommentarer:

  1. inte läst dessa men verkar passa bra i temat

    SvaraRadera
  2. En levande själ var det länge sedan jag läste, men jag minns att jag var helt fascinerad av den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har läst den två gånger, och den är mycket fascinerande. Och sorglig...

      Radera
  3. Intressanta böcker måste jag säga. Har inte läst dem, men tackar för tipset. Och ja, jag håller med. Det är inget regelrätt motsatspar, men ett vanligt ordpar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, inget regelrätt motsatspar, men det gav möjlighet till lite tankeverksamhet.

      Radera
  4. jag säger som enligt O. intressanta exempel. Harris vill jag läsa. kan tänka mig att den är mycket spännande

    SvaraRadera