Sidor

torsdag 8 mars 2018

Olikhetsutmaning: Frihet och förtryck

Linda med bloggen enligt O har en utmaning. Denna kallar hon olikhetsutmaningenVarje vecka presenterar hon ett motsatspar och hon vill att vi berättar om ett par böcker, filmer, tv-serier, författare eller andra kulturella företeelser som passar in på orden. Den här gången har hon inspirerats av det faktum att det är den internationella kvinnodagen idag, men hon framhåller att vi inte måste ge exempel som specifikt rör kvinnor.

Denna vecka handlar det om frihet och förtryck.

Britt-Marie var här av Fredrik Backman får bli frihetsboken.
Vi får följa Britt-Marie, som just lämnat sin man och som nu, 63 år gammal, vill ha ett arbete. Av misstag får hon ett tillfälligt arbete som vaktmästare på fritidsgården i Borg, det enda som kommunen inte hunnit lägga ned i den lilla byn.
Till en början är Britt-Marie reserverad som alltid, och söker sin tillflykt i städningen. Hon löser de flesta problem genom att städa med bikarbonat.
Men snart får Britt-Marie uppleva en alldeles ny känsla. Det finns barn i den lilla byn som faktiskt behöver henne.
Steg för steg byggs hennes självförtroende upp i denna bok, som faktiskt är humoristisk. Jag skrattade högt flera gånger när jag läste den.

Upprorets dagar av Sture Källberg är en roman om Ungernrevolten 1956. Några naiva ungdomar med kommunistiska ideal får uppleva hur Sovjetunionen med våld slår ned arbetarnas uppror. Intressant skildring av en författare som faktiskt var där när det hände.
Men jag kan inte låta bli att fundera över vad författaren Sture Källberg är för figur egentligen. Han arbetade under 1950-talet som kommunistisk ombudsman i Malmö och som journalist i Budapest, Östberlin och Peking. Det var en tid när det svenska kommunistpartiet (idag Vänsterpartiet) var synnerligen Moskvatroget. Förstod inte Källberg att det var kommunismen som det var fel på? Sådana frågor ställs alltför sällan. Man kan ju föreställa sig hur det hade varit om Källberg varit nazistisk ombudsman under kriget och arbetat som journalist i Berlin.

6 kommentarer:

  1. skönt att känna sig behövd, har inte läst än.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är nog svårt att känna att ingen behöver en.

      Radera
  2. Upprorets dagar var för mig helt okänd, men låter väldigt intressant!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Går nog att hitta på något bibliotek.

      Radera
  3. har inte läst Backman. Källberg hade väl inget perspektiv på kommunismen när han stod mitt uppe i den. men jag håller med om att det är konstigt att det inte ställts frågor efteråt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Boken om Britt-Marie är inte någon av Backmans bästa, men trevlig att läsa ändå.

      Radera