Sidor

torsdag 15 mars 2018

Olikhetsutmaningen: Kropp och själ

Linda med bloggen enligt O har en utmaning. Denna kallar hon olikhetsutmaningenVarje vecka presenterar hon ett motsatspar och hon vill att vi berättar om ett par böcker, filmer, tv-serier, författare eller andra kulturella företeelser som passar in på orden. Den här gången tycks hon ha inspirerats av sin magsjuka (hmm) och insikten att det bästa är "en sund själ i en sund kropp".

Denna vecka handlar det om kropp och själ.

För kroppen väljer jag Färjan av Mats Strandberg.
Det här är en otäck bok, inte tu tal om den saken. Och det får man väl räkna med när man ser blodet på väggarna på omslaget. Det är så långt från en feel good-roman man kan tänka sig. Det finns något ombord, och snart vet du inte vem du kan lita på. Är din bästa vän också en av "dem"?
Men när jag säger att boken är otäck, så är detta inte något negativt omdöme. Det överensstämmer med genren och författaren har Stephen King som förebild, vilket väl säger det bästa.
Boken är riktigt bra, och det tror jag beror på att det inte är förfärligt hela tiden. Redan Alfred Hitchcock visste att man måste växla mellan det lugna, vardagliga och det skräckfyllda, och detta lyckas Strandberg med. Att ondskan finns mitt i vardagen gör den mer skräckfylld. Och är du på en färja, kan du inte ta dig därifrån. Du måste försvara dig och din kropp, för om "de" får tag i dig är du snart en av "dem". Din kropp lever vidare, men är det verkligen du?

P C Jersilds bok En levande själ har jag haft med i en tidigare olikhetsutmaning, men det passar så bra här, så jag använder den igen. 
Boken handlar om en hjärna som ligger i en behållare på en företagslaboratorium. Han (är det en han?) minns inte sitt tidigare liv och kallas här för Ypsilon. Hjärnan utsätts för allehanda olika experiment, och boken får ses som en kritik av oetisk forskning. Hur mycket kan vi tillåta oss att trampa på människovärdet för snöd vinnings skull.
Visst finns kroppen med i form av hjärnan, men själen är ändå skild från vad vi vanligtvis kallar kropp.

8 kommentarer:

  1. tycker bättre om levande kroppar, inte avsikt att läsa dessa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att båda böckerna var bra, men man ska läsa de böcker man känner att man trivs med.

      Radera
  2. Färjan läste jag i rent studiesyfte. jag tyckte att den var välskriven men fy så äcklig! gillar klafsandet i blod och tarmar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag antar att du menar att du INTE gillar det.

      Radera
    2. just precis vad jag menar att jag inte gillar

      Radera
  3. Färjan är verkligen inte min typ av bok, men jag gillade den väldigt mycket ändå just för att den är så välskriven om än lite väl blodig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med. En välskriven bok, men för mycket blod och gegga.

      Radera