Sidor

måndag 16 april 2018

Tematrio - Sara

Dags för Lyrans tematrio. Den här gången är temat Sara. Så här skriver Lyran: Ja, ni förstår så klart varför jag tycker att vi denna vecka ska tänka på och hylla kvinnor som heter Sara.

Berätta om tre böcker som är skrivna av eller handlar om någon som heter Sara (massor av stavningar och varianter uppmuntras)!

Varför inte börja med kvinnan som är anledningen till att Sara finns bland våra namn? Jag tänker givetvis på Abrahams hustru, som vi kan läsa om i Första Mosebok. Hon ska ha varit nittio år när hon fick veta att hon skulle föda en son åt Abraham. Genom den sonen skulle Abrahams säd bli talrik som stjärnorna på himlen.

I Louise Boije af Gemnäs' soman Blodlokan heter huvudpersonen Sara.
Efter att Saras pappa dör i en mystisk eldsvåda flyttar hon från Örebro till Stockholm för att starta ett nytt liv.
Till en början går allt nästan för bra: kaféjobbet byts mot en anställning på PR-byrå och det torftiga rummet i förorten ersätts av en lyxig lägenhet på Östermalm.
Men snart utsätts hon för märkliga och obehagliga händelser, och hotet mot Sara och hennes familj känns alltmer påtagligt. Det blir uppenbart att någon tror att hon har den avgörande nyckeln till något viktigt - men vem? Och till vad?

Det här är en riktig spänningsroman. Boken är samhällskritisk utan att bli torr och tråkig. Författaren blandar in autentiska artiklar om moderna rättsfall och skandaler där det svenska samhället inte visat sig från sin bästa sida.
Vi följer Sara som, trots att hennes liv har blivit i det närmaste perfekt med en underbar pojkvän, en fantastisk ny väninna och ett intressant och välbetalt jobb, snart märker att det händer allt märkligare saker kring henne. Hon börjar ifrågasätta sitt eget förstånd. Till slut vet hon inte vem som är hennes vän och vem som vill henne och hennes familj riktigt illa.
Ju mer jag läser, desto mer vill jag läsa. Det är en roman av det där slaget när man vill komma fram till slutet så snabbt som möjligt, men när man nått dit vill man bara läsa mer.
Men när jag läst klart känner jag mig ändå frustrerad. Det finns mängder av frågor som inte har fått något svar.
Då söker jag tröst i faktumet att detta är första delen av Motståndstrilogin. Jag hoppas att de många lösa tåtarna knyts ihop i nästa del.

Toscana tur och retur  av Åsa Hellberg köper Sara Raphael en motorcykel för en spottstyver och bestämmer sig för att åka till Toscana för att möta gamla spöken. Givetvis måste bästa vännen, den kända författarinnan Jessica Romin följa med. Jessica, som aldrig kliver ur sina högklackade skor, gapskrattar åt förslaget. Ett par dagar senare sitter hon ändå bakom Sara i skinnställ.






Detta var de tre böckerna som är mitt bidrag till veckans tematrio. Som en liten bonus får det bli ett litet sånginslag:

14 kommentarer:

  1. kul att du kom ihåg personerna i boken!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bibelns Sara är välkänd för mig. De andra får jag tacka bloggens sökfunktion för :D

      Radera
  2. haha, Robert! jag visste att du också skulle välja Sara i Gamla Testamentet! Blodlokan blir jag riktigt nyfiken på

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Bibelns Sara var självklar! Blodlokan är en annorlunda bok. Inte dum.

      Radera
  3. Att jag glömde Blodlokan - det var ju inte så länge sedan som jag läste den...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte så lätt att minnas karaktärernas namn.

      Radera
  4. Jag har läst båda böckerna men det kom jag inte ihåg. Glömsk som jag är missade jag bibelns Sara.🤯

    SvaraRadera
  5. Säger som Mrs Calloway: jag var säker på att du skulle nämna bibelns Sara. Själv hade jag enorma problem att komma på en enda Sara i mina böcker (bortsett från bibeln, då) trots att jag läste "Blodlokan" alldeles nyss. Bland mina faktaböcker fanns desto fler Sara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Bibelns Sara hoppade fram direkt :D

      Radera
  6. Blodlokan låter jätteintressant! Förutom det där med trilogibiten, jag vägrar läsa böcker som inte blir klara...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag föredrar trilogier som Stieg Larssons Millenium-trilogi. Där är delarna fristående.

      Radera
  7. Tack för intressanta tips.

    SvaraRadera