Sidor

tisdag 12 juni 2018

Tematrio - Trilogier

Dags för Lyrans tematrio. Den här gången är temat trilogier. Så här skriver Lyran: Många saker blir bättre om de kommer i plural och en hel del romantrilogier tillhör de allra bästa böcker jag läst.

Berätta om tre minnesvärda trilogier!


Det finns många trilogier. Jag väljer att börja med Jan Guillous trilogi om Arn Magnusson. De tre delarna heter Vägen till Jerusalem, Tempelriddaren och Riket vid vägens slut.
Här skapar Guillou en berättelse om ett svenskt klansamhälle under medeltiden, men historien sträcker sig ända till Jerusalem. Mot sin vilja blir den unge göten Arn medlem till Tempelherreorden och vi följer hans liv och äventyr tills han äntligen får återvända till fäderneslandet.
Det finns en fjärde del också, men den är fristående. Den heter Arvet efter Arn och handlar om Birger Jarl, som sägs vara den som grundade Stockholm. 
Historien om Arn Magnusson är uppdiktad av Jan Guillou. Det har dock inte hindrat folk från att vallfärda till Västergötland för att se de platser där Arn sägs ha vandrat.


En annan trilogi jag gärna lyfter fram är Jakob Sverkers Europatrilogi, som innehåller delarna Berättelsens ängel, Heidenstams misstag och Äventyrliga hjärtan.
De tre böckerna är späckade med litterära citat, men det är framförallt en spänningsserie. Vi följer några personer och till en början kan det vara svårt att förstå vad det ska leda, men snart får man veta att det är hela Europas framtid som står på spel.
Ibland kan uppföljare leda till att det blir en allt tunnare soppa, men så är inte fallet med Europatrilogin. Det är uppenbart att författaren har haft klart för sig hela tiden vart han velat föra berättelsen, och för varje del växte historien. Jag uppmanar er gärna att söka rätt på Jakob Sverkers böcker och läsa dem!


Till sist är det svårt att gå förbi Stieg Larssons Millenniumtrilogi med böckerna Män som hatar kvinnor, Flickan som lekte med elden och Luftslottet som sprängdes.
Att följa den märkliga Lisbeth Salander och journalisten Mikael Blomkvist. Jag tror inte jag behöver säga så mycket om böckerna, för jag antar att alla har läst dem.
Millenniumtrilogin är de svenska böcker som sålt bäst någonsin.



Jag vill samtidigt passa på att göra reklam för min tävlingmed anledning av att min blogg fyller 10 år den här veckan!

10 kommentarer:

  1. Europatrilogin finns i min trio också och Millenniumtrilogin har jag läst för många år sedan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Europatrilogin var överraskande bra.

      Radera
  2. Sverker har jag aldrig hört talas om men skriver omedelbart upp på biblioteksönskelistan!

    SvaraRadera
  3. Trilogierna om Arn och Millenniumtrilogin är otroligt läsvärda. Tack för tipsen om Europatrilogin. Den verkar intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt med en i det närmaste okänd författare ibland.

      Radera
  4. Inte läst någon av dessa. Europatrilogin blev jag ju nu lite extra nyfiken på. Tack för tips!

    SvaraRadera