Sidor

måndag 14 oktober 2019

Flugornas herre

Titel: Flugornas herre
Originalets titel: Lord of the Flies
Författare: William Golding
Förlag: Albert Bonniers Förlag (2000)
Antal sidor: 265

Ett flygplan störtar under kriget och en grupp engelska skolpojkar lyckas rädda sig iland på en liten Söderhavsö. De stiftar lagar, fördelar uppgifter och väljer anförare. Men leken tar snart en annan vändning - rivaliteten växer mellan ledarna och skräcken kommer krypande. Vad som skulle ha kunnat vara ett spännande äventyr blir en furiös hetsjakt, där grymheten väller fram och undergången är nära.

Nobelpristagaren William Goldings berömda roman Flugornas herre kan vid första påseendet tyckas vara en ungdomsroman. En grupp unga engelska pojkar har under brinnande krig hamnat på en obebodd söderhavsö. Där finns mat i överflöd, solen skiner mest hela tiden och de kan leka och bada. De kan även gå på upptäcktsfärder på ön. Ett äventyr i en paradisisk miljö.

I början fungerar allt bra. De håller möten för att diskutera vad de ska göra och de upprättar regler för vem som ska få tala, så att de inte talar i mun på varandra. Men snart förändras allt. Det är en förändring som kommer långsamt. Två pojkar är rivaler om ledarskapet. Den ene försöker upprätthålla ordningen, men den andre utmanar honom ständigt. Snart är det en kamp på liv och död.

Romanen är misantropisk. Hur stark är egentligen det vi kallar civilisation? När inga vuxna finns, krackelerar civilisationen och mänsklighetens grymmaste sidor kommer fram hos dessa barn. De blir "vildar". (Jag ogillar starkt idén att vissa grupper av människor skulle vara "vilda", men får motvilligt acceptera bokens tänkesätt.) Och om vi ska vara ärliga har vi under 1900-talet och även på 2000-talet fått se många exempel på hur lätt det är för karismatiska ledare att få sina följare att begå de mest bestialiska brott. Nazityskland, Sovjetunionen under Stalintiden, Kina under Mao, Pol Pot-regimen i Kambodja, IS-kalifatet är bara alltför tydliga bevis på detta.

Det är sålunda en mycket negativ bild av mänskligheten som William Golding tecknar i sin roman. Det är en bok som väcker tankar, och som alla borde läsa.

Boken ingår i Vargnatts klassikerutmaning att läsa en klassiker per månad. Flugornas herre är min oktoberklassiker.

4 kommentarer:

  1. Den här hittade jag på loppis för ett tag sen och jag vill verkligen läsa den. Kan mycket väl tänka mig att det mörkaste sidorna hos människorna dyker upp i deras situation. Det ska nog inte dröja alltför länge innan jag plockar upp den. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. En svart berättelse om mänskligheten.

      Radera
  2. Jag minns att den var ganska jobbig att läsa vissa delar när det börjar gå utför för dem!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett par av dem mördas ju faktiskt. Barn kan vara elaka mot varandra på skolgården. Vad händer när ingen vuxen kan ingripa och den sociala kontrollen försvinner?

      Radera