Sidor

tisdag 8 oktober 2019

Tisdagstrion: Sverige idag

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat Sverige idag . Här följer min trio:
Asfaltsänglar av Johanna Holmström känns aktuell i Sverige idag, med tanke på alla diskussioner om "hedersbrott". Den utspelar sig i det svenskspråkiga Finland, där Samira och hennes vänner fruktar två saker: Att någon av dem ska bli en asfaltsängel eller att de ska bli tvungna att gifta sig. En asfaltsängel är en flicka som för "hederns" skull knuffas ut för att krossas mot asfalten.
Hennes mamma är en finlandssvensk kvinna som konverterat till islam och som gör allt för att vara mer "rättroende" än flickornas pappa Farid.
En stor del av boken ses ur Samiras lillasyster Leilas perspektiv. En flicka som gömmer sig i sin huva för att inte märkas i skolan, men hennes mamma vill att hon bär hajib.
Boken är på många sätt intressant, även om det är svårt att hänga med när en massa oöversatta finska fraser dyker upp. 

Författaren väver även in att det nog inte är självklart vilken kulturell bakgrund de har som kämpar så hårt för att upprätthålla familjens "heder".


Fredrik Backmans bok Björnstad beskriver lojalitetskonflikter i ett litet svenskt samhälle. Det är inte lätt att stå upp för en enda person när grupplojaliteten säger något annat.
Boken handlar om det fiktiva lilla samhället Björnstad, där alla lever för ishockeyn. Inget är viktigare än att juniorlaget vinner det stora mästerskapet, för då kommer den lilla orten att få ett idrottsgymnasium, A-laget ska gå mot en lysande framtid, företagen kommer att tjäna pengar... Ingenting får stoppa detta. I hockeyklubben är man lojal. Högt i tak men tjocka väggar säger man. Händer det något sköts det internt.
Men så händer något som inte går att hålla hemligt. Då sätts lojaliteten på spel. Är alla verkligen beredda att göra allt för laget, även om det innebär att skyla över ett svårt brott?
Jag tyckte verkligen om den här boken. Den grep tag om mig på ett sätt som få böcker kan göra. Kanske för att mycket i boken känns äkta. Visst finns det tillfällen när jag kan bli förvånad. Ibland säger femtonåringar saker som är så kloka att det är svårt att tänka sig att det skulle vara verkligt, men det gör inget. Det är en bok som bubblar av kärlek, hat, våld, kamratskap, lojalitet och svek.



Johanssons liv arbetsglädje och återuppståndelse är Henrik Johanssons andra bok efter debutromanen Av kött och blod. Denna bok består av noveller och några dikter. På ett satiriskt sätt skriver författaren om människor långt från politikens och journalistikens centrum i dagens Sverige.
En mjölbagge vaknar upp och är förvandlad till bagare. (Hej Franz Kafka!) En kock grävs upp ur sin grav för att arbeta av sina skulder. En förtvivlad djurrättsaktivist tappar tron på sitt eget engagemang. Människor kämpar på jobbet, ger upp, sugs ut, svettas, vinner och skrattar.
Det är en trevlig och underhållande bok. Med vass ironi berättar författaren en historia om maktlösa arbetares liv. Underifrånperspektivet går som en röd tråd genom boken.
Den avslutande novellen, Dödskampens skönhet, är betydligt längre än de övriga och den har ett annat innehåll. En idealistisk svensk aktivist åker till det asiatiska landet Asmarita där en journalist och samvetsfånge, Takeshi Awati, sitter fängslad. Men han återvänder desillusionerad. Var Awati verkligen en demokratikämpe eller endast en simpel brottling? Han vet inte, och ingen bryr sig om detta när han återvänder. Awati behövs som symbol i den svenska mediedebatten. Vad som är sant eller inte är av underordnad betydelse.
Trots att boken präglas av en viss svartsyn är den underhållande på ett stillsamt sätt. Den är väl värd att läsas.

19 kommentarer:

  1. Johansson är duktig samtidsförfattare, tar upp allvarliga nutidsproblem.

    SvaraRadera
  2. Boken Björnstad blir jag väldigt nyfiken på. Är det den som fick en fortsättning med Vi mot er? De andra böckerna verkar också intressanta! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är den boken. Båda böckerna är riktigt bra tycker jag.

      Radera
  3. Holmström har jag läst men inte Backman och Johansson. den senare har jag läst annat av

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henrik Johansson är en intressant författare.

      Radera
  4. Henrik Johanssons novellsamling blir jag intresserad av.

    SvaraRadera
  5. Det är egentligen helt obegripligt att jag fortfarande inte har läst Björnstad. Får nog ta och göra något åt det.

    SvaraRadera
  6. Oj jag har ju glömt Björnstad - står i hyllan sen länge!

    SvaraRadera
  7. Har inte läst någon av böckerna i din trio. Tack för tips!

    SvaraRadera
  8. Björnstad är ju bra! Jag har läst ett par böcker av Johanna Holmström men inte den här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Björnstad är bra, och läs uppföljaren Vi mot er om du inte redan har gjort det.

      Radera
  9. Läst Henrik Johanssons bok, och Av kött och blod vill jag läsa, tyvärr inget som fanns på biblioteket dock. Tack för övriga tips.

    SvaraRadera