Sidor

måndag 2 december 2019

Livet som en dyslektiker

Titel: Livet som en dyslektiker
Författare: Cecilia Poulsen
Förlag: Type & Tell (2019)
Antal sidor: 62

I sin bok Livet som en dyslektiker berättar Cecilia Poulsen om sin kamp för att lyckas ta sig igenom skolan trots det handikapp dyslexi innebär.

Baksidestexten:
Ibland blev jag så himla trött på allt som hade med engelskan att göra. Så när jag var hemma själv och pluggade så kunde jag plötsligt slänga engelskaboken ner på golvet. Jag grät och tyckte synd om mig själv. Och jag tyckte verkligen att livet var riktigt orättvist. Varför ska jag ha problem med engelskan när jag vill bli bartender. Kan ingen annan ha problem med engelskan som inte vill bli bartender. Hade varit så mycket enklare då...

Det är modigt av bokens författare att ge ut en egen bok trots de problem dyslexin innebär. Hon berättar om både skratt och tårar genom skoltiden. Om svårigheter som ibland känts oöverstigliga, men också om lärare som varit beredda att göra det där lilla extra för att hjälpa henne att kunna använda hela sin potential.

Poulsens ambition har varit att skriva en bok som är lättläst, för det ska vara möjligt även för den som själv har dyslexi att kunna läsa och förstå boken. Här är jag lite tveksam till om hon lyckats. Boken är full av stavfel och felaktig meningsbyggnad och ibland använder hon helt fel ord. Bland annat skriver hon konsekvent "förtog" istället för "förstod". Jag har full förståelse för att hon som dyslektiker kan ha svårt att skriva en korrekt text, men jag inbillar mig att det för den dyslektiker som ska läsa boken skulle vara lättare om inte texten från början är språkligt fel. Jag tror att boken hade vunnit på om författaren hade låtit någon korrekturläsa den.

Men trots detta är boken intressant. Det är första gången jag läser en text om dyslexi, som är skriven av någon som själv har detta handikapp. Det gör att den är värd att läsa.

Boken kan beställas på adlibris.se.

2 kommentarer:

 1. Jag faller för konceptet med boken och tanken bakom den, men jag håller med dig om den problematik det borde bli för en dyslektiker att läsa en bok med språkfel i.
  Tror du det är en bok som kan vara till nytta för någon som kommer arbeta som lärare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag. Det är viktigt att kunna få en dyslektikers perspektiv på undervisningen.

   Radera