Sidor

tisdag 22 september 2020

Tisdagstrion: Tanter och farbröder

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat tanter och farbröder. Jag skulle kunna ta Mormor hälsar och säger förlåt, men det vore lite för enkelt. Här följer min trio:


Chefen fru Ingeborg av Hjalmar Bergman får bli den första. En bok jag läste för att det är en klassiker, men jag föll aldrig för den.
Den handlar om ägaren av ett modevaruhus, fru Ingeborg, och hennes förfall. Den sägs vara ett psykologiskt mästerverk, men tyvärr har nog boken åldrats. Det är ju nästan 90 år sedan den kom ut.
Jag tyckte ärligt talat att boken var ganska tråkig, och inte blev det väl bättre av alla latinska och franska sentenser som författaren kryddat boken med.
Det fanns nog inte en enda vettig person i boken. Ingeborgs son Kurt älskar sin mamma och kan inte tänka sig att gifta sig så länge mamman lever. (Hur sjukt är inte det?) Men han får ändå ihop det med mammans väninna, en narcissistisk skådespelerska. Ingeborgs dotter Sussi gör inte mycket väsen av sig. Hon är olycklig i största allmänhet. Hennes fästman, Louis de Lorche, är en svag ynkrygg som tycker att "allt är lika bra." Honom förälskar sig fru Ingeborg i. Och så har vi då hembiträdet, Tysta Marie, som går omkring hela dagarna och mumlar för sig själv.



Så tycker jag att vi tar Bock i örtagård av Fritiof Nilsson Piraten. Huvudperson är den rent förfärlige patron Esping, som bestämmer sig för att han vill bli kyrkvärd.
Det mest minnesvärda i denna bok är den fantastiska beskrivningen av smörgåsbordet. Detta är bara ett litet utdrag:
Utefter brännvinsglaserna radades de salta sakerna: sju sorters sill, ansjovis i magnumburk, sardeller i kvartskista, kallt stekt fläsk och fågelbon. Följde så ålen, rökt, halstrad eller kokt i gelé. Och därefter fogades fat till fat, assiett till assiett som bitar i en inläggning, där ljusgröna garnityrblad, äggröra, gurkor och vita gurkor, rödbetor, sillsallat, röda ostar och ostar i stanniol bildade det granna inslaget i den mera färgtama massan av kallskuret, grisfötter, sylta på kalv och sylta på svinhuvud, korvar, köttbullar och hackbiffar med lök. ------- Hovmästaren jämförde sitt fickur med väggklockan. Hotell Horn var redo att mottaga supégästerna. Och de kommo i flock.


Vi tar en till av Hjalmar Bergman, den här gången Farmor och Vår Herre.
Vi får följa farmor Agnes, som inte tvekar att säga åt Vår Herre ett och annat. Hon kommer från fattiga förhållanden, men genom gifte och slughet har hon gjort det som idag skulle kallas en klassresa. I början har man stor sympati för bondflickan, som inte verkar accepteras av den fina familjen, men det beror på att vi ser historien genom hennes ögon. Mot slutet av boken är det barnen och andra familjemedlemmar som ger sin syn på saken, och då får man en annan bild av henne.

26 kommentarer:

  1. Tack för tipsen! Inte läst någon av dom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Strunta i den första, men läs absolut den andra ;)

      Radera
  2. Bock i örtagård är ännu en av de där böckerna som var på tapeten i gymnasiet och som jag inte vet om jag har läst hela eller bara utdrag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har för mig att den har filmatiserats med Ernst-Hugo Järegård i huvudrollen.

      Radera
  3. vem är tanten i Chefen fru Ingeborg, menar du? den romanen har jag läst flera gånger och tycker att det är en väldigt bra klassiker. Farmor och Vår Herre är en annan oslagbar klassiker. jag tror att Vår Herre blev ganska slokörad av farmors kärva tillrättavisningar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingeborg kan väl kvalificera som tant. Åsikterna kan gå isär om en roman. Jag föll inte för den.

      Radera
  4. Kul att du valde tre riktiga klassiker! Har läst dem alla, men det vore lögn att påstå att jag minns dem ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de flesta har nog hört talas om dem, även om inte alla har läst dem.

      Radera
  5. Farmor hon Är en skarp tant, det håller jag med om och jag kan se farbröderna framför mig när de flockas runt smörgåsbordet. Bock i örtagård vore roligt att läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men man får lite olika bild av farmor genom boken. Bock i örtagård ÄR rolig att läsa :)

      Radera
  6. Jag har inte läst någon i din trio men tanten och farbröder är det ju och en bock.

    SvaraRadera
  7. Tre klassiker! Och jag har inte läst någon av dem.

    SvaraRadera
  8. Har inte läst någon i din trio. Tack för tips!

    SvaraRadera
  9. Farmor och vår Herre har jag oläst i hyllan. Nilsson Piratens bok kanske min sambo har i hyllan; jag får kika. Blir nyfiken på dem när du berättar. Till och med fru Ingeborg, fast vid närmare eftertanke kanske inte. Den låter lite trist och har den åldrats för mycket kanske den inte är något att läsa längre?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar böcker som utspelar sig förr i tiden, men jag tyckte att Chefen fru Ingeborg var lite mossig. Men det är bara min åsikt. Jag såg att Mrs Calloway inte höll med.

      Radera
  10. Tack för tips, inte läst någon av dessa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker det är kul att läsa klassiker ibland.

      Radera
  11. Har inte läst någon av böckerna i din trio. Tack för tips!

    SvaraRadera
  12. Det där smörgåsbordet glömmer man inte i första taget! Farmor och vår herre har jag läst, men inte om Ingeborg. Kul att du har med svenska klassiker!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi borde allesammans läsa fler klassiker. Det finns en massa fina böcker där.

      Radera
  13. Tack för tips ang. tvåan och trean, tror jag glömmer av ettan faktiskt. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte i alla fall att ettan var för ledsam... ;)

      Radera