Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat skolämne i titeln. Det var inte lätt. Tur att Google finns. Här är min trio:
Psykologi på 30 sekunder tar upp 50 av de mest kända tankegångarna inom det här fascinerande området, och förklarar dem på ett lättbegripligt sätt för läsaren, utan något annat till hjälp än två sidor, 300 ord och en bild. Förutom att skribenterna reder ut hur människans psyke fungerar presenteras även många av psykologins förgrundsfigurer, bland andra William James, Aaron Beck och (givetvis) Sigmund Freud. Från behaviorism till kognitivism - finns det något bättre sätt att få grepp om dina inre demoner?
Det här tycker jag var en väldigt rolig idé. De flesta av oss skulle inte plocka åt oss en bok om någon psykologisk idériktning. Det känns i tyngsta laget.
Men här har man alltså lyckats beskriva 50 av de mest kända tankegångarna inom psykologin, där varje avsnitt bara omfattar två sidor med 300 ord och en bild. Då kan ju även jag hänga med. Åtminstone ibland ;)
Det var riktigt intressant att läsa om falska minnen. Elizabeth Loftus är en förgrundsgestalt på det området. Hon intervjuade studiedeltagarna om händelser i deras barndom - händelser som deltagarna visste att forskarna hade fått information om från deras föräldrar. Bland ett antal äkta barndomsupplevelser infogade Loftus den uppdiktade händelsen att deltagaren hade kommit bort på ett varuhus. Efter ett antal intervjuer trodde omkring en fjärdedel av deltagarna att de hade varit med om denna påhittade händelse, ofta i sådan utsträckning att de själva kunde brodera ut händelsen med detaljer från sitt egen "minne".
Kritiker menade att händelsen att ha blivit borttappad i ett varuhus som barn kanske faktiskt har inträffat. Kanske föräldrarna hade glömt bort den eller inte visste om den, och intervjuerna väckte ett äkta minne av en verklig händelse hos deltagarna.
Då gjorde Loftus och hennes kolleger om studien, men den här gången fick de mängder med deltagare att komma ihåg att de hade träffat Snurre Sprätt på Disneyland - något som absolut inte kunde ha inträffat eftersom Snurre är en Warner Brothers-figur.
Så hur mycket av de saker vi minns har verkligen inträffat...?
Nästa bok har jag inte läst och känner väl kanske inte någon större lust att läsa. Den heter Kemin var hans ädla ögonsten: Roman om Carl Wilhelm Scheele.
Vem var egentligen Carl Wilhelm Scheele, 1700-talskemisten och apotekaren som skulle komma att bli en av Europas mest framstående?
Denna berättelse kretsar kring människan Carl Wilhelm Scheele, i och utanför laboratoriet, hans sociala liv och människorna han omgav sig med. Scheeles bildningskomplex och sociala hämningar löper som en röd tråd genom romanen, vars intrig bygger på historiska källor och verkliga händelser i dåtidens Sverige. Citat ur samtida brevväxlingar har fått bidra till dialogen och karaktärerna är, med något undantag, baserade på historiska personer.
Ulf Ivarssons debutroman belyser den kanske viktigaste perioden i Scheeles liv, från det att han stiger iland på Skeppsbron i Stockholm en aprildag 1768, tills han avlider i Köping den 21 maj 1786. Det är en ung man utan examen eller kontakter som hoppas kunna få utlopp för sitt verkligt stora intresse, den kemiska analysen. På några få år förvandlas han från apotekargesäll till internationellt erkänd kemist.
Den tredje boken har jag inte heller läst, men den blir jag riktigt nyfiken på. Den heter Fysik i vardagen: 266 vardagsmysterier avslöjade över en kopp kaffe och är skriven av Maria Hamrin och Patrik Norqvist.
Många av oss har säkert undrat över varför smörgåsen alltid faller med smöret neråt, varför himlen är blå, varför duschdraperiet alltid sugs in mot kroppen när man duschar eller varför det är så svårt att öppna frysen andra gången. Dessa och 262 andra frågor besvaras i denna bok.
Boken visar hur okomplicerad och intressant fysik kan vara. Den vänder sig till nyfikna personer som vill veta hur vår omgivning fungerar utan att behöva använda sig av avancerad fysik. För att nå läsare som inte är så vana vid naturvetenskapliga texter, har författarna valt att skriva boken i romanform. I den nya upplagan finns roliga experiment som kan utföras i hemmiljö.
Inte mina favoritämnen i skolan, i alla fall inte de två sista 🙂 Psykologi tyckte jag däremot var intressant.
SvaraRaderaJa, psykologi var intressant. Pavlovs hundar och sånt :)
RaderaFysik i vardagen låter jätteintressant! Kan det vara något för vetgiriga ungdomar i ens närhet tro?
SvaraRaderaJag har som sagt var inte läst den, men jag tror den skulle vara populär bland dina ungdomar.
RaderaSkickligt påkommet! Alla tre är en sorts böcker jag inte läser. Även om jag möjligen borde. Fysik och kemi var mina sämsta ämnen i skolan.
SvaraRaderaDen tredje boken tror jag kan vara riktigt kul att läsa.
RaderaDen första tror jag är intressant :)
SvaraRaderaEn annorlunda (och kul) julklapp jag fick förra året.
RaderaBoken om Scheele kan ju vara spännande om den är bra skriven.
SvaraRaderaKanske det, men jag hoppar nog över den.
Raderakul passande titlar du hittat, jag ville bli psykolog men blev osams med psykologiläraren som ogillade att jag ifrågasatte intelligenstester (på 1960-talet visade testerna att svarta var dummare... just för att de fått mycket sämre utbildning)
SvaraRaderaSå sant. Någon formulerade detta med intelligenstester på det här viset: "Vad är intelligenstester? Det är något man mäter intelligens med. Vad är intelligens? Det är det som man mäter med intelligenstester."
RaderaKemi var mitt favoritämne.
SvaraRaderaDär ser man!
RaderaVad bra böcker du hade hittat, jag fick mest hålla mig till historia!
SvaraRaderaJag fick leta ett bra tag.
RaderaJAG vill läsa Scheele! Och de andra två ser också intressanta ut.
SvaraRaderaVad ska det vara bra för ;)
RaderaPsykologi är alltid intressant. Har inte läst någon av böckerna i din trio. Tack för tips!
SvaraRaderaVarsågod!
RaderaHar inte läst någon av böckerna i din trio.
SvaraRaderaPsykologi- och fysikboken lockar.
Ja, det är kul med populärvetenskapliga böcker.
RaderaFysik i vardagen tror jag är intressant! Kul blandning på ämnen du hittade!
SvaraRaderaJa, den boken är jag sugen på. (Kul att du gillade blandningen.)
Radera