Sidor

tisdag 26 april 2022

Tisdagstrion: 1800-talet

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat 1800-talet. Här är min 1800-tals-trio:  

Belgravia är berättelsen om en hemlighet. En hemlighet som nystas upp bakom de eleganta portarna i Londons mes exklusiva kvarter. Det är 1840-tal - moderna tider, då till och med en nyrik industrialist som James Trenchard och hans hustru Anne börjar få tillträde till de fina salongerna. Men vad har de för hållhake på Lady Brockenhurst, som tillhör en av landets äldsta familjer? Historien tar sin början kvällen innan slaget vid Waterloo 1815, på hertiginnan av Richmonds numera legendariska bal, där två familjers liv förändras för alltid...

Författaren Julian Fellowes är inte vem som helst. Det är han som skrivit manuset till alla delarna i TV-serien Downton Abbey. Här har han skapat ännu en värld av glitter och flärd, men den utspelar sig tidigare än Downton Abbey. Han verkar ha lagt ned stor möda på att ge boken en känsla av historisk autencitet. Där det är möjligt har han lagt in händelser som faktiskt ägt rum. Balen kvällen före slaget vid Waterloo 1815, som arrangerades av hertiginnan av Richmond är en historisk verklighet.

Någon greve och grevinna av Brockenhurst har däremot aldrig existerat. Givetvis måste det finnas uppdiktade personer, om det ska gå att skapa en sådan här berättelse. Här finns de fina familjerna, som är noga med att deras barn inte ingår några mesallianser, det vill säga äktenskap med någon i lägre social ställning. Samtidigt är 1800-talet en ny epok, där det finns män som startar industrier och bygger hus, vilket skapar ett förmöget borgerskap. Denna senare grupp har sålunda mycket pengar, men de adliga familjerna ser ner på dem.

Boken är fylld av kärlek, hat, avund, lojalitet och intriger. En kombination av människans ädlaste och uslaste egenskaper, vilket borgar för en bra roman. Och en bra roman är det. Det är en verklig bladvändare. Jag vill bara ha mer och mer.

Det enda negativa jag egentligen har att säga är inte något som ska läggas författaren till last, utan det handlar om översättarens arbete. Visst vet jag att man på engelska kan avsluta ett samtal med orden "good day to you", men "goddag till dig" är ingen bra översättning! Där finns även grammatikfel som jag stör mig på.

Sammantaget ger jag ändå boken Belgravia högsta betyg. Om du tyckte om Downton Abbey, ska du definitivt läsa Belgravia!

Vilhelm Mobergs Utvandrarna är en berättelse om hur en grupp bönder från Ljuders socken i Småland lämnar sina hemman i mitten av 1800-talet för att söka lyckan och friheten i Amerika. I spetsen står den envise Karl Oskar Nilsson och hans hustru Kristina.

Det är inget lätt beslut att fatta. När de lämnar hemlandet så vet de att de aldrig kommer att återvända. Skälet till att de utvandrar skiftar. För Karl Oskar och Kristina är det hungern. De har redan mist ett barn, vilket är skälet till att Kristina till slut går med på Karl Oskars förslag att emigrera. Kristinas morbror Danjel har ett annat skäl. Han är frikyrkoman och har dömts till landsförvisning. Så varför inte åka till Amerika.

Överresan är hård. Det är inte alla emigranterna som får se Amerika. En del sveps in i segelduk och får sin grav i Atlanten.

Moberg har ett härligt, målande språk som på ett lysande sätt beskriver både hur det ser ut i Ljuder och på båten och hur det luktar, men även beskriver de känslor som utvandrarna har.

Skam - första delen i serien om Frykebodamorden. Det är sent 1800-tal och en ung kvinna hittas mördad i den lilla värmländska socknen Frykeboda. Hon har bragts om livet i sitt eget hem och det dröjer inte länge innan skvallret går varmt på kyrkbacken. Vem är den skyldige.

Uppdraget att hitta den våldsbenägne gärningsmannen går till länsman Nathanael Efraimsson och fjärdingsman Alfred Karlsson. Och det råder inte direkt någon brist på hemligheter i Frykeboda - något de snart ska bli varse. Invånarna gör allt för att undvika att hamna i skvallerkedjans skottglugg och särskilt under sådana tragiska omständigheter. Kommer länsman lyckas hitta mördaren? 

31 kommentarer:

  1. gillar temat, Belgravia har jag i bokhyllan, såg den fina filmatiseringen i svt, Mobergs trilogi tillhör favoriterna, både som böcker och filmatisering.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror du skulle tycka om Belgravia.

      Radera
  2. Belgravia är jag lite nyfiken på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar skildringar av engelskt överklassliv, så det här var en bok för mig :)

      Radera
  3. Jag funderade på om jag skulle ta med Utvandrarna, men jag tänkte att det gör nog någon annan 🙂

    SvaraRadera
  4. Utvandrarserien är fantastisk men jag har inte läst något mer av Moberg, det borde jag göra.

    SvaraRadera
  5. Du är bra på att sälja in böcker. :) Belgravia åkte direkt in på listan.

    SvaraRadera
  6. Din trio verkar bra. Jag har inte läst utvandrarna, men jag har sett den som film flera gånger. Ha en fortsatt trevlig dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mobergs böcker är verkligen värda att läsas.

      Radera
  7. Belgravia tycks ha gått i SvT? vem gillade inte Downton Abbey? Utvandrarserien har jag läst. sett filmen också. känner inget behov av nyinspelningen. har dina böcker om Frykeboda någon verklighetsbakgrund?. har du skickat dem till Bibliotekstjänst ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, böckerna har verklighetsbakgrund. Dock ägde morden inte rum i Värmland. Jag skickade dem till Bibliotekstjänst men jag tror inte att de brydde sig om att recensera dem.

      Radera
  8. Utvandrarna tillhör så klart mina favoriter genom tiderna. Har fortfarande inte läst dina böcker. Vill så klart göra det någon gång.

    SvaraRadera
  9. Utvandrarna har jag läst och rekommenderar varmt. De andra två är nya för mig och verkar lovande!

    SvaraRadera
  10. Här har jag bara läst din bok.

    SvaraRadera
  11. Belgravia såg jag på tv och Utvandrarna tillhör vår litterära nationalstat. Kul att du har med den idag. Den tredje boken känner jag inte till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men du kanske känner till författaren till den tredje boken ;)

      Radera
  12. Nationalskatt skulle det vara.

    SvaraRadera
  13. Utvandrarserien har jag läst.

    SvaraRadera
  14. Utvandrarna har jag läst och berörts mycket starkt av.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det handlar om min mormors generation. Flera av hennes äldre syskon emigrerade och kom aldrig tillbaka till Sverige.

      Radera
  15. Belgravia är den enda jag inte läst, tack för tips.

    SvaraRadera