Sidor

tisdag 4 oktober 2022

Tisdagstrion: Negation i titeln (inte, icke osv)

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat negation i titeln (inte, icke osv). Här är min icke-trio: 


Mark Levengoods och Unni Lindells Gamla tanter lägger inte ägg har jag använt ett antal gånger i Tisdagstrion, men jag återanvänder den än en gång. Den innehåller samlade citat från små barn.
Som till exempel detta citat från Christian, 6 år:


Förr i tiden var folk uppdelade i raser - de fina och de ofina. De fina var rika och hade råd med schampo och hårgelé, medan de ofina fick nöja sig med loppor och löss.

Att ha och inte ha av Ernest Hemingway var tyvärr en stor besvikelse. Hemingway fick ju Nobelpriset för Den gamle och havet 1953. Att ha och inte ha skrevs 1937. Jag undrar om han någonsin hade fått priset om de hade bytt plats i tid.

Handlingen utspelar sig på Kuba och i Florida. Harry Morgan har en motorbåt och försöker försörja sig genom att skeppa turister och smuggla sprit och människor. Enligt baksidestexten är boken "Hemingways kärvaste och mest hårdkoka roman, en atmosfärladdad spänningsberättelse med drag av thriller." Själv tyckte jag att boken var tråkig. Det saknades en verklig röd tråd. Istället blev det ett antal historier om olyckliga levnadsöden, men jag hade svårt att se hur de hängde ihop.

Så en annan sak. Någon som kommer ihåg diskussionen härförleden om rasismen i Tintin? Om Tintin plockas bort från bibliotekens bokhyllor, vad ska vi då göra med den här boken? De vita människorna i boken beskrivs ingående, men de svarta omnämns bara som "negern" eller "niggern" och de är ofta lata och dumma. Här är ett exempel ur boken:

Det är en riktig, svart neger, duktig men sur; han har blå amulettpärlor i ett snöre kring halsen under skjortan och en gammal halmhatt på huvudet. Det han trivdes bäst med att göra ombord var att sova och läsa tidningarna. Men han agnade bra och arbetade raskt.

Ett annat exempel:

Richard Gordon gav dem två av de tre ölglas, som den storbukige negerbartendern i vit jacka sköt fram över disken.

Att inte vilja se av Jan Guillou. Detta är fjärde delen i Guillous romansvit om Det stora århundradet, det vill säga 1900-talet.
Jag är mycket förtjust i den här serien, där vi får följa familjen Lauritzen, även om de sista delarna var sämre då Guillou stoppade in sig själv i handlingen. Den här delen utspelar sig under andra världskriget. Kriget splittrar familjen. En familjemedlem tillhör ett elitförband inom SS, medan en annan deltar i den norska motståndskampen.

Bröderna Lauritzen hoppas på en tysk seger i kriget. Inte för att de är nazister, för det är de absolut inte, utan för att de känner en stark samhörighet med den tyska kulturen och dessutom har nästan hela familjeförmögenheten låst i tyska fastigheter.

Titeln syftar naturligtvis på oviljan att inse vilket utrotningskrig nazisterna ägnade sig åt. Boken har kritiserats av historiker, som menar att det visst var känt att judar dödades i stor skala, och att Guillou därför ger en felaktig bild av hur man i Sverige såg på kriget.

Jag tror att det är en feltolkning. Det handlar om att inte VILJA se. Hur lätt är det inte att förneka fakta som talar emot den egna världsbilden.

20 kommentarer:

  1. Att ha och inte ha, finns den inte som film? Jag har inte läst den och vet inte om jag har sett filmen. Det måste vara mycket länge sedan i så fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eftersom boken skrevs av Hemingway finns den säkert som film ;)

      Radera
  2. jag minns att jag gillade Att ha och inte ha. det handlade väl om en man sm blivit omsprungen av tiden? ganska tragiskt. Levengood har jag läst men inte Guillou. jag gillar Guillou men inte det han skriver

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fick inte riktigt kläm på vad Att ha och inte ha handlade om.

      Radera
  3. Tänkvärt skrivet om Hemingway. Gamla tanter är kul och blir sugen på att läsa Guillous

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hemingwayboken ger en besk smak i munnen.

      Radera
  4. Har läst Hemingway-boken men minns den inte alls! Du får mig att tänka att jag kanske trots allt skulle ta tag i Guillou-serien.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag föredrar definitivt Den gamle och havet.

      Radera
  5. Guillous romansvit vill jag läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De första delarna är bäst. I delarna från 1968 och framåt medverkar hans alter ego Erik Ponti. Han blir så självupptagen att det går ut över kvalitén i böckerna.

      Radera
  6. Den första står i vår hylla. I Guillous svit läste jag de tre första. Helt OK tyckte jag, men eftersom jag läst Staalesens först så kändes det som en kopia.

    SvaraRadera
  7. Har läst två böcker ur Guillous serie, men skall fortsätta på den snart. Tack för övriga tips.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De två första böckerna är utan tvekan de bästa i serien.

      Radera
  8. Att ha och inte ha har jag läst. Det var innan jag började datera läsningen så det var tidigare än 1991 och jag kan inte påstå att jag minns den. Men jag måste ha gillat den för jag gav den en fyra i betyg 🤔

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kanske är ensam om att tycka att den var tråkig (och rasistisk)

      Radera
  9. Att ha och inte ha är en Hemingway-bok jag inte läst (men jag gillar annat han har skrivit). Guillous serie avskräcker lite med så många delar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tio delar är mycket, men det finns många författare som skrivit längre serier än så.

      Radera