Sidor

onsdag 25 januari 2023

Veckans kulturfråga v. 4 2023

Dags för veckans kulturfråga hos Linda som har bokbloggen enligt O. Förra veckan handlade det om tunna böcker. Den här gången är det "tjockisarnas" tur. Veckans kulturfråga lyder: 

Vilka är dina tegelstensfavoriter?

Jag är väl inte så begeistrad av tegelstenar. De ryska klassikerna på tusen sidor har jag aldrig kommit mig för att läsa. Men ibland kan författarna (eller förlagen) lura en att läsa en enorm textmassa ändå. Det går ju att skriva en berättelse som är lååång, men som delas upp på flera böcker. Jag tänker exempelvis på Engelsforstrilogin, som jag gillade. Cirkeln var på 516 sidor, Eld på 634 sidor och Nyckeln på hisnande 813 sidor. Sammanlagt läste jag alltså nästan 2000 sidor! Om någon sagt åt mig att jag borde läsa en berättelse på nära 2000 sidor, så hade jag bara skrattat. Aldrig i livet att jag skulle göra det. Istället läste jag tre tegelstenar...
Det skulle vara roligt att veta om alla tegelstenar är så omfattande som de verkar. Förlagen verkar vilja ge ut tjocka böcker, och jag undrar om de gör böckerna större genom val av typsnitt, teckenstorlek och radavstånd.

12 kommentarer:

  1. Brott och straff är faktiskt bra, men Anna Karenina knäckte min läslust lång tid. Suveränt val med Engelsfors <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag var förvånad faktiskt att jag blev så förtjust i Engelsfors.

      Radera
  2. Engelsfors har jag tänkt ta mig an, men som ljudbok då. Jag blev förvånad, minns jag, när jag såg hur långa böckerna är.

    SvaraRadera
  3. Nu när du säger det så var ju Engelsfors en bunt tjockisar. Men de var ju så ljuvliga att läsa att det inte kändes så!

    SvaraRadera
  4. tycker att äldre pocket har ganska liten typsnitt, glad att har bra ögon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar avstå från pocketböcker, bland annat på grund av typsnittsstorleken.

      Radera
  5. läste Cirkeln men kände ingen lust att fortsätta med del två och tre. jag tror att tekniken gör att det är lättare att skriva tjocka böcker. men tjocka böcker innehåller ofta långa transportsträckor

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kändes befriande att Kerstin Ekman (och Albert Bonniers Förlag) vågade ge ut en "tunnis".

      Radera
  6. Engelsforstriologin har jag läst och uppskattat. Däremot gav jag upp Harry Potter när de landade på runt 1000 sidor. Har således bara läst 4 böcker i serien.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har bara läst första delen och den var hanterbar. Jag hade inte en aning om att de senare böckerna svällt ut på det viset.

      Radera