Sidor

tisdag 17 oktober 2023

Tisdagstrion: Berg & dal i boktitel eller författarnamn

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat berg & dal i boktitel eller författarnamn. Det blev bara berg och ingen dal för mig. Här är min trio: 

Markurells i Wadköping av Hjalmar Bergman
Det är dags för studentexamen. Markurells älskade son Johan ska ta studenten, men det visar sig att han är på väg att kuggas.
Nå, detta ska väl värdshusvärden Markurell kunna fixa. Med en donation till skolan och en rejäl mutlunch till lärare och censorer.

Floden mellan bergen är skriven av kenyanen Ngugi wa Thiong'o. 
Två gikuyustammar i Kenya under den brittiska kolonialtiden strider sinsemellan om värdet av gamla traditioner kontra det nya västerländska inflytandet. Konflikten markeras geografiskt av floden som rinner i dalgången mellan samhällena som ligger bland bergen. Ett älskande par från vardera sidan försöker överbrygga klyftan, något som resulterar i en tragedi.
Detta är en riktigt bra bok, som ger ett afrikanskt perspektiv på vad som händer när kolonisatörer tar marken från dem som ägt den i många generationen samtidigt som de vill påtvinga "infödingarna" europeisk religion och europeiska värderingar.
Jag kommer aldrig, aldrig någonsin att acceptera kvinnlig omskärelse (könsstympning), men det är ändå oerhört intressant att läsa det afrikanska perspektivet. En infödd kristen pastor predikar straffdomar över dem som låter omskära sig (gäller både pojkar och flickor) eftersom den som kristnat honom sagt att det är syndigt att göra det. Men hans dotter går emot honom och kräver att bli omskuren. Hon vill bli kvinna och hon vill göras vacker.
När det blir konflikt mellan stammens traditioner och kolonisatörernas religion, så blir det viktigt att försvara det gamla till varje pris.

Och bergen svarade av Khaled Hosseini är en helt fantastisk bok. Det är en berättarkonst utöver det vanliga. Den unge Abdullah tar hand om sin syster Pari, men de båda skiljs åt vid mycket unga år. En lång vandring över bergen till en stad slutar med att systern lämnas till ett barnlöst par. Sakta får vi veta allt mer om vad som händer dem och andra gestalter i boken, men det är inte en enkel resa. Vi får följa olika personer, som på ett eller annat sätt är inblandad i händelserna och får därför helt olika perspektiv.
Hosseini är amerikan, men han är född i Afghanistan, och det är i Afghanistan som hans böcker utspelar sig. Han fängslar läsaren från den första sidan till den sista. Inledningskapitlet, som är en saga som Abdullahs och Paris far berättar för sina barn, visar sig ge en bakgrund till det som sedan händer i deras egen familj, fast man först inte inser det.

16 kommentarer:

  1. trevligt tema, läst flera böcker av Ngũgĩ wa Thiong'o

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är beundransvärt att Ugglan kan hitta på så många olika teman.

      Radera
  2. Mösstanten här. Tack för tips! Jag är nyfiken på både den kenyanska boken och Hosseinis.

    SvaraRadera
  3. Bergman har jag förstås både läst och sett. Edvin Adolphson i rollen som Hilding Markurell i Wadköping är oförglömlig. Ngugi wa Thiong'o fick inte Nobelpriset i år heller. har läst annat av Hosseini

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst var Edvin Adolphson fantastisk som Markurell!

      Radera
  4. Jag känner till böckerna men jag har inte läst dem

    SvaraRadera
  5. Och bergen svarade har jag läst och den är ju som sagt med i min trio också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att jag inte var ensam om den boken.

      Radera
  6. Markurells i Wadköping har jag läst (och andra böcker av Hjalmar Bergman). Har läst andra böcker av Hosseini med. Floden mellan bergen vill jag nog läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varje år tjatar jag om att Ngũgĩ wa Thiong'o borde få Nobelpriset, men icke.

      Radera
  7. Floden mellan bergen kände jag inte till sen tidigare och den vill jag läsa efter att ha läst vad du skrivit om den. /Bokologen.se

    SvaraRadera
  8. Tre kända böcker. Hosseinis bok tyckte jag mycket om. Och någon gång ska jag läsa Ngugi wa Thiong'o.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ibland kan det få bli kända böcker :)

      Radera