Sidor

tisdag 16 januari 2024

Tisdagstrion: Att älska

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat att älska (i handling eller boktitel). Här är min trio:

Monica Magnus 1966 är skriven av Monicas syster Ulrika. Två systrar som aldrig träffades. Med hjälp av samtal och intervjuer och genom att läsa brev och myndighetsdokument har hon skrivit denna roman. För det är en roman. Författaren har varit tvungen att ta sig stora friheter, för hon vet inte allt. Men det är hennes bild av vad som hände för drygt femtio år sedan.
Mellan Monica och mamman Anna-Britt är det spänt. Mamman vägrar att se Monica som en flicka på väg in i vuxenlivet. Som förälder har jag förståelse för den oro Anna-Britt måste känna, men samtidigt går det inte att sätta strypkoppel på sina barn. Pappan Emil är den som försöker medla, med risk för att själv bli föremål för hustruns ilska. Han förstår sin dotter och försöker stötta henne, så det blir ett särskilt band mellan far och dotter.
Jag kan känna igen mig i detta. De många grälen mellan min hustru och yngsta dottern och hur dottern alltid vänder sig till mig om något händer. Hon vet att hon alltid kan ringa mig och att jag aldrig skäller på henne om hon blivit för full. Been there - done that!
Magnus är en riktig odåga och verkligen inte någon som man vill att ens dotter ska fastna för, men det råder ingen tvekan om att Monica och Magnus verkligen älskar varandra. Samtidigt är Magnus dominant (men inte våldsam) i förhållandet och ger Monica alltför litet utrymme. Inte någon bra grogrund för ett i längden stabilt förhållande.
Ja, de älskar varandra, men det går åt helvete.


Den unge Werthers lidanden skrevs långt innan Johann Wolfgang von Goethe blev den store poeten. Den utgör ett exempel på den då rådande epoken Sturm und Drang, som i Tyskland avlöste upplysningen. Den visade vägen mot romantiken.
Boken är vad som brukar kallas en brevroman. Den består till största delen av brev, som Werther skickar till sin vän Walter. Walters svarsbrev får vi inte läsa, utan vi får tänka oss hans svar genom Werthers fortsatta brevskrivande. Genom breven får vi läsa om Werthers glödande kärlek till Lotte; en omöjlig kärlek, för hon är redan bortlovad till en annan. I tidens anda är texten oerhört svulstig. Det är romantik och det är tragedi med stor högstämdhet. På det sättet kan det kännas som märklig läsning för oss nutidsmänniskor, men den är ett intressant dokument från en betydande litterär epok.
Kärlekshistorien är som sagt olycklig, och Werther blir alltmer bedrövad. Han inser att han aldrig kommer att få Lotte, som för övrigt gift sig med Albert, men vi kan ändå ana att Werthers kärlek är besvarad, men Lotte kommer aldrig att lämna sin man.
Så till slut går det åt helvete.

Så tänkte jag avsluta med något mer lättsamt: Benny älskar baklava, som är Mikael Jisanders debutroman.
Benny begär inte mycket av livet. Bara att det är ordning och reda i rörmokeriet, att Liverpool vinner sina matcher och att ölen på puben är skummande kall. Dagarna går sin gilla gång och bjuder sällan på några större överraskningar. Inte förrän det övergivna grannhuset plötsligt får nya invånare. Farah och hennes familj är flyktingar från Syrien och nyinflyttade i den lilla orten Klippan, något som vänder upp och ner på allt invant. Lugnet på gatan byts mot högljudda diskussioner och oskottade trottoarer. Benny är skeptisk. Polarna ännu mer. Och ner en serie stölder och våldsbrott samtidigt blossar upp är spekulationerna i full gång. Trots motsättningarna dras Benny motvilligt till Farah. Hon är mörk och spännande, men också irriterande. Varmhjärtad och omtänksam, men också en besserwisser. Och så bakar hon gudomligt goda kakor, även om han uppfattar ordet baklava som en smula suspekt. Problemen i byn eskalerar, drevet går, och Benny får erfara vad rädslan för det okända kan göra med människor.
Det här är en bok om fördomar, men också om stark vänskap. Hur ska vi göra när vännerna kräver att vi håller ihop, fastän vi vet att de har fel?

16 kommentarer:

  1. Svar
    1. Det hade varit intressant om du hade berättat vilka.

      Radera
  2. Intressant trio, har inte läst någon av dem.

    SvaraRadera
  3. Werther har jag läst och Monica Magnus har jag i läslistan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får väl se om den lyckas klättra upp i läslistan så att du får läsa den :)

      Radera
  4. har bara läst Goethe. men jag känner igen Monica Magnus 1966. varför träffades aldrig systrarna? det brukar vara äldsta dottern och pappa som är bundis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrika föddes efter Monicas död. Det var nog så att föräldrarna skaffade ett nytt barn som ersättning för det som de miste.

      Radera
  5. Fröken Christina16 januari 2024 kl. 16:00

    Goethe har jag läst, analyserat och haft fem timmars tenta på så jag är inte riktigt ett fan. De andra två var nya för mig.

    SvaraRadera
  6. Benny älskar baklava verkar påminna lite om En man som heter Ove, blir lite nyfiken på den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag med. Till och med omslaget påminner om Ove.

      Radera
  7. Benny älskar baklava har jag läst och Monica Magnus 1966 vill jag läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt annorlunda att systern som föddes efter Monicas död försöker sammanfatta händelserna som ledde fram till att M förolyckades.

      Radera
  8. Benny älskar baklava är den enda jag har läst i din trio. Monica Magnus 1966 är jag lite nyfiken på.

    SvaraRadera