Sidor

tisdag 18 juni 2024

Tisdagstrion: Något mjukt i titel, handling eller på omslag

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat något mjukt i titel, handling eller på omslag. Här är min mjuka trio:

Boken Gatukatten Bob beskriver ett mycket annorlunda människoöde (och kattöde). Gatumusikern James Bowen har fått en träningslägenhet medan han försöker bli av med sitt drogberoende. Då träffar han på en skadad, röd gatukatt, som fullständigt förändrar hans liv.
Han ger katten namnet Bob. Katten visar sig vara osedvanligt intelligent och snart är de båda oskiljaktiga. James tar hand om Bob, och detta att han för första gången är ansvarig för någon annans välbefinnande gör att han blir mer motiverad än någonsin att reda upp sitt liv.
Gatukatten Bob är en lättläst bok, som är mysig att läsa. Rekommenderas till den som vill ha en bok som på en gång är lättsam och behandlar faktiska sociala problem.
Och nog är väl katter mjuka!

Benny älskar baklava av Mikael Jisander.
Benny begär inte mycket av livet. Bara att det är ordning och reda i rörmokeriet, att Liverpool vinner sina matcher och att ölen på puben är skummande kall. Dagarna går sin gilla gång och bjuder sällan på några större överraskningar. Inte förrän det övergivna grannhuset plötsligt får nya invånare. Farah och hennes familj är flyktingar från Syrien och nyinflyttade i den lilla orten Klippan, något som vänder upp och ner på allt invant. Lugnet på gatan byts mot högljudda diskussioner och oskottade trottoarer. Benny är skeptisk. Polarna ännu mer. Och ner en serie stölder och våldsbrott samtidigt blossar upp är spekulationerna i full gång. Trots motsättningarna dras Benny motvilligt till Farah. Hon är mörk och spännande, men också irriterande. Varmhjärtad och omtänksam, men också en besserwisser. Och så bakar hon gudomligt goda kakor, även om han uppfattar ordet baklava som en smula suspekt.
Baklava är goda, och kakorna är mjuka.

När jag läste den moderna klassikern Den långa flykten av Richard Adams blev jag helt tagen. Vilken bok! Varför har jag inte läst den tidigare?
Visst låter det kanske lite märkligt. En roman om ett antal kaniner som flyr från sin koloni för att överleva. Men den är mycket bättre än vad man skulle tro om man inte visste något om den.
Richard Adams har läst in sig på hur kaniner uppträder, både vildkaniner och tamkaniner, och skapat detta verk. Sedan har han gett de olika kaninerna egenskaper, som vi nog kan känna igen även bland oss människor. Vissa är ledare som de andra vill följa. Andra är härskare som får sin makt genom våld och terror. Där finns modiga kaniner, räddhågsna kaniner, kaniner som kanske inte är så modiga men som ställer upp när det gäller. Miljöbeskrivningarna är dessutom mycket bra, vilket får mig att se landskapet framför mig, även om jag inte har författarens kunskaper när det gäller den engelska floran.
Och just det ja! Kaniner är mjuka!

10 kommentarer:

  1. Den långa flykten är bra! Katten Bob lockar
    Maria Bokologen

    SvaraRadera
  2. baklava är gott men inte det mjukaste jag ätit, tyckte mycket om Den långa flykten när jag läste den på 1970-talet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den långa flykten är så bra. Roligt att författaren till och med har uppfunnit ett särskilt kaninspråk.

      Radera
  3. Boken om Bob läser jag gärna! "Den långa flykten" har jag läst men glömt. Såg om den som tecknad tv-serie och den gillade jag inte alls, faktiskt. Tror boken är bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte sett filmen, men boken älskade jag.

      Radera
  4. Den långa flykten har jag läst och tyckte var bra. Kul att hu har ett bakverk med i trion.

    SvaraRadera
  5. Den långa flykten måste jag läsa någon dag! Hos mig blev det en hare istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror du kommer att älska Den långa flykten!

      Radera