Sidor

onsdag 6 november 2024

Veckans kulturfråga v. 45 2024

Dags för veckans kulturfråga hos Linda som har bokbloggen enligt O. Amerika är i blickpunkten, framför allt eftersom det var val där igår. Hujedamej! Trots att jag hör till den högra sidan i svensk politik så förfäras jag över valresultatet. Kulturfrågan handlar dock inte om valet utan om den amerikanska kulturen. Veckans kulturfråga lyder: 

Vilka kulturella verk representerar USA för dig?

Det var en riktigt svår fråga. Vi översköljs ju dagligen och stundligen av den amerikanska kulturen. Många av de böcker jag läser kommer från USA och det samma gäller filmer. Vad man än väljer att svara så måste man vara medveten om att man bara kommer att ha berört en pytteliten del av det amerikanska.

En bok jag vill lyfta fram är Dödssynden av Harper Lee. Den representerar en brytningstid i den amerikanska södern där man kanske kunde frikänna en oskyldig man trots att han var afroamerikansk.

Så tar vi en TV-serie. Jag kommer genast på Dallas. Visserligen är det inte så många i USA som är oljemiljonärer, men det är ändå något amerikanskt över detta att till varje pris vilja berika sig.

Slutligen en film. Erin Brockovich med den underbara Julia Roberts i titelrollen. Nog finns det människor i USA som arbetar hårt för att hjälpa människor som råkat illa ut när storföretagen far fram.

8 kommentarer:

  1. levde min ungdom utan tv hela 1970-talet, men minns Dallas sporadiskt. Många amerikanska filmer och böcker beskriver fattigdom, kontraster.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De flesta avsnitten av Dallas sändes på 1980-talet.

      Radera
  2. Sue Ellen hade det inte lätt! I Sverige hade serien premiär den 30 januari 1981 och avslutades den 18 december 1993.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, den stackars kvinnan såg ofta ut som hon skulle börja gråta.

      Radera
  3. Dödssynden var bra, men det var lite överdrivet, tyckte jag, när den vita karln var så genomond och usel och den svarte så genomgod. Men kanske krävdes det på den tiden. Det var förresten likadant i Onkel Toms stuga. Dallas var stort när det kom, då satt man bänkad, i alla fall i början.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måhända ett sätt att vända på bilden av att de vita stod för kulturen medan svarta män var våldsamma, korkade våldtäktsmän.

      Radera
  4. Du har helt klart rätt i att få amerikaner är oljemiljonärer, men Dallas har ändå påverkat min bild av USA.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tror de flesta svenskar tittade på Dallas.

      Radera