Sidor
söndag 27 april 2025
En smakebit på søndag - Storebror
lördag 26 april 2025
Veckans mening v. 17 2025
Det var en perfekt sving och basebollträet träffade joggaren i övre delen av magen.
Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet!
fredag 25 april 2025
Varför tror inte alla på Darwin? av Johnny Bergman
onsdag 23 april 2025
tisdag 22 april 2025
Tisdagstrion: Göteborg - författare eller handling från Göteborg
Dags för veckans tisdagstrio! Det sägs ju att alla Göteborg heter Glenn. Jag vet inte om det stämmer, men påståendet har ändå fått ligga till grund för tisdagstrion denna gång. Denna tisdags tema är: Göteborg - författare eller handling från Göteborg (Glenn har namnsdag).
Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips!
Håkan Tendells roman Göteborg Noir presenteras av författaren på baksidan på ett något oortodoxt sätt: "Ett litterärt mästerverk, men ett moraliskt lågvattenmärke. En roman som gör sig lika bra i bokcirkeln som i bokbålet."Jag vill nog inte kalla denna roman för ett litterärt mästerverk, men jag vill verkligen inte slänga den i bokbålet. Berättelsen är bitvis riktigt spännande, men det som framför allt bär upp historien är den svarta humor som präglar den.
I de första kapitlen tänkte jag att Tendell nog haft Jens Lapidus' Stockholm Noir-serie som förebild. Det var korta, snabba meningar. Men längre fram kan han inte hålla sig, utan övergår till ett måleriskt språk, som jag faktiskt tycker att romanen vinner på. Den svarta humorn kommer då mer till sin rätt.
Här har vi en bok av Viveca Lärn. Öster om Heden utspelar sig både i Göteborg och i Afrika. För man måste ju åka till Afrika om man vill se elefanterna och lejonen i deras riktiga miljö.
Visst har boken sina poänger, när ett antal vinnare på Postkodslotteriet beslutar sig för att åka till Afrika tillsammans. En grupp människor, som egentligen inte har någonting gemensamt. Vänskap och ovänskap uppstår när de reser tillsammans.
Det skulle ha kunnat bli en bra bok, men jag tycker inte att Viveca Lärn lyckas. Hennes språk lämnar en hel del övrigt att önska och intrigen är minst sagt tunn på sina håll.
Judit vände sig om men hon kunde inte se någon kärring över huvud taget. Det var egendomligt.
En annan som saknar självinsikt var gäller den egna åldern är Judits vän Dennis. Han bestämmer sig för att sluta supa, och tar på sig träningskläder och ger sig ut att jogga.
Hans kondition var anmärkningsvärt god. Han hade fått en stor fläck fram på tröjan och kände också svetten rinna mellan skulderbladen.
Tvu unga mammor som sköt var sin barnvagn framför sig stirrade på honom vid Mariaplan. Han gav dem en lång blick. Han kanske var rätt snygg ändå.
Bakom sig hörde han dem fnissa. De undrade nog om han var ledig.
Dennis kände sig i form.
måndag 21 april 2025
Avrättningen av Danya Kukafka
söndag 20 april 2025
En smakebit på søndag - Varför tror inte alla på Darwin?
lördag 19 april 2025
Veckans mening v. 16 2025
Om Darwins evolutionslära verkligen är "bevisad utom allt rimligt tvivel" och lika fastställd som jordens klotform och multiplikationstabellen - varför tror då inte alla på den?
Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet!
fredag 18 april 2025
Födelsedagspresent
onsdag 16 april 2025
tisdag 15 april 2025
Tisdagstrion: Bär, frukt och grönsaker
Dags för veckans tisdagstrio! Bär och frukt hör väl mer till hösten, men jag kunde inte låta bli med tanke på dagens namnsdag. Denna tisdags tema är: Bär, frukt och grönsaker (Oliver har namnsdag).
Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips!
Jeanette Wintersons bok Det finns annan frukt än apelsiner var en positiv överraskning när jag läste den efter att ha läst om den i Vi Läser.Boken ska, om jag förstår saken rätt, vara självbiografisk. Jess växer upp i en adoptivfamilj, där mamman är synnerligen aktiv och bestämd pingstvän. Jess är hennes stora hopp. Flickan ska bli missionär. Uppstår det några konflikter, kan man ju alltid ta en apelsin...
Allt går dock inte som man har tänkt sig. Jess inser att hon är lesbisk och inleder ett förhållande med en annan ung flicka. När församlingen får veta detta, fördöms hon och pastorn och de äldste vill att hon ska bekänna och ångra sina synder.
Allt i boken är inte så lätt att förstå, i vart fall inte för mig. Jag fattar inte det där med den apelsinfärgade demonen, som dyker upp i ett par kapitel.
Men sammantaget är det en humoristisk och självutlämnande bok, som jag varmt vill rekommendera.
Puttes äventyr i Blåbärsskogen av Elsa Beskow är väl en bok som gör oss som inte är purunga väldigt nostalgiska. Denna underbara lilla bok om Putte som ska plocka blåbär och lingon och som blir förminskad så att han kan träffa en massa pysslingar som hjälper honom att fylla korgarna.
Surt sa räven om rabarberna är en bok av Karin Brunk Holmqvist. Inte någon märkvärdig historia, men ändå mysig semesterläsning. Berta och Gunnar har en kolonilott i Simrishamn, och de umgås ivrigt med sina grannar. Men saker trasslar till sig när Gunnar köper en blomma till Berta. Han får för sig att skämta till det när han köper blomman, och sedan trasslar han in sig i en härva av små lögner.
Detta är en synnerligen lättläst bok, och man kan le och mysa när man läser om intrigerna i en liten koloniförening.
söndag 13 april 2025
En smakebit på søndag - Avrättningen
lördag 12 april 2025
Veckans mening v. 15 2025
Oktobersolen var obeveklig, gyllene genom träden - eldröda löv skuggade marken i gläntan där de redan hade hittat tre lårben.
Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet!
onsdag 9 april 2025
Dagens visdomsord 2025-04-09
tisdag 8 april 2025
Jag kommer att hitta nyckeln av Alex Ahndoril
Tisdagstrion: Asien
Dags för veckans tisdagstrio! Jag tänkte vi skulle vända blickarna mot Asien idag. En gigantisk kontinent, som härbärgerar så skilda länder som Israel, Saudiarabien, Japan, Kina, Indien och många fler. Denna tisdags tema är: Asien (asiatiskt innehåll eller asiatiska författare).
Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips!
Judas av den israeliske författaren Amos Oz är en fascinerande bok på många sätt. Tempot i boken är långsamt; långt från de smattrande texterna i spänningsromanerna. Ändå är det en bok som trollbinder mig som läsare.
Boken, som utspelar sig 1959-60, handlar om den unge Schmuel Ash, som får anställning som vad väl kan betraktas som en manlig "sällskapsdam". Han ska konversera den gamle handikappade mannen Gershon Wald och servera honom te och kvällsgröt. Samtidigt grubblar han över det ämne som legat till grund för hans oavslutade mastersuppsats - Judiska aspekter på Jesus.
Men det är nog inte den fiktive Schmuel Ash som är det intressanta i romanen. Författaren uppehåller sig mycket kring vad som kunde ha gjorts annorlunda när staten Israel grundades och hur motsättningarna mellan judar och araber hade kunnat biläggas. Var den som förespråkade en gemensam stat en förrädare? Var Judas en förrädare? Svaret på sådana frågor är väl som alltid avhängigt av vem som tillfrågas. Tilläggas bör att Amos Oz, som var fredsaktivist, var en av de första att efter sexdagarskriget 1967 offentligt uttala sig för en tvåstatslösning. "Även en oundviklig ockupation är en korrumperande ockupation", enligt Oz.
Hosseini är amerikan, men han är född i Afghanistan, och det är i Afghanistan som hans böcker utspelar sig. Han fängslar läsaren från den första sidan till den sista. Inledningskapitlet, som är en saga som Abdullahs och Paris far berättar för sina barn, visar sig ge en bakgrund till det som sedan händer i deras egen familj, fast man först inte inser det.
Vit krysantemum av Mary Lynn Bracht är en stark roman. En roman fylld av smärta. Koreanska Hana arbetar som fridykare i en tradition av starka, självständiga kvinnor. Landet är ockuperat av Japan, men de har lärt sig att undvika de grymma och hänsynslösa soldaterna. Tills en dag då hon ertappas på stranden. För att skydda sin lillasyster Emi låter Hana sig tillfångatas och föras bort från ön - till ett liv som sexslav på en militärbordell.
Det här är en bit 1900-talshistoria som jag inte visste mycket om. Japan hade annekterat kejsardömet Korea 1910, vilket blev inledningen till ett förtryck och lidande för det koreanska folket. Koreanerna tvingas lära sig japanska och den egna kulturen förbjuds. Under Japans krig i Manchuriet förvärras situationen för koreanerna. Männen tvingas bli soldater i den japanska armén, medan många unga flickor fångas in för att tjänstgöra som "trösterskor", ett annat ord för sexslavar.
Än en gång. Detta är en stark roman fylld av smärta. Men det är en viktig och synnerligen läsvärd bok, som jag varmt rekommenderar.
söndag 6 april 2025
En smakebit på søndag - Jag kommer att hitta nyckeln
lördag 5 april 2025
Veckans mening v. 14 2025
Det började bli alltmer uppenbart att babyn faktiskt kunde döda henne.
Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet!
torsdag 3 april 2025
Det sanna livet av Göran Tunström
onsdag 2 april 2025
Dagens visdomsord 2025-04-02
tisdag 1 april 2025
Tisdagstrion: Lurendrejeri och skämt (Första april idag)
Dags för veckans tisdagstrio! Är det någon som har lurat dig idag? Eller har du kanske lurat någon? Idag är det ju 1 april. Denna tisdags tema är: Lurendrejeri och skämt.
Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips!
I cirkelns mitt är kanske inte den mest kända av Dan Browns böcker, men är likväl läsvärd.Under den arktiska isen finner NASA bevis på att vi haft besök från främmande civilisationer. Vilken tur, just som anslagen till NASA har ifrågasatt. Och presidenten kan få en skjuts i sin återvalskampanj, som hittills gått knackigt.
Men det är något som skaver. Allt verkar vara en bluff, men de som kommit fram till detta finner sig bli jagade av lönnmördare.
Boken beskriver ett samhälle där alla är övervakade. Ingen vet längre vad sanningen är, för den kan variera från en tid till en annan. Sanningsdepartementet ägnar sig åt propaganda och ser till att revidera vad som är sanning när ledningen i Oceanien har kommit med nya påbud.
Många tror att innehållet i boken är en våldsam överdrift, men är det verkligen det? Idag finns tekniken. Men inte ens Orwell hade väl kunnat föreställa sig att människor själva skulle sätta upp kameror i sina hem och sedan bli mycket bekymrade om ingen tittar.
söndag 30 mars 2025
En smakebit på søndag - Det sanna livet
lördag 29 mars 2025
Sju tomma hus av Samanta Schweblin
Veckans mening v. 13 2025
Hans oro verkade äkta, men det var samtidigt något obehagligt över honom, han påminde om en vattensjuk åker där växterna börjat förtvina.
Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet!
torsdag 27 mars 2025
Den sista festen av Clare Mackintosh
onsdag 26 mars 2025
Datorkrångel
Om ni inte ser några inlägg och kommentarer från mig på ett tag beror det på att jag drabbats av stora problem med min dator.
Edit. Nu är det fixat. Jag tog med mig datorn till El-Giganten och killen där fixade det på fem minuter!
Edit2. Men nu kan jag inte logga in. Jag kan göra inlägg, men kommentarerna blir anonyma. GAH!
tisdag 25 mars 2025
Tisdagstrion: Tid och klockor (Sommartiden börjar på söndag)
Dags för veckans tisdagstrio! Nyss var det vårdagjämning och nu är det dags för sommartid. Denna tisdags tema är: Tid och klockor.
Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips!
Klockan klämtar för dig är en roman av nobelpristagaren Ernest Hemingway. Den kom ut 1941 och handlar om det spanska inbördeskriget, som Hemingway följt som reporter på regeringstruppernas sida. Romanens titel är hämtad från den engelske 1600-talsförfattaren John Donne.En handfull män är gömda uppe i bergen. Till dem ansluter sig Robert Jordan, en ung amerikansk frivillig, vars uppgift är att spränga en bro. Under kyliga spanska bergsnätter, vid hastiga måltider och i långa samtal, där skräcken och desperationen växlar med kärv och grovkornig humor, svetsas Robert Jordan samman med den lilla gruppen. Och han upplever en het och overklig kärlekssaga med den unga spanjorskan Maria, som har varit i fascisternas våld.
I romanen finns en zon/organisation som kallas Evigheten. De som arbetar där står utanför den vanliga tiden och kan resa mellan olika tider. Detta gör de för att kunna göra små förändringar, så att allt ska bli så bra som möjligt. Men blir det verkligen det?
Det finns också ett hot mot "Evigheten". Den bygger nämligen på en tidsparadox.Den stående klockan av Hanna Johansen.Klockan har stannat. Från tåget där hon sitter kan den kvinnliga passageraren se klockan mitt ute i landskapet. Vart går tåget? Rör det sig framåt eller står det stilla? Evigt samma landskap. Evigt samma trista nedsnöade järnvägsstationer... I sin debutroman Den stående klockan har Hanna Johansen konsekvent genomfört ett litterärt experiment. Hennes roman har av många tyska kritiker hälsats som en händelse, en öppning mot någonting nytt inom den tyska prosan.
Den där kvinnliga passageraren betraktar medpassagerarna och stationerna som tåget passerar, men hennes reflektioner är bara konstiga. Det är mest dravel. Enligt mig är den här boken inte värd mödan det innebär att läsa den. Jag förstår inte varför den över huvud taget gavs ut.