Sidor

söndag 31 januari 2016

En smakebit på söndag - Om icke vetekornet

Dags för en smakebit på söndagen igen. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken jag ska börja läsa nu är Om icke vetekornet av Ngugi Wa Thiong'o.

Uhuru - Kenya hade fått sin efterlängtade, hårdvunna frihet. Men Uhurufesten i vår by, Thabai, blev inte som planerats, inte alls som vi tänkt under de svåra åren. Ändå var två av hjältarna från undantagstillståndets tid från vår by. Kihika, frihetskämpen från skogen, var död och redan en legend, men Mugo, den tyste, starke hjälten från lägren, levde mitt ibland oss.

Smakbiten kommer från inledningen:


Mugo kände sig nervös. Han låg på rygg och tittade ue sluta ögonen, De ville inte gå ihop.pp i taket. Sotiga tussar hängde ner från taktäckningen av ormbunksblad och gräs. En klar vattendroppe hängde och dallrade över honom. Den växte och blev smutsig, allt eftersom den sög upp sotflagor från taket. Så började den dra sig mot honom. Han försökte sluta ögonen. De ville inte gå ihop. Han försökte flytta på huvudet; det var som fastkedjat vid sängbotten. Droppen blev större och större, allt eftersom den drog sig närmare hans ögon. Han ville skydda ögonen med händerna; men händer, fötter, hela hans kropp nekade att lyda honom.

lördag 30 januari 2016

Sthlm Confidential

Titel: Sthlm Confidential
Författare: Hanne E Lindberg
Förlag: Pocketförlaget (2015)
Antal sidor: 345

Sthlm Confidential av Hanna E Lindberg var en annorlunda läsupplevelse. Annorlunda för mig alltså. Jag tyckte inte boken var speciellt spännande, men det var ändå ett visst driv i berättandet.

Lennie Lee driver en framgångsrik skandaltidning, har en lyxlägenhet på rätt adress och är ständigt omgiven av vackra kvinnor. Men plötsligt händer något. Upplagan rasar. Vännerna vänder sig bort. Allt pekar obönhörligt neråt när han får i uppdrag att fixa århundradets fest åt en affärsman. Pengarna räcker för att lösa alla hans problem - om han överlever.

Solveig Berg är en ung journalist som efter ett ödesdigert misstag hamnat i kylan och förlorat jobbet. Tomheten och ensamheten väcker svarta minnen till liv och hon gör vad som helst för att komma tillbaka.

Kapitlen är korta, och oftast är vartannat kapitel om Lennie och vartannat om Solveig. Det är inget dumt grepp alls. Men jag känner att jag har svårt att engagera mig i personernas öden. Ett plus är väl dock att jag inte lyckades fatta vem som var mördaren i boken.

Ett antal saker lämnades obesvarade. Hur gick det egentligen för Lennie Lee? Men det får man kanske svar på i nästa bok.

I Kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 13: Läs en bok som berättas ur minst två personers synvinklar.

fredag 29 januari 2016

Bokbloggsjerka 29 januari - 1 februari

Bokbloggsjerka i regi av Annikas Litteratur- och kulturblogg. Den fråga som ställs är:
Har du någonsin läst en bok där det har hänt någonting som du inte alls hade väntat dig eller som du absolut inte tyckte om.

Att det händer oväntade saker i böcker är väl tack och lov vanligt. Förutsägbara böcker är ju inte lika roliga som de där det händer något man inte räknat med. Jag lägger därför mitt fokus på den andra delen av frågan. En bok där något hänt som jag absolut inte tyckte om.

I Lars Keplers bok Paganinikontraktet får man veta att en av huvudpersonerna sadistiskt skurit sönder en ung flickas ansikte som en hämnd mot flickans far.
Det är bara omnämnt, så detta är ingen spoiler, men det var tillräckligt för att jag skulle bestämma mig för att en bok av Kepler var tillräckligt för mig.

torsdag 28 januari 2016

Kvinnoalfabet - R

Kvinnoalfabetsutmaningen från enligt O fortsätter. Nu är det dags för bokstaven R. 

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på R.
Jag säger J.K. Rowling, trots att jag bara läst två böcker av henne. Men jag tänker läsa fler av Harry Potter-böckerna. Någon gång...
2. Vilken kvinna på R, död eller levande, tycker du borde få mer uppmärksamhet?
Då väljer jag Rita Hayworth (1918-97). Rankad som en av de 20 mest framstående amerikanska skådespelarna. Särskilt uppmärksammades hon för huvudrollen i Gilda.
3. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna med för- eller efternamn på R vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Rakel Wärmländer är en skådespelerska som är värd att uppmärksammas. Hon hade huvudrollen i filmen Små citroner gula och hade även en roll i Se upp för dårarna.
4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på R har du ännu inte utforskat?
Jag har aldrig läst något av Nora Roberts, men jag har en känsla av att hustrun har böcker av henne.

onsdag 27 januari 2016

Ibland hatar jag Telia!

Ibland blir man förbannad! Vi var inne i Teliabutiken i Karlstad under helgen. Frugan och de båda döttrarna köpte var sin ny iPhone 6s. Dessutom köpte de var sitt skärmskydd. Hustrun betalade med sitt kort. Något kvitto fick hon inte. Väl hemma upptäcktes att ett av skärmskydden inte alls var till iPhone. Idag gick jag tillbaka till butiken för att byta till rätt produkt, men se det gick inte. Inte utan kvitto. "Men då har ju er säljare lurat oss", sade jag. "Nej", svarar flickan, "det har blivit ett litet misstag." Ett litet misstag? Säljaren har ju gett oss fel produkt! Jag tycker att butiken borde kunna kolla i sina datorer att vi var där och köpte detta. Det kan SIBA och El-Giganten. Men Felia är tydligen lika stelbenta som på gamla Televerkets tid. Konstigt att de trots detta inte bara erbjuder telefoner i svart bakelit med nummerskiva...

Dagens visdomsord 2016-01-27

A great book should leave you with many experiences, and slightly exhausted at the end. You live several lives while reading. (William Styron)

tisdag 26 januari 2016

Jag vann en bok!

Jag var med i C.R.M. Nilssons tävling med anledning av hennes bloggs fyraårsdag. Och jag vann! Jag kommer att få David Safiers bok Ung i ghettot.
Å, jag blir alltid så barnsligt glad när jag vinner något!

Tematrio - Snygga omslag

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om snygga omslag. Så här skriver Lyran: Dags igen att kolla lite på bokens utsida. Jag tittar i ärlighetens namn inte så ofta på omslaget eftersom jag bestämmer mig för vad jag vill läsa utifrån vad jag vet om författaren/boken. Men visst är det viktigt att omslaget och innehållet passar ihop. Berätta om tre böcker med snygga omslag - visa gärna bilder!

Här kommer mina tre förslag. Vill du veta vad jag tyckte om böckerna, kan du klicka på boktiteln.

Kocksgatan av Ernst Brunner tycker jag har ett tilltalande omslag. Däremot tyckte jag inte att boken var något att ha. Jag tyckte att den saknade en vettig handling, och då var det väl tur att den hade ett fint omslag i alla fall.
Dock tycker jag att författarens namn borde ha varit lite mindre och boktiteln lite större. Men det kanske är så att Ernst Brunner är större än de böcker han skriver...

Omslaget till J.K. Rowlings Den tomma stolen är annorlunda. Inget vackert landskapsmotiv, men ändå tilltalande i sin enkelhet. Boken handlar om att en ledamot i kommundelsnämnden avlider och det ska ske ett fyllnadsval. Det är många som känner sig kallade att fylla vakansen. Därför är det enkla krysset i rutan på sätt och vis en sammanfattning av boken.

Den här utgåvan av Hjalmar Söderbergs Doktor Glas tycker jag har ett stilrent och vackert omslag. Inga krusiduller, utan bara en stilig cylinderhatt mot en vacker röd botten. Detta är för övrigt en klassiker som jag är glad att ha läst.

söndag 24 januari 2016

Bio igår

Igår var jag och hustrun på bio. Vi såg En man som heter Ove. Jag har ju läst boken tidigare, och tyckte mycket om den. Då kan det vara med en viss bävan som man slår sig ner för att se filmen. Men jag behövde inte bli besviken. Filmen var riktigt bra och Rolf Lassgård var lysande som Ove. Även Bahar Pars i rollen som Parvaneh var mycket bra. Så du som älskade boken - gå och se filmen!

fredag 22 januari 2016

Bokbloggsjerka 22-25 januari

Bokbloggsjerka i regi av Annikas Litteratur- och kulturblogg. Den fråga som ställs är:
Vilken bok/vilka böcker du tycker är bäst som är baserad/e på tv/film. Det är även möjligt att vända på den här frågan: tv/film -> bok/böcker. Du väljer själv vilken variant du vill svara på.

Jag har läst frågan några gånger och försökt förstå om man även kan ta ett exempel där boken kom före filmen. Jag tror att man får det.

Jag väljer Ken Keseys bok Gökboet (One Flew Over the Cuckoo's Nest). En mycket bra satir om samhället och mentalvården. Filmen med Jack Nicholson i huvudrollen är dessutom hur bra som helst. Här har man verkligen lyckats att få till det så att både boken och filmen är minnesvärda.

Kvinnoalfabet - Q

Kvinnoalfabetsutmaningen från enligt O fortsätter. Nu är det dags för bokstaven Q. Men här fuskar jag vilt. Inte känner väl jag till några författarinnor på Q. Men det finns ju google...

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på Q.
Som sagt var. Här fuskas det. Det finns en ecuadoriansk poet som heter Aleyda Quevedo Rojas.
2. Berätta om ett kulturellt verk som innehåller ett ord på Q och som är skapat av och/eller har en kvinna i huvudrollen.
Ellen Fries (1855-1900) var Sveriges första filosofie doktor. Hon var en av grundarna av Fredrika Bremer-förbundet. Hon gav ut en bok som hette Svenska qvinnor, där många framstående svenskor presenterades.
3. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna med för- eller efternamn på Q vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Varför inte Isa Quensel? En framstående skådespelare och operasångerska. 
4. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på Q, eller med ett Q i namnet eller kanske titeln på något hon skapat, som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande, inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
Skådespelerskan Zara Zetterqvist är väl inte så känd, men hon spelade Sanna i Tre Kronor och Petra i Drömkåken. Hon var polis i filmen Gangster, där Mikael Persbrandt hade huvudrollen.

onsdag 20 januari 2016

Dagens visdomsord 2016-01-20

There are worse crimes than burning books. One of them is not reading them. (Joseph Brodsky)

måndag 18 januari 2016

Tematrio - Dystopier

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om dystopier. Så här skriver Lyran: I perioder läser jag dystopier av alla de slag och nu tror jag att det är dags igen. Jag är nu halvvägs genom Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood och är både förfärad och hänförd. Den är ruggigt bra. Men vad ska jag välja sedan? Ge mig tips på tre bra dystopier (bred definition, postapokalyps går lika bra)!

Nu förväntas jag förstås tipsa om nya böcker, men tji fick ni. Här blir det gamla godingar!

Jag börjar med en verklig klassiker, nämligen Gullivers Resor av Jonathan Swift. Det är en bok som jag tror många har en felaktig bild av. De flesta tänker bara på hur Gulliver träffar lilliputtarna och många har sett Disneys variant där Musse är Gulliver.
Men Gullivers Resor är inte någon barnbok. Misantropen Swift skulle aldrig ha kommit på tanken att skriva en bok för barn. Istället handlar det om hans mörka syn på samhället och mänskligheten.  Jag kommer särskilt ihåg den fjärde resan, då han kommer till Houyhnhnmernas land. Dessa är hästar, men det finns även ett folkslag som påminner om människor, men som är som djur. De kallas Yahoo!

En bok som är skriven på ett liknande sätt är Vilhelm Mobergs Det gamla riket. 
Den kom ut 1952 och är en samhällssatir där Moberg gisslar det han upplevde som rättsröta i det svenska samhället.
Handlingen är dock förlagd i det fiktiva kungadömet Idyllien, där konung Alexander XVI regerar. Landet har en ofantlig byråkrati, som bara växer. Men det som oroar samhällets toppskikt är något annat, nämligen att Den Stora Statshemligheten ska läcka ut. Denna hemlighet är att kungen har homosexuella böjelser. Därför är hovet utsatt för utpressning och man betalar pengar från kontot För nådigt känt ändamål.
Där finns även kyrkoledare, som anmäls för brott, men ingenting händer. Allt avskrivs.
Allt är då förstås hämtat från det svenska samhället, men precis som Swift förlägger Moberg handlingen till ett påhittat land.

Så till slut en av de mest berömda av dystopier - George Orwells 1984. Där skildras ett land, Oceanien, som styrs av ett enda politiskt parti, nämligen Partiet. Landets ledare är Storebror.
Winston Smith arbetar med att ändra historien för att visa att Partiet alltid har haft rätt. Han försöker göra uppror.
Från denna bok kommer moderna uttryck som storebror ser dig, storebrorssamhälle, nyspråk, dubbeltänk och minneslucka.

Bokpaket

Idag fick jag ett bokpaket med posten. Jag hade läst om Christopher Hitchens' bok Du Store Gud hos Boktanken och bestämde mig för att beställa den. Den får dock ligga till sig ett slag. Finns en del annat att bita i ;)

C.R.M. Nilssons blogg fyller år

C.R.M. Nilssons bokblogg fyller fyra år. Detta firar hon genom att ordna en tävling där man kan vinna en bok. Gå dit och kolla!

söndag 17 januari 2016

En smakebit på söndag - Sthlm Confidential

Dags för en smakebit på söndagen igen efter juluppehållet. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken jag ska börja läsa nu är Hanna E Lindbergs Sthlm confidential.

Lennie Lee driver en framgångsrik skandaltidning, har en lyxlägenhet på rätt adress och är ständigt omgiven av vackra kvinnor. Men plötsligt händer något. Upplagan rasar. Vännerna vänder sig bort. Allt pekar obönhörligt neråt när han får i uppdrag att fixa århundradets fest åt en affärsman. Pengarna räcker för att lösa alla hans problem - om han överlever.

Solveig Berg är en ung journalist som efter ett ödesdigert misstag hamnat i kylan och förlorat jobbet. Tomheten och ensamheten väcker svarta minnen till liv och hon gör vad som helst för att komma tillbaka.

Smakbiten är hämtad från inledningen:
Nittiotvå dagar, tio timmar och fem minuter hade gått sedan katastrofen. Telefonen var tyst. Källan på Citypolisen som brukade tipsa om knarktillslag mot kändisar hade slutat ringa. Krögaren, som visste var världsstjärnorna skulle festa när de kom till Stockholm, svarade inte längre på sms. Inte ens pr-människorna hörde av sig.
Efter det som hände i våras var hon bränd.
Ingen ville förknippas med Solveig Berg.

lördag 16 januari 2016

Avdelning 73

Titel: Avdelning 73
Författare: Sofie Sarenbrant
Förlag: Massolit Förlag (2015)
Antal sidor: 362

Författaren Sofie Sarenbrant var en ny bekantskap för mig. Avdelning 73 är den fjärde fristående boken om kriminalinspektör Anna Ström. I den här boken vaknar hon på sjukhus efter fem månader i koma. Det sista hon minns är att hon lämnade sin fyra veckor gamla dotter och åkte till stallet för att rida. Under Emmas frånvaro har hennes sambos förra flickvän tagit på sig rollen som ny mamma. En uppgift hon trivs alltför väl med. Emma försöker febrilt tvinga fram minnen av ridolyckan och blir alltmer övertygad om att ett brott har begåtts. Men vem skulle vilja henne något illa? Så länge Emma befinner sig på intensiven är säkerheten rigorös, men när hon flyttas till avdelning 73 kan vem som helst komma henne nära. 

En sak som är bra med boken är att det är synnerligen korta kapitel. Det gör att det blir lättare att hoppa mellan olika perspektiv. Dessutom kan jag, när jag blir pömsig på kvällen säga till mig själv: Bara ett kapitel till! Snälla!

Trots detta är jag inte 100-procentigt nöjd med boken. Ibland känns texten lite platt och banal och det gäller även personerna. Motivet till de saker som händer känns också lite krystade. När trådarna ska bindas ihop i slutkapitlet, känner jag att det gick lite för snabbt.

I Kaosutmaningen får denna bok bli svaret på punkt 4: Läs en bok som är mestadels blå.

Downton Abbey revisited



Det spelades ju in ett roligt julavsnitt av Downton Abbey 2015 också. Här är det!

fredag 15 januari 2016

Kultur i Kaliningrad



Så här kul kan man ha det på Konsum i Kaliningrad!

Van Gogh

Här kan man få sin bild "vangoghifierad" :)

Nobelpriset 1965

Nu upphör den 50-åriga sekretessen kring Nobelpriset i litteratur 1965. Här är listan på dem som var föreslagna. Pristagare blev den sovjetiske författaren Michail Sjolochov (bilden).

Det var definitivt inte en oomstridd författare. Han hade tidigare blivit totalt nedsablad av Svenska Akademien, som inte alls imponerades av Stilla flyter Don.

Från Sovjetunionens sida hade man varit mycket upprörd över att Boris Pasternak erhöll priset. Denne tvingades tacka nej. Men man fortsatte att verka för den regimtrogne Sjolochov, och hade hjälp av anhängare i Sverige.

En intressant artikel i Svenska Dagbladet berättar mer om detta.

Bokbloggsjerka 15-18 januari

Bokbloggsjerka i regi av Annikas Litteratur- och kulturblogg. Den fråga som ställs är:
Har du gjort upp några läsplaner för 2016, och hur väljer du i så fall ut vilka böcker du ska läsa och när?

Nej, bevare mig väl. Skulle jag schemaläsa mitt läsande, så skulle det bli skoltvång över det hela. Jag läser klart den bok jag håller på med. Sedan tittar jag efter om jag har någon nyinförskaffad bok som jag kan tänka mig att läsa. Om inte, botaniserar jag i bokhyllorna. Brukar gå att hitta någon oläst bok där, även om jag inte begriper vem som stoppar in av mig olästa böcker i mina hyllor ;)

torsdag 14 januari 2016

Gunnel Vallquist död

Det är några dagar sedan nu, men jag tycker att det finns anledning uppmärksamma att ledamoten i Svenska Akademien Gunnel Vallquist avlidit i en ålder av 97 år. Hon tilldelades professors namn 1981 och invaldes på stol 13 i Svenska Akademien 1982.

Akademien har funnits sedan 1786. Under denna långa tid har endast nio kvinnor valts in. Vid ingången av 2016 satt sex av dessa kvinnor som ledamöter. Nu är de endast fem.

Att numera en tredjedel av ledamöterna är kvinnor får väl sett i detta perspektiv ses som en framgång.

Kvinnoalfabet - P

Kvinnoalfabetsutmaningen från enligt O fortsätter. Nu är det dags för bokstaven P.

1. Vilken kulturell kvinna på P har följt dig länge?
Jag minns Cyndee Peters från min barndom. Hon kom till vår skola och sjöng i aulan. Är det förresten någon som minns att Cyndee Peters kom trea i den svenska Melodifestivalen 1987?
2. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på P.
Här står det nästan still i skallen. Jag drar till med den brittiska författarinnan Paula Hawkins, bara för att ha något att säga. Jag vet egentligen inte så mycket om henne.
3. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna med för- eller efternamn på P vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
När jag var barn tittade vi ofta på gamla svenska långfilmer på TV. En favorit där var skådespelerskan Hjördis Petterson. Hon är väl särskilt känd för rollen som Lilla Fridolfs hustru Selma.
4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på P har du ännu inte utforskat?
Här väljer jag en kvinna som är mycket känd, men kanske inte så mycket uppmärksammad som författare, nämligen Marit Paulsen. Hon är ju känd som debattör i matfrågor och hon blev framstående politiker "på gamla dar", men hon har faktiskt också skrivit många böcker. Bland annat romanen Liten Ida om Norge under den tyska ockupationen.

onsdag 13 januari 2016

Dagens visdomsord 2016-01-13

Normal is getting dressed in clothes that you buy for work and driving through traffic in a car that you are still paying for - in order to get to the job you need to pay for the clothes and the car, and the house you leave vacant every day so you can afford to live in it. (Ellen Goodman)

tisdag 12 januari 2016

Tematrio - Filmatiseringar

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om filmatiseringar. Så här skriver Lyran: Senare i kväll visas filmen Pi som bygger på boken med samma titel. Detta inspirerar till veckans tema - filmatiseringar. Berätta om tre filmer där du även läst boken/böckerna. Vilken var bäst, boken eller filmen?


Det var först 2015 som jag läste hela Vilhelm Mobergs tetralogi om utvandrarna Karl-Oskar och Kristina. Filmerna såg jag på 1970-talet.
Egentligen är det omöjligt att jämföra böckerna och filmerna, men eftersom jag inte kunde läsa böckerna utan att höra Max von Sydow, Liv Ullman, Allan Edwall och Monica Zetterlund, så får man väl ändå säga att Jan Troell lyckats mycket bra med att föra över dessa fantastiska böcker till film.


Filmatiseringen av Ernest Hemingways Den gamle och havet så jag som barn. Som vuxen har jag läst boken. Det är visserligen lång tid emellan så jag har givetvis glömt mycket av filmen, men jag tror ändå att boken är bäst. Det mesta i boken rör sig i Santiagos huvud, och det är inte så lätt att filmatisera. Sorry Spencer Tracy! Det var ju dessutom den bok som sägs vara den huvudsakliga anledningen till att Ernest Hemingway fick Nobelpriset i litteratur.


Till sist Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Här läste jag boken först. Robert Gustafsson är helt fantastisk i rollen som hundraåringen. Men boken ger ändå så mycket mer. Där finns så många fantastiska episoder, som det inte var möjligt att få med i filmen. så här får det också bli ett plus för boken.

söndag 10 januari 2016

En smakebit på söndag - Avdelning 73

Dags för en smakebit på söndagen igen efter juluppehållet. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken jag läser nu är Sofie Sarenbrants Avdelning 73.

Detta är Sarenbrants fjärde fristående deckare om kriminalinspektör Emma Sköld. Jag har inte läst någon av de tidigare.  

Kriminalinspektör Emma Sköld vaknar på sjukhus efter fem månader i koma. Det sista hon minns är att hon lämnade sin fyra veckor gamla dotter och åkte till stallet för att rida. Under Emmas frånvaro har hennes sambos förra flickvän tagit på sig rollen som ny mamma. En uppgift hon trivs alltför väl med. Emma försöker febrilt tvinga fram minnen av ridolyckan och blir alltmer övertygad om att ett brott har begåtts. Men vem skulle vilja henne något illa? Så länge Emma befinner sig på intensiven är säkerheten rigorös, men när hon flyttas till avdelning 73 kan vem som helst komma henne nära. Smakbiten är från sidan 100:

Emma ser sig omkring på de kala väggarna i det nya rummet. Hon undrar om hon kommer att stanna länge på avdelning 73, eller om det inte är någon mening med att pryda väggarna med egna fotografier. I bästa fall får hon åka hem snart. Josefins barn har redan lämnat en hög med teckningar till henne under månaderna som har gått. Det är fina bilder med uppmuntrande ord som Världens bästa moster och mer humoristiska som Törnrosa sov i hundra år, du har bara 99 år och 7 månader kvar, kämpa till mer desperata Vakna, snälla Emma! De flesta innehåller färggranna hjärtan och kärleksförklaringar som gör Emma varm i hjärtat. Hon blir rörd över att de månar om sin moster, precis som sin omtänksamma mor.

fredag 8 januari 2016

Bokbloggsjerka 8-11 januari

En efterlängtad återkomst! Bokbloggsjerka från Annikas Litteratur- och kulturblogg. Den fråga som ställs är:
Har du avgett några nyårslöften när det gäller läsning, böcker, författare etc.?

Nja, jag ger aldrig nyårslöften. Men kanske har jag något att svara ändå, som väl lite påminner om ett nyårslöfte. Jag har ju anmält mitt deltagande i den kaosutmaning som C.R.M. Nilsson är värd för. Där finns möjlighet att peta in 35 böcker på olika platser. Får se hur det går.

onsdag 6 januari 2016

Utlottning hos TinaElisabeth

Tina Elisabeths bokblogg firar sin tvåårsdag idag och passar därför på att lotta ut ett presentkort på AdLibris.

Utlottning pågår till klockan 15 idag, så snabba på!

Dagens visdomsord 2016-01-06

Klasskampen står idag mellan dem som behärskar orden och dem som inte gör det. (Tom Høyem)

tisdag 5 januari 2016

Kaosutmaning 2016

C.R.M. Nilsson är värd för årets kaosutmaning. Jag har inte varit med på detta förut, men jag har tillräckligt dåligt omdöme för att hänga på ;)

Utmaningen går ut på att pricka av minst 20 av de 35 punkterna nedan under år 2016. Varje bok får bara finnas med en gång. Här är punkterna:

1. Läs en bok som publicerats 2016.
2. Läs första delen i en serie/trilogi.
3. Läs en novellsamling.
4. Läs en bok som är mestadels blå.
5. Läs en bok med annat originalspråk än svenska eller engelska.
6. Läs sista delen i en serie/trilogi.
7. Läs en bok publicerad år 2005.
8. Läs en lånad bok.
9. Läs en bok som utspelar sig i en annan värld.
10. Läs en bok vars titel består av fyra ord.
11. Läs en bok med ett träd på omslaget.
12. Läs en bok med originalspråk på svenska.
13. Läs en bok som berättas ur minst två karaktärers synvinklar.
14. Läs en bok som kommer som film under 2016 eller 2017.
15. Läs en bok som har en hbtq-huvudperson.
16. Läs en bok på annat språk än svenska.
17. Läs en bok av en afrikansk författare.
18. Läs en tegelsten (=bok på över 500 sidor).
19. Läs en Nobelpristagare.
20. Läs en bok med mat i titeln.
21. Läs en bok vars titel består av ett ord.
22. Läs en bok med en namnlös berättare.
23. Läs en bok som utspelar sig i historisk tid.
24. Läs en deckare med kvinnlig huvudperson.
25. Läs en bok som utspelar sig under vintern.
26. Läs en debutroman.
27. Läs en bok som är mestadels lila.
28. Läs en bok med en dryck i titeln.
29. Läs en bok som har färre sidor än 300.
30. Läs en asiatisk författare.
31. Läs en bok som publicerades före år 1900.
32. Läs en bok från ett, för dig, nytt förlag.
33. Läs en lyriksamling.
34. Läs en bok med en ensam person på omslaget.
35. Läs en bok av en författare du aldrig har läst tidigare.

Jag inser nu att jag faktiskt kan peta in den bok jag nyss anmälde här, Julfritt av John Grisham, som svar på en av frågorna. Den passar in på flera, men jag väljer punkt 35, för jag har aldrig läst något av Grisham tidigare.

Julfritt

Titel: Julfritt
Författare: John Grisham
Förlag: Albert Bonniers Förlag (2002)
Antal sidor: 178

John Grishams bok Julfritt är väl kanske ett något annorlunda sätt att beskriva julen och firandet av densamma. I boken möter vi Luther och Nora Krank, som bor i sitt hus på en gata någonstans i USA. Som så ofta i USA (inbillar jag mig) är julfirandet synnerligen omfattande. Det handlar inte bara om att dekorera sin gran. Nej, man måste också ha omfattande dekorationer i trädgården och man måste ge dricks och julgåvor till alla och envar och dessutom köpa almanackor och annat från polisen, brandkåren, scouterna och så vidare.

Det här året har paret Kranks dotter Blair åkt iväg till ett långvarigt projekt i Sydamerika och Luther och Nora ska därför för första gången fira jul ensamma. Då börjar revisorn Luther Krank fundera. Hur mycket kostade julfirandet året innan? Över 6000 dollar! Detta ger honom en idé, som han även får med sig hustrun på. Tänk om man kunde hoppa över julen och istället lägga pengarna på en härlig kryssning i Karibien. Sagt och gjort, de beställer sin resa, och tackar nej till alla julfester och annat. Att avstå från julen visar sig dock lättare sagt än gjort.

Boken är humoristiskt skriven, även om det är uppenbart att den är amerikansk. I det villasamhälle där jag bor skulle inga grannar komma på tanken att lägga sig i vårt julfirande och inte knackar några biffiga polismän på dörren och förväntar sig att man ska köpa almanackor av dem.

Stundtals gick boken mig på nerverna. "Varför måste de göra en så stor sak av det här?!" Men när jag hade läst klart boken fick jag medge att den hade sina poänger. Och slutet är faktiskt inte helt förutsägbart. Så denna bok är en liten bagatell, som man visst kan ta sig för att läsa medan gröten bränns vid.

Jag skulle även vilja se filmen. Den lär vara bra.

måndag 4 januari 2016

Tematrio - Boksaker

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om boksaker. Så här skriver Lyran: Blev inspirerad av Bokmania när hon visade sina Muminsaker, temat denna vecka blir därför helt enkelt bokrelaterade saker. Sådana ni har eller önskar... Berätta och visa gärna bilder på snygga boksaker!

Här känner jag att jag inte har så mycket att tillföra, men jag kan berätta att jag har ett bokmärke som jag alltid använder. Det har jag fått av min fru och texten säger: "Försök inte förstå mig. Älska mig bara."

Antagligen inköpt på Mansion, för jag fick syn på bokmärken av samma sort på Mansion i Töcksfors. Därför gick jag till Mansion i Karlstad och frågade efter bokmärken, men de hade slutat med dem. Turligt nog fick jag göra en resa i jobbet till Töcksfors några dagar senare och inhandlade två bokmärken som jag gav bort i julklapp. 

Det ena fick min fru. Det har texten: "Jag älskar morgonen... önskar bara att den inföll lite senare."

Det andra gav jag till min bror. Texten lyder: "Jag ler för att du är min bror. Jag skrattar för det finns inget du kan göra åt det."

De kommer från History & Heraldry. Jag sökte efter bilder på bokmärkena ovan, men hittade bara det sista, och texten är på engelska. Men då får ni ändå en idé om hur de ser ut.