Sidor

tisdag 27 februari 2018

Tematrio - Udda karaktärer

Dags för Lyrans tematrio. Den här gången är temat udda karaktärer. Så här skriver Lyran: Inspirerad av en underbar bok jag läser just nu blir veckans tema udda karaktärer.

Berätta om tre bra romaner som kretsar runt en eller flera lite ovanliga, udda personer!


Jag börjar med en bok jag läste för några veckor sedan - Lolita av Vladimir Nabokov. Där finns den märklige Humbert Humberts, som är bokens berättare.
Av baksidestexten framgår att detta är historien om den 40-årige bildade gentlemannen Humbert Humberts fatala passion för Lolita, den 13-åriga barnkvinnan, "nymfetten", och att boken vid det här laget är en klassiker som har översatts till många språk och även filmats. Det är en gripande kärlekshistoria - trots sitt upprörande motiv - berättad på ett lyriskt mästerligt språk med inslag av både svart humor, ömhet, sinnlighet och poesi.
Låt mig börja med att säga vad Lolita INTE är. Det är inte en pornografisk bok. Jag skulle inte ens kalla den erotisk. Den som till äventyrs kastar sig över denna bok för att få frossa i barnsex kommer att bli djupt besviken.
Visst är det så att Humbert Humbert har en sexuellt förhållande med 13-åriga Dolores, som han kallar Lolita. Men boken är HH:s skildring av sitt liv med särskild tonvikt vid kärleken till den unga flickan. Det märks att författaren är bildad, och jag missar säkert en del eftersom jag oftast inte förstår de franska sentenserna och ofta missar att förstå referenserna till klassisk litteratur.
Baksidestexter är ju reklampelare och behöver inte alltid stämma så väl in. Men jag håller med om att det är en gripande kärlekshistoria och att det är ett vackert språk. Den torra humorn uppskattar jag också.
Tyvärr förstår jag inte slutet. Jag tänker inte "spoila" men kan konstatera att jag inte hängde med i svängarna i bokens slutuppgörelse.
Trots detta tycker jag att detta är en bok som jag kan rekommendera. Låt dig inte skrämmas av ämnet om en vuxen mans sinnliga kärlek till ett barn. Boken innehåller så oerhört mycket mer än detta.


Jonas Jonasson gjorde ju stor succé med Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän) är hans tredje bok. Det är en bok jag sett fram mot att få läsa.
I den här boken får vi följa en avsatt kvinnlig präst, en manlig receptionist på ett tredje klassens hotell samt Mördar-Anders.
De två förstnämnda kommer på flera goda (och förfärligt olagliga) sätt att tjäna pengar i en verksamhet där Mördar-Anders står i centrum. De tjänar pengarna utan att Mördar-Anders riktigt begriper vad som händer.
Boken får nog sägas vara mycket hädisk, vilket egentligen inte passar mig. Men samtidigt får man förstå att boken ska vara underhållande, och det är svårt att vara satirisk utan att trampa på en och annan öm tå.
Det är en ganska rolig bok och man får beundra Jonasson för att han lyckas hålla ihop alla spretande tåtar. Hans största problem är väl egentligen att hans första bok blev en sådan succé. Jämfört med debutromanen framstår hans senare böcker som lite blekare. Men lästiden kändes inte bortkastad. Den är underhållande, men inte lysande.


Körkarlen av Selma Lagerlöf är inte någon av författarinnans bästa verk, men nog finns där väl en udda karaktär.
Den utspelar sig en nyårsafton. I inledningen får vi veta att slumsystern Edit ligger för döden. Då ber hon att få träffa David Holm. Ingen förstår varför hon vill träffa den försupne mannen.
Det är dock inte slumsystern som är huvudpersonen, utan David Holm. Han dör och blir hämtad av körkarlen. Det är han som ska avlösa Georges, som kört vagnen ett helt år och hämtat de döda. De närmaste timmarna får David följa med körkarlen, och han ser då följderna av det liv han levt och hur det har drabbat hans närmaste.
Om Selma Lagerlöf har läst En Julsaga av Charles Dickens? Skulle nästan tro det!
Det är en söt liten berättelse, men mycket moraliserande. Den vill visa följderna av lasterna. Det viktigaste du kan göra i livet är att försöka leva ett riktigt liv, så att du utan fruktan kan möta döden. Den enda bön du behöver be är: Gud, låt min själ få komma till mognad, innan den ska skördas!

12 kommentarer:

  1. minns inte om jag läst Körkarlen men boken finns i min bokhylla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan passa som jul- eller nyårsläsning.

      Radera
  2. Lolita har jag läst en gång för länge, länge sedan, men jag har faktiskt tänkt mig en omläsning så småningom.

    SvaraRadera
  3. Mördar-Anders var väldigt udda, men det var boken med.

    SvaraRadera
  4. Fast Lolita är inte en kärleksroman. Det är en roman om en man som förgriper sig på en ung flicka. Det är inte kärlek.

    Körlkarlen ska jag läsa. Har sett stumfilmen, mycket bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag försvarar inte Humbert Humberts, men har du läst boken?

      Radera
  5. Inte läst någon av dessa. Lagerlöfs bok skulle jag kunna tänka mig att läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rolig att läsa, även om den är mycket moraliserande.

      Radera
  6. Trevliga tips. Har också en Jonas Jonasson-bok i min lista.

    SvaraRadera