Sidor

tisdag 8 september 2020

Att färdas i motvind - En släktsaga

Titel: Att färdas i motvind - En släktsaga
Författare: Mats Haraldsson
Förlag: Blue Publishing (2020)
Antal sidor: 377

Johan är en osäker ung man som emigrerar till Amerika i slutet av 1800-talet, mer eller mindre mot sin vilja.
Mathilda lever ett hårt liv i en mansdominerad värld, men gör ändå det bästa av sin situation.
Båda växer upp på den småländska landsbygden i en tid då man inte har några förväntningar på att få det bättre än sina föräldrar. Trots det finns det mycket dramatik och glädje i deras liv, men också stor sorg och smärta.
Hugo föds en generation senare och växer upp i en tid då samhället moderniseras och elektricitet och automobiler blir vardag. Han lockas att ta del av spännande äventyr i den stora världen. Men ska han våga?

Att färdas i motvind - En släktsaga av Mats Haraldsson bygger på hans egen släkt och dess historia. Hugo är författarens farfar. Vi följer Johans och Mathildas strävsamma arbete och Johans hårda, men inkomstbringande arbete i Amerika.

Författaren vet dock egentligen inte så mycket om Johan och Mathilda. Detta är en skönlitterär roman, där han i mångt och mycket fabulerar fritt, men han gör det ändå utifrån det han vet om farfarsfar och farfarsmor. Det gör dock inte boken sämre. Jag tror inte att Moberg kände Karl-Oskar och Kristina, men det hindrade honom inte från att skriva om förhållandena både i det fattiga Småland och i Minnesota. Det viktiga är att det känns genuint, och detta lyckas Mats Haraldsson med.

Något som jag särskilt uppskattar är att författaren på ett antal ställen lägger in några rejäla faktarutor. Det kan gälla hur bouppteckningen såg ut, vad en barnauktion innebar och hur förhållandena var för dem som arbetade för Pullman eller United Fruit. Det blir något av en lärobok i hur samhället fungerade, men ändå är det en roman, så den blir aldrig tråkig. För den som liksom jag är intresserad av den här epoken är boken ett riktigt fynd.

Så till den som är intresserad av hur våra förfäder hade det bara några generationer tillbaka rekommenderar jag denna bok med glädje.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar