Sidor

fredag 30 april 2021

Fem en fredag v. 17: Kunskap

Fem en fredag kommer från bloggen elisamatilda. Varje vecka ställer Elisa fem frågor. Den här gången kallar hon temat kunskap.

1. Vad är något du håller på att lära dig?
Jag försöker lära mig alla finesser på den städmaskin som jag säljer. Det är mycket att ta in.

2. I vilket ämne vill du förkovra dig mer?
Jag har alltid varit intresserad av historia. Det är ett ämne man kan gräva ner sig i hur mycket som helst.

3. Karriärmässigt, vad vill/ville du bli?
Jag ville arbeta med information och har en akademisk examen med den inriktningen. Av olika skäl blev det aldrig så.

4. Hur får du din kunskap?
Eftersom jag nämnde ovan att jag är intresserad av historia så är historiska romaner en bra väg att öka sina kunskaper. Sen ska man inte underskatta internets förmåga att tillhandahålla information.

5. Vad skulle du behöva bli bättre på?
Jag önskar verkligen att jag vore bättre på att komma ihåg människors namn och ansikten, men det är nog inte "kunskap" man kan inhämta är jag rädd.

torsdag 29 april 2021

Helgfrågan v. 17

Helgfråga från Mias bokhörna. Den här gången handlar det om nomineringarna till Årets bok. Helgfrågan lyder:

Vilka har du läst?

Bonusfråga: Vem vinner tror du?    

Svaren är enkla och jättetråkiga. Jag har bara läst De kapabla av Klas Ekman. Den var bra, men det räcker inte med att ha läst en bok för att kunna gissa vem som vinner. Stöld vill jag gärna läsa.

Ryska dockor av Martha Hall Kelly

Titel: Ryska dockor

Originalets titel: Lost roses

Författare: Martha Hall Kelly

Förlag: Bookmark Förlag (2021)

Antal sidor: 503 

Första världskriget tvingar Eliza och Sofija att leva åtskilda på var sin sida Atlanten, men de nära vännerna skriver till varandra varje dag. Medan Sofija gömmer sig i familjens sommarpalats för att undkomma upprorsmakarna som vill störta den ryska aristokratin, kämpar Eliza för de nödställda flyktingar som lyckats ta sig till New York. Men den ryska landsbygden är inte den trygga plats som Sofijas familj hade hoppats på. Dessutom visar det sig att barnflickan Varinka är i klorna på en av de mest hänsynslösa bolsjevikerna. När breven slutar komma från Sofija tar Eliza saken i egna händer, samtidigt som Sofija inte skyr några medel för att rädda sina älskade.

Ryska dockor av Martha Hall Kelly är en fristående uppföljare till Skönhetens väg. Det som är lite speciellt är att uppföljaren utspelar sig tidigare än den första boken. I Skönhetens väg får vi bland annat följa Caroline Ferriday, som ägnade en stor del av sitt liv åt att först hjälpa föräldralösa barn i Frankrike, och efter kriget hjälpa "kaninerna" från koncentrationslägret Ravensbrück, det enda lägret som bara hade kvinnliga fångar.

I den här boken är Caroline ett barn och istället är hennes mor, Eliza Woolsey Mitchell en av huvudpersonerna. Vi följer tre kvinnor, Eliza, hennes ryska väninna Sofija och den fattiga flickan Varinka. Sofija och hennes familj tillhör offren under den ryska revolutionen. Hon lyckas rymma, men familjen mördas brutalt. De var släkt med det ryska kejsarhuset, vilket inte var hälsosamt vid den här tiden. Samtidigt har hennes son kidnappats och Sofija gör allt för att hitta honom.

Boken är gjord så att de tre kvinnorna turas om att berätta historien. Det är alltid ett intressant berättargrepp. Flera berättarröster åtskilda från varandra, men givetvis knyts berättelserna ihop mot slutet.

Ryska dockor är på många sätt en utmärkt roman som levandegör en del av historien genom att utgå från enskilda personers öden. En riktigt bra och gripande berättelse.

På minussidan kan läggas att vissa saker är svåra att tro på. Den ryska kejsarfamiljen sitter i husarrest i palatset i Sankt Petersburg. Ändå lyckas Sofija hitta en väg in till kejsarinnan och storfurstinnorna som vakterna tydligen inte känner till. Och när flera av personerna befinner sig i Paris för att leta efter vissa personer som de inte har en aning om var de befinner sig, så stöter de ihop med varandra på gatan. Men Paris var en stor stad även under första världskriget och det måste vara en omöjlig uppgift att på måfå söka en person och finna honom eller henne.

Men om man struntar i dessa delar som författaren försökt göra sannolika för att kunna föra historien framåt, så är det fortfarande en mycket bra roman.

Författaren har förälskat sig i de starka kvinnorna i familjen Woolsey i New York. Eliza Woolsey Mitchell var dotterdotter till Jane Eliza Newton Woolsey. Nästa bok kommer att handla om henne och hennes familj. De kämpade mot slaveriet och grundade den första sjuksköterskeorganisationen i USA.

onsdag 28 april 2021

Omslagsonsdag v. 17: Bara ett ord i titeln

Det är omslagsonsdag hos Boklysten. Temat är bara ett ord i titeln. Det finns hur många som helst. Jag slutade när jag kom till 24.  Min favorit är omslaget till Floden. Vilken är din favorit? Här är mina omslag:  








Dagens visdomsord 2021-04-28

Alkohol har, trots många försök, aldrig botat någon förkylning - men det har aldrig någon läkare heller. (Winston Churchill) 

tisdag 27 april 2021

Tisdagstrion: Noveller eller novellsamlingar

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat noveller eller novellsamlingar. Här är min novelltrio: 

Bormann i Bromma är en novellsamling av Hans Gunnarsson. Det är märkliga historier, som alltid berättas av ett anonymt "vi", vilket visar sig vara en bärande tanke i denna novellsamling. "Vi" berättar om ibland hemska saker som hänt, men som läsare har man bara historien ur detta berättarperspektiv. Finns det kanske andra sidor som skulle behöva komma fram? Är den anonyme "vi" verkligen en talesperson för en större grupp? Det får läsaren aldrig veta. (Däremot synes det uppenbart att "vi" varierar i de olika novellerna.)

Jag gillade den här boken, delvis just tack vare det annorlunda berättargreppet. Jag borde läsa fler novellsamlingar, gärna av Hans Gunnarsson.

Darkness Klassiker innehåller 22 sagor/noveller som utgår från ovanstående klassiska sagor. (Jag har skrivit en av dem.) Sagorna har ändrat form, Disneyfluffet har slängt sig i väggen och brutaliteten har frodats. Klassiska sagor som Mulan, Peter Pan, Snövit, Rapunzel, Törnrosa, Det susar i Säven, Robin Hood, Ringaren i Notre Dame, Skönheten & Odjuret, Atlantis, Pionocchio, Skattkammarön, Alice i Underlandet, Kejsarens nya kläder, Sherlock Holmes har fått helt nya tolkningar. Nya klassiker för en ny tid! Samlingen är som ett stort buffébord där det finns något för alla.

Till havet av Stefan Lindberg är en av de tre noveller som jag vann i en tävling hos Ugglan & Boken. Novellix ger ut noveller i ett behändigt litet format.

Novellen handlar om fyra äldre systrar, som har ett lite komplicerat förhållande till varandra. Berit är storasyster och har nog genom livet varit den dominerande. Maria har svår reumatism och skulle behöva åka iväg på behandling, men har inte råd. De pengar hon ärvde av sin mor hade kunnat räcka, men hon är gift med Kjell, som ständigt köper saker, gärna på kredit. Stina och Kerstin är systrarna som alltid har hållit ihop i sin "bubbla" som ingen annan kan komma in i.

Men så vinner Stina miljoner på Lotto. Hon berättar det givetvis för Kerstin, men ska hon berätta det för Maria, som hon nu kan hjälpa? Det är en novell om systerskap på gott och ont. En fin novell.

måndag 26 april 2021

Främmande ord: Kreti och pleti

Kreti och pleti är väl inte ett okänt uttryck. Lätt nedsättande om "löst folk". Men varifrån kommer uttrycket? Det kommer faktiskt från Bibeln. Det var namnen på två främmande folkslag i kung Davids tempelvakt. Men man får gå tillbaka till Karl XII:s Bibel för att finna orden. I Bibel 2000 benämns de kereteerna och peleteerna. 

lördag 24 april 2021

Veckans mening v. 16

Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på. Veckans mening är även denna vecka hämtad från Ryska dockor av Martha Hall Kelly för jag är inte klar med den boken.

Hon var blek och sammanbiten och påminde om ett urblåst ägg.

Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet!  

fredag 23 april 2021

Fem en fredag v. 16: Veckogöra

Fem en fredag kommer från bloggen elisamatilda. Varje vecka ställer Elisa fem frågor. Den här gången kallar hon temat veckogöra.

1. Vad gör du sällan på måndagar?
Lagar middag. Det brukar frun eller dottern göra på måndagar. Lördag och söndag brukar vara mina dagar.

2. Vad händer ofta på tisdagar?
Jag kan inte påstå att tisdagar är vikta för något särskilt.

3. Om du ska ha "Lill-lördag", vad gör du en onsdag?
"Lill-lördag" var nog mer i ungdomen. 

4. Vad är det bästa med torsdagar?
Att man får en "ursäkt" för att äta ärtsoppa ;) Nja, jag älskar visserligen ärtsoppa, men tyvärr har vi inte traditionen i vår familj att äta soppan en gång i veckan. Men jag skulle gärna göra det.

5. Hur ser dagens fredag ut?
Första aktiviteten är Fem en fredag :) Sen ska jag ägna mig lite åt vård av den städmaskin som jag demonstrerar för presumtiva kunder. Jag har inget bokat besök idag, men utrustningen måste se snygg ut.

torsdag 22 april 2021

Helgfrågan v. 16

Helgfråga från Mias bokhörna. Mia funderar på "hypade" böcker som inte motsvarar förväntningarna och hon ligger i startgroparna när det gäller vårbruket i trädgården. Helgfrågan lyder:

Nämn någon hypad bok du läst som inte levde upp till förväntningarna.

Bonusfråga: Hur går det med din trädgård/balkong?   

Det blir ett lite bakvänt boktips. Oftast ombeds man ju nämna böcker som är extra bra. Jag tycker att de böcker som är hypade oftast lever upp till förväntningarna, så jag hade svårt att komma på någon. Men i somras kom jag på att jag skulle läsa något av Jan Fridegård, som är en författare med gott rykte. Han fick ju faktiskt De Nios stora pris. Jag valde Svensk soldat. Det var en förfärligt tråkig bok med platta karaktärer och mängder av upprepningar. Det kändes som bortkastad tid att ha läst den.

Trädgården! Ja den ja. Ett ständigt dåligt samvete. Jag borde gå ut och rensa bort fjolårets ogräs, men jag vet inte om jag kommer att ta mig i kragen och göra det. Fast man vill ju inte skämmas inför grannarna förstås. Det är i alla fall snart dags att ta fram robotgräsklipparen; hushållets allra bästa investering!

Ett bokpaket

Idag kom det ett bokpaket med posten. Det innehöll Blodgärning av Thomas Svensson. Ett recensionsex från författaren. 

onsdag 21 april 2021

Ett par böcker från biblioteket

Jag har just kommit hem från biblioteket i Vålberg och hämtat boken Mitt liv som råtta av Joyce Carol Oates, som jag hade beställt. På ett bord låg utgallrade böcker som man kunde ta om man ville, och då hittade jag Jag minns att jag sprang av Ron McLarty. Jag känner inte alls till den författaren, så det ska bli spännande att läsa den boken.

Veckans kulturfråga v. 16 2021

Dags för veckans kulturfråga hos Linda som har bokbloggen enligt O. Linda låter sig inspireras av att det är Världsbokdagen på fredag. Veckans kulturfråga lyder: 

Vad betyder böcker och läsning för dig?

Hur uppmärksammar du Världsbokdagen på fredag?

Jag tycker verkligen om böcker. Och då tänker jag på boken som sådan. Att bokhyllan är fylld med böcker och inte prydnadsföremål. Jag tycker om att gå in i en bokhandel eller ett bibliotek och jag älskar den där speciella doften i antikvariat. Någon skulle kanske kalla mig bokfetischist :) Ljudböcker och e-böcker är jag inte intresserad av.

Genom bokbloggandet har jag ökat bokläsandet. Ofta ligger jag och läser när jag har gått och lagt mig. Det är en sådan skön avslutning på dagen.

Jag har inga planer på att uppmärksamma Världsbokdagen. Jag visste inte ens att det var på fredag förrän jag läste det på Lindas blogg.

Omslagsonsdag v. 16: Debuter

Det är omslagsonsdag hos Boklysten. Temat är debuter. Såna finns det många av. Säkerligen finns det fler debutromaner än uppföljare. Jag tog bara med ett urval.  Min favorit är omslaget till Flyga drake. Vilken är din favorit? Här är mina omslag: