måndag 23 november 2020

De kapabla av Klas Ekman

Titel: De kapabla

Författare: Klas Ekman

Förlag: Bookmark Förlag (2020)

Antal sidor: 362

De kapabla av Klas Ekman. En man och en kvinna i 35-årsåldern checkar in på ett hotell i en liten ort i västra Sverige. Johan ser framför sig en natt med förbjudna äventyr medan Anna med vånda planerar att göra slut på otrohetsaffären för att helhjärtat satsa på sin familj. Helgen blir inte som någon av den tänkt sig. Ett katastrofalt misstag leder till att de där och då fattar ett ödesmättat beslut. Detta blir startskottet på en mardrömslik resa som kommer att förändra deras liv för alltid. 

Har vi inte alla någon gång fattat beslut som fått konsekvenser som vi inte hade föreställt oss. Oftast kanske bara småsaker, men någon gång kanske det har påverkat våra liv på gott och ont. Ibland kanske vi ser tillbaka på det där beslutet och tänker att vi önskar att vi kunde gå tillbaka och fatta ett annat beslut. Men det går givetvis inte.

Anna och Johan fattar ett beslut som sätter igång en kedjereaktion av händelser, den ena värre än den andra. Försöken att minimera skadan gör allt ännu värre.

Klas Ekmans debutroman är otäck på ett alldeles speciellt vis. Här finns inga övernaturliga händelser och inga psykopater som smyger därute i mörkret. Nej, alla som medverkar i boken är precis sådana som vi kan träffa varje dag. De hade fortsatt att leva sina ganska händelselösa liv, om inte Anna och Johan hade fattat det där beslutet. Det är vanligheten som gör det krypande obehagligt. Hade något av detta kunnat hända dig eller mig?

Ekmans debut är riktigt bra. Ett extra plus vill jag gärna ge till Marcell Bandicksson för ett fantastiskt omslag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar