onsdag 11 november 2020

Vinterland av Kim Faber & Janni Pedersen

Titel: Vinterland
Författare: Kim Faber och Janni Pedersen
Förlag: Modernista (2020)
Antal sidor: 478

Det är dagen före julafton och Signe Kristiansen, utredningschef på mordroteln i Köpenhamn, blir uppringd av chefen. Semestern är slut: En enorm explosion har ägt rum vid julmarknaden på Nytorv. Nitton personer är döda, många fler skadade. Danmark är skakat, och man satsar allt för att ta reda på vad som hänt och vem som ligger bakom dådet. Den tidigare stjärnpolisen Martin Juncker, Signes gamla mentor, har efter ett gravt tjänstefel blivit förflyttad långt ut i provinsen. Där bor han med sin demente far och har i uppgift att leda den nyupprättade lilla polisavdelningen. Det borde vara odramatiskt, och är det också, tills ett spektakulärt fall hamnar på hans bord. Utredningen i Köpenhamn trampar vatten, och man byter ständigt spår, fram till att Signe får ett tips som pekar i en riktning hon inte kunnat föreställa sig i sin vildaste fantasi.

Vinterland är Kim Fabers och Janni Pedersens debutroman. Den vann Danska kriminalakademins debutantpris 2020. Jag kan inte på rak arm påminna mig att jag läst någon dansk kriminalroman tidigare. De flesta böcker jag läser är antingen skrivna av svenska eller av engelskspråkiga författare. Därför var det extra roligt att få läsa den här boken, som jag har fått som recensionsex av förlaget.

Det är en bok som tyvärr känns både aktuell och trovärdig. Vi får räkna med att det blir fler terrordåd i Europa och särskilt då på platser med mycket folk. Här har författarna valt en julmarknad som målet för dåden; en plats där många barnfamiljer befinner sig. Vi följer både kommissarie Juncker och Signa Kristiansen när de utreder två skilda brott utan något samband. Eller finns det ändå ett samband?

Kan man känna att detta är en dansk och inte en svensk kriminalroman? Ja, på åtminstone ett ställe blir det uppenbart. Martin Juncker har druckit en halv flaska vin och därefter har han druckit ett par öl. Han funderar sedan på allvar om han kan ta bilen. Förhoppningsvis hade en svensk kommissarie inte ens kommit på tanken. Men Danmark är annorlunda ;)

Vinterland är en riktigt bra kriminalroman som jag gärna rekommenderar till den som vill ha en spännande deckare under julhelgen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar