torsdag 5 november 2020

Lockdown av Peter May

Titel: Lockdown

Författare: Peter May

Förlag: Modernista (2020)

Antal sidor: 268

LONDON - epicentret för en global pandemi - är en stad i total lockdown. Undantagstillstånd har utfärdats, gatorna sjuder av våld och ingen går säker för det dödliga virus som redan krävt tusentals offer. På en byggarbetsplats där ett akutsjukhus håller på att uppföras hittas en tidig morgon kvarlevorna av ett mördat barn. Den hemlighet som uppenbarligen var tänkt att begravas under den nya byggnaden ligger nu i öppen dager, men under rådande omständigheter har mördaren fortfarande oddsen på sin sida och polisen har en minst sagt svår utredning framför sig.

Det är ju lätt att tro att Peter May har skrivit Lockdown i år efter det att covid-19 började spridas, men så är det faktiskt inte. Han skrev romanen redan 2005, då förlagen vägrat ge ut vare sig Svarthuset eller hans första Enzodeckare Ett kallt fall. Vid den tiden talades det mycket om att fågelinfluensa, H5N1, sannolikt skulle bli vår nästa influensapandemi. Detta fick honom att skriva en spänningsroman som skulle utspela sig just mot bakgrund av en influensapandemi. Men de brittiska förläggarna tyckte att hans berättelse om ett London attackerat av den osynliga fienden H5N1 var orealistisk och menade att något liknande aldrig skulle kunna hända i verkligheten.

Sedan dess har ett stort antal av Peter Mays böcker blivit utgivna. Lockdown har han haft undanstoppad tills nu, då covid-19 plötsligt gjorde att det fanns en efterfrågan på böcker av just den typen. Hur illa kan det gå om världen plötsligt drabbas av en influensapandemi?

Lockdown innehåller alla de ingredienser som behövs för att det ska bli en riktigt bra spänningsroman. Där finns ett stort överhängande hot mot alla, där finns ett mordfall och där finns även en desillusionerad poliskommissarie med ett trasigt privatliv. Och May förvaltar sin romanidé på bästa sätt. Det är en riktigt spännande roman.

Kan man märka att boken skrevs för 15 år sedan och inte är nyskriven? Det skulle väl möjligen vara därför att det ett antal gånger är folk som avslutar telefonsamtal genom att lägga på luren.

4 kommentarer:

 1. häftig samtida, kul att bogen gavs ut till slut, verklighet överträffar sagan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han kommer säkert att tjäna massor på att ha haft ett perfekt manus liggande "i byrålådan".

   Radera
 2. Det är väl bra att författare tjänar pengar på sina böcker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart. Jag har inte påstått något annat.

   Radera