torsdag 12 november 2020

Ödesväven av François Mauriac

Titel: Ödesväven

Originalets titel: Destins

Författare: François Mauriac

Förlag: Tidens förlag (1953) (Utkom första gången 1928)

Antal sidor: 283

Ödesväven av nobelpristagaren François Mauriac är en bok som jag hittade i bokhyllan för ett par dagar sedan. Ni vet det där märkliga som händer att någon ställer in böcker i bokhyllan som man inte har läst. Ett större mysterium än att mjölktänderna förvandlas till mynt under natten ;)

Mauriac tyckte om att skriva om mörka passions- och familjehistorier, i vilka han behandlar det ondas problem i katolsk anda och med djuppsykologisk analys.

Här finns två unga män, så olika man kan tänka sig. Ingen av dem är intresserad av de vingårdar där de befinner sig i boken. Den vackre Robert (Bob) Lagave är en vällusting. Det nämns i förbigående att han arbetar med heminredning, men författaren låter oss förstå att han nog även försörjer sig på annat vis. Pierre Gornac är så from att man skulle vilja kväva honom med en kudde.

När Bob träffar en flicka som han älskar känner Pierre att han måste berätta för flickan vad Bob har för mörka hemligheter. Det leder till en katastrof, men Pierre tröstar sig med att han har gjort det rätta, även om folk har dött på kuppen.

Den här boken är bra. Vi följer människorna runtikring de båda männen. Ingen av dessa människor är speciellt trevlig, men de är ändå intressanta att lära känna.

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 1: Läs en bok med vitt omslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar