måndag 2 november 2020

Den första frosten av Anna Kuru

Titel: Den första frosten

Författare: Anna Kuru

Förlag: Modernista (2020)

Antal sidor: 245

Allis kan inte glömma det flämtande ljudet av hur hans lungor töms på luft. Så fort hon blundar på kvällen ser hon hans kropp, inklämd under bildens rostiga underrede på verkstaden i Kiruna. Hon hör det ödesdigra ljudet från domkraften innan allt fallet: Det förvridna ansiktet. Blodet som droppar när ambulanspersonalen bär ut honom. I ett försök att komma undan det plågsamma minnet tar Allis sin tillflykt till en ensligt belägen stuga i de norrländska fjällen, där hon ser fram emot att få vare ensam och återhämta sig. Men det finns en annan stuga i trakten. Där bor Jonas, som försöker läka såren efter sitt spruckna förhållande. Och samtidigt har en man vid namn Raumo lämnat Helsingfors för att fjällvandra i Sverige. När dessa tre livsöden stegvis vägs ihop och fjällsommaren gör mot sitt slut befinner sig Allis i en långt farligare situation än hon någonsin kunnat föreställa sig.

Den första frosten är Anna Kurus debutroman och den första boken i Kirunatrilogin. Det är en psykologisk thriller, där läsaren förstår att allt inte är som det ska. Men på vilket sätt?

Den här boken kom som ett oväntat recensionsex från bokförlaget Modernista, och det är jag glad över, för det här var en riktigt läsvärd debutroman. Språket är enkelt, men välformulerat. Som läsare får jag veta mer om miljön i den lappländska fjällvärlden. Kapitlen är korta, vilket ger ett driv i läsningen, trots att det inte alltid händer så mycket, men det är ett lugn som bedrar. Perspektiven skiftar. Från Allis till Jonas till Raumo till stugägaren Lars och till katten! Då och då möts två eller tre av dem. Det är trevligt, men hela tiden är det något som skaver. Någon eller några bär på hemligheter och vi går sakta mot katastrofen.

Detta är alltså en riktigt bra psykologisk thriller i lappländsk miljö och det ska bli mycket intressant att se hur debutanten Anna Kuru ska vidareutveckla konceptet i de kommande delarna i Kirunatrilogin.

6 kommentarer:

 1. Den här såg jag nyss inne hos Vargnatt och blev genast nyfiken. Låter lovande så den ska jag definitivt läsa. :)

  SvaraRadera
 2. Jag blev helt såld på denna. Ser så mycket fram emot nästa del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser också fram mot den. Den heter tydligen Norrskensnatten. Jag undrar om någon av karaktärerna i den första boken dyker upp i den andra eller om delarna är helt fristående. Slutet på den här boken skulle kunna uppfattas som en cliff hanger.

   Radera
  2. När jag skulle sätta ihop mitt inlägg om boken så upptäckte jag att hela trilogin verkar ha varit utgiven tidigare. Jag råkade se lite av handlingen i Norrskensnatten och ja, det är återkommande karaktärer 🙂

   Radera
  3. Det kan nog ha varit egenutgivning. Ska bli spännande att se vilka karaktärer som återkommer.

   Radera