söndag 8 november 2020

En smakebit på søndag - Vinterland

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet denna vecka är bloggen Betraktninger - tanker om bøker. Boken jag läser heter Vinterland och är skriven av Kim Faber & Janni Pedersen. 

Det är dagen före julafton och Signe Kristiansen, utredningschef på mordroteln i Köpenhamn, blir uppringd av chefen. Semestern är slut: En enorm explosion har ägt rum vid julmarknaden på Nytorv. Nitton personer är döda, många fler skadade. Danmark är skakat, och man satsar allt för att ta reda på vad som hänt och vem som ligger bakom dådet. Den tidigare stjärnpolisen Martin Juncker, Signes gamla mentor, har efter ett gravt tjänstefel blivit förflyttad långt ut i provinsen. Där bor han med sin demente far och har i uppgift att leda den nyupprättade lilla polisavdelningen. Det borde vara odramatiskt, och är det också, tills ett spektakulärt fall hamnar på hans bord. Utredningen i Köpenhamn trampar vatten, och man byter ständigt spår, fram till att Signe får ett tips som pekar i en riktning hon inte kunnat föreställa sig i sin vildaste fantasi.

Smakbiten är hämtad från sidan 23:

"God morgon", svarar han med hes och sprucken röst, en sorglig rest av den stentorsstämma advokat Mogens Junckersen med omsorg utvecklade till ett skarpslipat vapen med vilket han en gång kunde skrämma livet ur domare, kollegor, klienter, hustru, barn samt ett slumpartat urval av stadens butiksbiträden och hantverkare. Också rent fysiskt hade han varit en imponerande karl, lång för sin generation, omkring 185 centimeter, med en matchvikt på dryga 110 kilo, bröstkorg som en bulldogg och käke som en serb. Nu hade kroppen reducerats till ett hölje av gulblek, rynkig hud, slarvigt hopvikt runt ben, inälvor och muskler som ett stycke julklappspapper som råkat hamna i händerna på en ung och grön varuhusexpedit. Juncker öppnar ett av köksskåpen, tar fram två muggar och ställer dem på köksbordet. Kaffebryggaren rosslar astmatiskt.

20 kommentarer:

 1. Vilken beskrivning av en person "ett stycke julklappspapper... ". Tack för smakbit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tyckte den var väldigt speciell ;)

   Radera
 2. Så... den utspelar sig vid jul? Hmm, har den liggande här så den kanske får bli läst till jul då 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de medverkande får en annorlunda jul...

   Radera
 3. Det er dessverre ikke så altfor utrolig at noe slik kunne skje. Kanskje ikke i år, da det ikke blir noen julemarkeder. Tror jeg. Men likevel.
  Ha en riktig gin søndag!

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten! Har aldrig hört talas om författarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Deras roman vann Danska kriminalakademins debutantpris i år.

   Radera
 5. varför måste det vara två författare nuförtiden? hur ser en serbisk käke ut? Junckersens förvandling verkar ohälsosam. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också nyfiken på den serbiska käken ;)

   Radera
 6. ska läsa boken snart, när det har blivit kallare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kanske egentligen ska vara frost på marken när man läser den.

   Radera
 7. Det var en målande beskrivning, någon har gått all-in! Tack för smakbit, såg att biblan köpt in den här titeln.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, där hade de allt ansträngt sig ordenligt.

   Radera
 8. Vilka liknelser... Boken ligger här hemma och väntar på att bli läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kände att jag var tvungen att välja just den passagen som smakbit :)

   Radera
 9. Spännande. Och helt rätt i tiden, anser jag, då november är månaden att starta upp läsningen av julromaner. Även om det här inte är en typisk julroman förstås. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, inte en feel good-roman i juletid direkt.

   Radera
 10. Blev lite nyfiken på den här förut i somras när jag kollade in höstens nya, men hade glömt den i floden av böcker, vilka beskrivningar och liknelser....Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul med en dansk deckare tycker jag.

   Radera