Sidor

torsdag 30 november 2023

Manustävling

Adamsson Löfgren Bokförlag utlyser en manustävling. Det ska vara en roman, men det är inte bundet till någon viss genre. Bidrag mottages den 16 augusti 2023 - 16 mars 2024. För att delta i tävlingen krävs ett fullständigt skönlitterärt manus. Tillsammans med manus, i samma dokument, ska bifogas: Följebrev, max en sida (s. 1) och synopsis, max en sida (s. 2). Detta enda dokument ska bifogas i PDF-format. Manuset ska vara på svenska. Författarduos är tillåtna. Max ett bidrag per deltagare. 

onsdag 29 november 2023

Omslagsonsdag vecka 48: Vinterkläder


Det är omslagsonsdag hos Boklysten. Temat är vinterkläder. Det var jättesvårt den här veckan. Jag tyckte det mest var sommarkläder eller inomhuskläder. Men på Solstorm och Trilogin om pojken tror jag att de har vinterkläder på sig. Och visst har väl den fine herrn på omslaget till Mordet på Ekenäs vinterkläder? Här är mina omslag:



PS. Missa inte min bokrea!

Veckans kulturfråga v. 48 2023


Dags för veckans kulturfråga hos Linda som har bokbloggen enligt O. Det handlar om rädsla. Veckans kulturfråga lyder: 

Vilka kulturella verk har skrämt dig rejält?

Det är väl mest film som kan skrämmas. Det beror nog på att ljud och bild påverkar oss mer än vad en bok eller en tavla kan göra.
Jag minns när jag var 7-8 år så gick det en TV-serie om rymdskeppet Orion. Hela familjen tittade på programmet. (Detta utspelade sig på den tiden då det bara fanns 1 TV-kanal, så alla tittade på samma program.) Pappa satt i fåtöljen och de andra i soffan, men jag satt på golvet. De på rymdskeppet besökte en rymdstation som man förlorat kontakten med. Det visade sig att alla människor på rymdstationen var döda. Så dök utomjordingarna upp. Konstiga, flimrande figurer. Jag blev rädd, men ville inte säga något till mamma och pappa, för jag var rädd att jag inte skulle få följa serien om de visste hur programmet skrämde mig. Men nästa vecka, när vi tittade på det andra avsnittet, satte jag mig i soffan :)
Hajen såg jag på bio tillsammans med ett antal klasskamrater. Det var otäckt när hajen utan förvarning kom upp ur vattnet.
När jag var drygt 20 gick jag och min dåvarande flickvän på bio. Vi tittade på en skräckfilm, (Varför gjorde vi det?!) men jag minns inte vad den hette. Det fanns en sekvens i filmen där det rann en massa blod nerför en trappa. När vi kom ut från biografen släppte spänningen och jag grät för att det hade varit så otäckt.
Jag har sett skräckfilmer senare, men nu var det längesen. Nu ser jag snällare filmer, men det får gärna vara en deckare. Bara det inte är för mycket blod.

Dagens visdomsord 2023-11-29

Jag tror man finner mycken lycka hos de människor som är födda i närheten av goda viner. (Leonardo da Vinci)

tisdag 28 november 2023

BOKREA!

Med en ny bok i antågande kunde det vara bra att få ut restlagret av de äldre böckerna. Därför rear jag ut böckerna från och med nu och fram till nyår. Endast 50 kronor styck för de inbundna böckerna Skam, Synd och Ingenting att se! PostNords porto tillkommer. Perfekta julklappsböcker - till dig själv eller någon annan!

Kontakta mig via mejl: skrivrobert[snabel-a]hotmail.co.uk.

Tisdagstrion: Uppväxtskildringar

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat uppväxtskildringar. Här är min trio:

Där kräftorna sjunger av Delia Owens. Det är gripande att följa den ensamma flickan Kya från barndom till vuxen ålder. Hennes upplevelse är att hon alltid blir lämnad. Lämnad av mamman, lämnad av syskonen, lämnad av fadern. När hon möter kärleken blir hon på nytt lämnad. 

Men hon har vänner. Hon har fiskmåsarna och hon är omgiven av ett myller av liv i träsket. Det finns ingen med större kunskaper om våtmarkens växter och djur än hon. Det är dock ytterst få i omgivningen som förstår det.

Jag är ingen större vän av miljöskildringar i böcker. Ofta tycker jag att de skymmer historien. Men i Där kräftorna sjunger är de en mycket stor del av upplevelsen. Vem kunde väl ana att ett träsk kunde vara så intressant?

Ingenting att seCarin blir som liten påkörd av en bil och blir rullstolsburen. Familjen bor i ett tvåvåningshus, men på grund av sitt handikapp kan Carin aldrig komma upp på övervåningen. När hon frågar föräldrarna vad som finns där uppe och om de kan bära upp henne så att hon får se blir alltid svaret: "Där finns ingenting att se!"
Detta gör att Carin börjar fantisera om vad som kan finnas på den våning hon inte kan nå till. Hörs det något ljud från övervåningen skapar hon sig omedelbart en egen bild av vad det kan vara.
Åren går. Föräldrarna avlider och Carin ärver huset, men fortfarande har hon inte fått se övervåningen. Hon bor ensam och följer vad som händer i världen genom tidningar, radio och TV. Vi följer samhällsutvecklingen genom hennes ögon.
När hon är 80 år bestämmer hon sig för att hon ska se övervåningen innan hon dör. Hon tar sig ur rullstolen och släpar sig uppför trappan. Äntligen får hon se hur det ser ut där. Det är en sanning som dödar henne.

Shuggie Bain av Douglas Stuart beskriver en dysfunktionell familj där yngsta barnet Shuggie är huvudpersonen. Mamman Agnes verkar alltid kunna fatta fel beslut. Hon lämnade maken som hon hade de äldsta barnen med och flyttar in hos sina föräldrar tillsammans med den tämligen odräglige taxichauffören som hon får sonen Shuggie med. Den notoriskt otrogne nye maken tröttnar till slut på Agnes drickande och placerar familjen i ett hus i ett område där arbetslöshet och misär är det normala. Själv ger han sig av och flyttar ihop med en ny kvinna.

Allt kring Agnes faller samman. Hon sjunker djupare ner i alkoholismen och snart är Shuggie ensam med henne. Det blir han som får ta hand om mamman istället för tvärtom.

Boken ger hela tiden en känsla av hopplöshet. Det blir aldrig bättre; i vart fall inte någon längre tid. Och detta är nog vad författaren velat få fram. När arbetslösheten bredde ut sig i spåren av nedläggningen av gruvor och industrier förlorade människor hoppet om att det någonsin skulle ljusna.

Shuggie Bain är en bra bok. Men den är verkligen dyster.

måndag 27 november 2023

Boktriss Y

Mia med Mias bokhörna har något som hon kallar Boktriss. Det är tre frågor som ska besvaras med utgångspunkt från veckans bokstav. Veckans bokstav är Y.

Författare: Nämn en författare på bokstaven, det får vara för eller efternamn. 

Ylva Eggehorn är författare och hon är även känd för sina psalmer. Bland annat den vackra psalm 256: Var inte rädd, det finns ett hemligt tecken.

Boktitel: En boktitel där boken ska börja på måndagens bokstav.

Det verkar vara väldigt ont om boktitlar på Y. Jag har letat rätt på en bok som jag själv inte har läst. Yani av Nora Khalil. Det är en ungdomsbok som kom 2022.

Bokomslag: Ett bokomslag som börjar på bokstaven för veckan.

Då får det bli min bok Synd. På baksidan finns en bild på min yxa.

söndag 26 november 2023

En smakebit på søndag - Paradiset

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är Astrid Terese med bloggen Betraktninger. Boken jag läser heter Paradiset och är skriven av Abdulrazak Gurnah.

Tolvårige Yusuf skickas av sina fattiga föräldrar till kusten för att bo hos sin farbror Aziz, en förmögen köpman. Snart går det upp för den oskuldsfulle Aziz att köpmannen inte alls är Yusufs farbror. I själva verket har han sålts som skuldslav av sin far. Så börjar livets hårda skola för Yusuf. Genom Yusuf får vi uppleva ett Afrika som präglas av stamstrider, vidskeplighet, sjukdomar och barnslaveri, men Yusuf får också en skymt av paradisets portar av eld och vatten.

Smakbiten är hämtad från sidan 45:

Varje morgon kom den gamle trädgårdsmästaren Hamdani för att sköta om de hemliga träden och buskarna och rensa dammen och vattenkanalerna. Han talade aldrig med någon och utförde sitt arbete med allvarsam uppsyn medan han nynnade på dikter och qasidor. Vid middagstid tvagade han sig och bad sina böner i trädgården, och en stund senare gick han tyst därifrån. Kunderna talade om honom som ett helgon som hade hemliga kunskaper om mediciner och läkekonst.

lördag 25 november 2023

Veckans mening v. 47 2023

Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på. Veckans mening är hämtad från Paradiset av Abdulrazak Gurnah. En mening som jag valde för det långa pojknamnets skull :)

Pojken hette Kisimamajongoo och visslade melodier genom näsan medan han sprang ärenden åt folk och flängde från den ena uppgiften till den andra.

Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet!

fredag 24 november 2023

Oändligt blå av Ryū Murakami

Titel: Oändligt blå
Originalets titel: Kagirinaku tōmeini chikai burū
Författare: Ryū Murakami
Förlag: Aegis Förlag (1999)
Antal sidor: 125

En japansk stad med en amerikansk militärbas. Ett house utgör scenen för ett ändlöst knark- och sexparty - bräckliga och ensamma ungdomar ständigt på jakt efter berusning.

Oändligt blå av Ryū Murakami lånade jag av misstag på biblioteket. Jag hade hört goda vitsord om den japanske författaren Haruki Murakami och ville läsa något av honom, men istället kom jag hem med den här boken av Ryū Murakami.

Och vilken miss det var! Oändligt blå är en förfärlig bok. Till stor del handlar den om en grupp japanska ungdomars knarkande och vidriga sexskildringar. Missförstå mig inte. Jag har inte något problem med sexskildringar i böcker, men här överskrider de alla rimliga gränser.

Jag är ingen anhängare av bokbål, men hade jag varit det så hade jag nog tagit med mig den här boken. Finns det då inget positivt att säga om boken? Jo. Att den bara är på 125 sidor.

kaosutmaning 2023 får denna bok svara mot punkt 11: Läs en bok av en författare från Asien.

torsdag 23 november 2023

Helgfrågan v. 47 2023

Helgfråga från Mias bokhörna. Hur mycket tid kan man lägga på en tråkig/dålig bok? Helgfrågan lyder:

Om du kunde träffa en författare, död eller levande, och ställa denne en enda fråga, vem skulle författaren vara och vad skulle du fråga?

Det måste väl bli allas vår Selma Lagerlöf! En kvinna som erhöll nobelpriset i litteratur och invaldes i Svenska Akademien innan hon fick rösta i riksdagsvalet.
Jag skulle fråga henne vilken av hennes karaktärer som var hennes favorit och varför. Gösta Berling? Jan i Skrolycka? Majorskan på Ekeby? Eller någon annan?

onsdag 22 november 2023

Omslagsonsdag v. 47 - Is

Det är omslagsonsdag hos Boklysten. Temat är is. Här får jag nog återanvända några omslag från förrförra veckan då temat var vinterljus. Och ibland är det kanske mer snö än is, men jag tar med dem ändå. Min favorit bland nedanstående omslag är Den som griper till våld. Vilken är din favorit? Här är mina omslag: 



Dagens visdomsord 2023-11-22

Ett liv som i huvudsak inriktats på att tillfredsställa egna begär leder förr eller senare alltid till bitterhet. (Albert Einstein)

tisdag 21 november 2023

Tisdagstrion: Förbjudna böcker

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat förbjudna böcker. Här är min trio:
Ingen kan väl ha missat den uppståndelse som Satansverserna av Salman Rushdie ledde till. Av vissa ansågs den vara en hädelse mot islam och den ondskefulle iranske ayatollan Khomeini utfärdade en fatwa att Rushdie skulle dödas.
The Handmaid's Tale av Margaret Atwood har också vållat uppståndelse. Boken utspelar sig i ett framtida Amerika, där demokratin avskaffats och ersatts av kristen teokrati. Sedan boken publicerades har den förbjudits vid många skolor och bibliotek i USA och dess innehåll har bland annat beskrivits som antikristet. Boken anses också innehålla olämpliga sexscener och skildringar av hbtq-personer.
Fahrenheit 451 av Ray Bradbury. Boken var förbjuden i Sydafrika 1950-70. Den har förbjudits i olika skolor i USA med motiveringen att språket upplevs vulgärt.

måndag 20 november 2023

Nu dör vi av Stina Flodén

Titel: Nu dör vi
Författare: Stina Flodén
Förlag: Bokfabriken (2022)
Antal sidor: 299

Lugnet i villaidyllen förbyts snabbt i panik när Camillas man Mikael skjuts ihjäl i hemmet samtidigt som Camilla och barnen gömmer sig i badrummet. Mikaels död är obegriplig och familjen hamnar i chock. I sorgen har Camilla ingen aning om hur hon ska närma sig barnen.
När polisen kör fast försöker Camilla själv ta reda på vad som har hänt, men när en stor sten kastas genom fönstret blir hon rädd att någon även är ute efter henne och barnen. Trots det måste hon ta reda på sanningen, och när fruktansvärda hemligheter avslöjas inser Camilla att hon inte har en aning om vem hennes man egentligen var.

Nu dör vi av Stina Flodén köpte jag av författaren på Värmlands Bokfestival 2022, men det är först nu, ett år senare, som jag har kommit mig för att läsa den. Den är författarens debutroman och den är... jättebra! Den är så spännande. Ja, på slutet riktigt gastkramande. När det var 50 sidor kvar att läsa var det plågsamt att behöva lägga den ifrån sig.

Det blir uppenbart att Mikael hade dolt sin sanna natur för Camilla, men som läsare får man även tydliga signaler på att även Camilla döljer något. Vems hemligheter är det som lett till mordet på Mikael?

Jag tvekar inte att ge denna spänningsroman högsta betyg. Tydligen är denna bok den första i en serie om Camilla Stensjö. Jag blir riktigt nyfiken på uppföljaren Släpp mig fri.

kaosutmaning 2023 får denna bok svara mot punkt 23: Läs en bok med något himmelskt på omslaget. (Själva himlen finns ju på omslaget.)

En kort berättelse om traktorer på ukrainska av Marina Lewycka

Titel: En kort berättelse om traktorer på ukrainska
Originalets titel: A Short History of Tractors in Ukranian
Författare: Marina Lewycka
Förlag: Norstedts (2022)
Antal sidor: 362

"Två år efter att min mamma hade dött blev min pappa kär i en tjusig blond ukrainsk frånskild kvinna. Han var åttiofyra och hon var trettiosex. Hon briserade in i våra liv som en skär fluffig bomb, rörde om i de grumliga vattnen, rev upp ett slam av gamla begravda minnen till ytan och gav familjespökena en rejäl känga i baken."

När deras ukrainske far, nybliven änkling, meddelar att han tänker gifta om sig, inser systrarna Vera och Nadezjda att de måste sätta punkt för en livslång fiendskap för att rädda honom. Hans nya kärlek är en yppig lycksökerska från Ukraina. Hon är hälften så gammal som han, hyser förkärlek för underkläder i grönt siden och för färdiglagad mat från livsmedelsbutikens frysdisk. Inget hinder är för stort i hennes målmedvetna strävan efter den luxuösa västerländska livsstil hon alltid drömt om. Men den gamle mannen försöker också förverkliga sina excentriska drömmar - och skriver en historia om traktorer på ukrainska.

En kort berättelse om traktorer på ukrainska av Marina Lewycka är betydligt mer underhållande än vad titeln ger sken av. Titeln hänvisar bara till den bok som den äldre mannen håller på att skriva. Men boken handlar, som nämns ovan, om en ukrainsk familj i diasporan och de något ansträngda relationerna mellan familjemedlemmarna. Historiens berättare är Nadezjda och det är hennes kommentarer (framför allt de inom parentes) som är bokens behållning. De är bitvis riktigt roliga.

Så den som är intresserad av traktorer ska nog söka information någon annanstans. Men den som vill läsa en trevlig bok som avkoppling kan gärna välja den här.

kaosutmaning 2023 får denna bok svara mot punkt 26: Läs en bok av en ukrainsk författare.

Boktriss X

Mia med Mias bokhörna har något som hon kallar Boktriss. Det är tre frågor som ska besvaras med utgångspunkt från veckans bokstav. Veckans bokstav är X.

Författare: Nämn en författare på bokstaven, det får vara för eller efternamn. 

Efter en del googlande får det bli Halima Xudoyberdiyeva, en usbekisk feministisk poet. Hon var född 1947 och avled 2018.

Boktitel: En boktitel där boken ska börja på måndagens bokstav.

Här behövde jag inte tveka. Givetvis väljer jag X av Pascal Engman. Detta är den femte, fristående delen i Pascal Engmans serie om polisinspektör Vanessa Frank. En tegelsten, men fylld av spänning mellan pärmarna.

Det är många historier i romanen, men givetvis vävs de samman. Hur hänger mordet på en känd fotbollsfru ihop med mordet på en ung man som fick fotbollskarriären förstörd efter att ha fått knäet krossat, matchfixning och andra till synes spretande händelser? Någon eller något är den okända variabeln X, som får allt att passa ihop.

Kapitlen är korta och som läsare kastas man mellan de olika scenerna vilket ger ett högt tempo och jag vill bara läsa ytterligare ett, nej två, nej tre kapitel.

Pascal Engman är en lysande spänningsromanförfattare. Den här romanen rekommenderar jag verkligen, men även om delarna i serien är fristående så är det inte fel att läsa böckerna i ordning, för då får man en bättre förståelse för vad som format personer som Vanessa Frank och Nicolas Paredes.

Bokomslag: Ett bokomslag som börjar på bokstaven för veckan.

Barbro Lindgren skapade ett antal förfärliga barnböcker om Max. Nedan ser vi omslaget till Max blöja. Språket i böckerna är på tvååringsnivå. Jag läste böcker för mina barn med enkla, men fullständiga meningar. Jag ville ju att de skulle lära sig tala ordentligt. Inte stanna kvar på tvååringars nivå. Men bokstaven X finns i alla fall på omslagen till Max-böckerna.


Edit: Mia har helt ändrat system den här veckan och kör X, Y och Z samtidigt. Jag trodde att det bara skulle gälla X idag.

söndag 19 november 2023

En smakebit på søndag - Oändligt blå

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är Astrid Terese med bloggen Betraktninger. Boken jag läser heter Oändligt blå och är skriven av Ryū Murakami.

En japansk stad med en amerikansk militärbas. Ett house utgör scenen för ett ändlöst knark- och sexparty - bräckliga och ensamma ungdomar ständigt på jakt efter berusning.

Smakbiten är hämtad från sidan 21:

Reiko for upp på bardisken, drog av sig nylonstrumporna medan hon dansade i takt med musiken från skivan. Hon kom fram och kramade om mig och stack in sin tablettluktande tunga i min mun. Sedan spydde hon mörkt, blodblandat kräk, sträckte ut sig på soffan och låg där orörlig.

lördag 18 november 2023

Böcker från bokfestivalen

Idag var andra och sista dagen av Värmlands Bokfestival. Jag älskar att vara med! Man träffar så många trevliga människor. Både andra utställare och besökare.
Som vanligt följde några böcker med mig hem, fastän jag har så många. Jag hämtade mitt exemplar av Gustaf Fröding-Sällskapets årsbok - Selected Poems by Gustaf Fröding. Även Värmlands Museums årsbok eftersom jag är medlem i Värmlands Museiförening. Den heter Järn, hjärna och hjärta.
Sedan köpte jag två böcker också av utställande författare. Handlöst fall av Lukas Adamsson och Sofia Löfgren, samt Svart kod av Magnus Carling.


Veckans mening v. 46 2023

Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på. Veckans mening är hämtad från Oändligt blå av Ryu Murakami.

Varje gång man slår en kackerlacka har vätskan som kommer ut en ny färg.

Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet!

fredag 17 november 2023

Bokfestivalens första dag

Första dagen av två i årets upplaga av Värmlands bokfestival. Dagen till ära hade jag tagit på mig min frack. Jag ville gestalta grosshandlare Vilhelm Ahlgren, som är mordoffer i Mordet på Ekenäs.