Sidor

tisdag 11 december 2018

Tisdagsutmaning: Vad vill du prisa?

Tisdag och veckoutmaning från Kulturkollo. Det var ju Nobelprisutdelning igår och frågan handlar just om priser och om att prisa. Anna skriver: Vilken läsupplevelse/kulturupplevelse skulle du vilja prisa? Vad är årets bästa för dig? Vilket pris skulle du dela ut om det var du som bestämde? Hederspris för lång och trogen gärning som Ilon Wikland fick på Augustgalan eller något rykande aktuellt?



Det där var inte lätt. Om vi talar om böcker finns det flera nya böcker jag läst i år som varit riktigt bra. Om jag ska nominera tre, så får det bli Vit krysantemum av Mary Lynn Bracht, 1793 av Niklas Natt och Dag och Skönhetens väg av Martha Hall Kelly.



Alla tre böckerna är mycket läsvärda, men om jag ska välja en av dem får det bli 1793. Den utkom visserligen ifjol, men jag läste den i år och den är ju ändå tämligen ny. Niklas Natt och Dag har lyckat skriva en kriminalhistoria som han förlagt till sent 1700-tal och verkligen ge känslan av att det är i den tiden vi befinner oss. Han måste ha gjort en mycket omfattande research för att få miljön och tidsandan att kännas trovärdig. (Men läs för allt i världen de båda andra böckerna också om ni inte redan har gjort det!)

8 kommentarer:

  1. 1793 verkar mycket välskriven men kanske för otäck för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får inte vara för blödig ;)
      Men definitivt välskriven!

      Radera
  2. Jag står i familjekö för 1793 ... kanske kan det bli en av de andra innan den kommer hem till mig!

    SvaraRadera
  3. Jag har inte läst den men den blev ju utsedd till årets bok så jag tror säkert att den är läsvärd. Tack för tipset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar man historiska romaner så är den här given.

      Radera