tisdag 2 oktober 2018

1793

Titel: 1793
Författare: Niklas Natt och Dag
Förlag: Forum (2017)
Antal sidor: 446

Ibland, i vardagen, får man förmånen att känna tacksamhet. En sådan tacksamhet kände jag när jag läste Niklas Natt och Dags debutroman 1793. Om detta är hans förstlingsverk, vad månde han inte kunna prestera i framtiden?

Gustav III är död. Mer än ett år har gått sedan skotten föll på maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia.
Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstaden avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya.
Cecil Winge har varit Stockholms poliskammare behjälplig med sitt skarpsinne förr. Nu vacklar hans hälsa, men han krävs på en gentjänst han inte kan neka. Tiden är knapp, och den vinter som ska bli den svåraste Stockholm skådat på ett decennium är i antågande.

Det är ingen självklarhet att en berättelse om ett fiktivt mordfall, som författaren placerar drygt två sekler bakåt i tiden, ska bli intressant och läsvärd. Natt och Dag lyckas med detta. Dels därför att själva mordhistorien är väl berättad, dels därför att han beskriver ett Stockholm med dess människor på ett sätt och med ett språk som känns trovärdigt.

Vid något tillfälle har han, vilket han nämner i efterordet, lagt till en byggnad som då ännu inte uppförts, men det var gjort för att skapa en än bättre berättelse och här får man hänvisa till varje skönlitterär författares rätt att forma verkligheten efter romanens idé.

Jag har lärt mig en hel del under läsandet. Inte kände då jag till de "paltar" och "korvar" som bevakade huvudstadens gator på ett sätt som oftast drabbade dem som stod längst ner på samhällsstegen. Inte heller kände jag till Fatburen, en sjö som fanns på Södermalm ända till 1850. Ibland har jag googlat saker som författaren skriver om och nästan alltid funnit att de varit korrekt beskrivna. Den grevliga ätten Balk som finns med i romanen har dock inte existerat. Sannolikt därför att författaren inte velat utpeka en specifik adelsätt. (Niklas Natt och Dag tillhör för övrigt Sveriges äldsta nu levande adelsätt.)

Romanen 1793 är en mycket välskriven och läsvärd roman, som av Svenska Deckarakademin utsågs till 2017 års bästa deckardebut.

9 kommentarer:

 1. Så du tyckte inte att den var så läbbig alltså. Jag är visst ensam om att tycka att den är för magstark.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mjo, det var ju en hel del våld, men boken var ändå skickligt skriven och det var en spännande historia.

   Radera
 2. Jag tyckte riktigt bra om 1793. Själva deckargåtan var rörig men människorna och miljöerna väldigt fint beskrivna. En väldigt bra skildring av Sverige och Stockholm i slutet av 1700-talet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kändes att författaren lagt ner mycken möda på att skildra människor och miljöer på ett trovärdigt sätt.

   Radera
 3. Hälsningar från ILLUMINATIENS STORA ORDNING till Förenta staterna och över hela världen, detta är en öppen möjlighet att gå med i brödraskapet i Illuminati där du kan återvinna dina förlorade drömmar, och även där du kan se ljuset av rikedom och lycka utan blodoffer. Och vi betalar också summan av 650 000 USD för att välkomna alla nya medlemmar när de går med i brorskapet och också ett hus efter eget val och plats med investeringar, tillsammans med denna möjlighet i livet för dem att bli kända.

  FÖRDELAR TILL NYA MEDLEMMER SOM GÅ MED I ILLUMINATI.
  1. En kontant belöning på USD 650 000 USD.
  2. En ny snygg drömbil värderad till USD 150 000 USD
  3. Ett drömhus köpt i det land du valt.
  En månad med möten med de 5 bästa i världen.
  Ledarna och de 5 viktigaste kändisarna i världen. Om du är intresserad, kontakta den föregående e-postadressen: greatilluminate99@gmail.com  NOTERA; detta Illuminati-brödraskap som du kan gå med från var som helst i världen Indien, Turkiet, Afrika, USA, Malaysia,
  Dubai, Kuwait, Storbritannien, Österrike, Tyskland, Europa. Asien, Australien etc.


  Hälsningar TEMPEL ILLUMINATI FÖRENTA STATER

  SvaraRadera
 4. HOW ILLUMINATI BROTHERHOOD MAKE ME RICH AND FAMOUS. I am a member of the illuminati brotherhood, i want to give thanks to the Lord Lucifer, for what he has done for me, he changed my life, he bring joy and happiness to my life, i am living a good life today is because of the illuminati brotherhood, i have being try all my life to join the illuminati brotherhood, i was scammed some many times but i still do not give up, because when you give up in life, life will also give up in human, if you have been scammed so many times, my advise for you is not to give up, because the illuminati brotherhood is real, i joined the real illuminati paying just 300usd, to join the illuminati, i want you all to know today, , you do pay money to join, my advice for you all is to make up your mind and join the illuminati brotherhood, when my initiation process was completed the benefits amount which was given to me is $1,000,000 to start a new life, this is the reason why i can not stop hailing the illuminati brotherhood, if you are in any kind of problems or you in support in life, my advice to you is to join the illuminati brotherhood so that all your problems can be solve in life, to join the illuminati brotherhood you can contact Mr David Mark or WhatsApp him (+2348140101327)

  SvaraRadera
 5. HÄLSNINGAR FRÅN ILLUMINATI VÄRLDENS HÖGKVARTER


  e-postadress = illuminatieuropeangrandmaster@gmail.com eller vår wahtsapp +34602182632


  Välkommen till USA:s och hela världens stora upplysningsordning, detta är en öppen möjlighet att gå med i det upplysta folkets gemenskap, där du kan återerövra dina förlorade drömmar, och även där du kan återfå ljuset av serikedom och lycka utan blodsoffer. Och vi betalar också summan av $550 000 för att få alla nya medlemmar när de går med i broderskapet och även till ett valfritt hus och plats med investeringar och denna chans i livet att bli berömd.

  FÖRDELAR TILL NYA MEDLEMMAR SOM GÅR PÅ BELYSNING.
  1. Belöna kontanter på 550 000 USD.
  2. En ny Sleek Dream CAR värd USD 150 000 USD
  3. Köpt ett drömhus i det land du väljer.
  En månadslång konsultation med de 5 bästa i världen.
  Ledarna och de 5 viktigaste kändisarna i världen. Om du är intresserad kontakta den tidigare e-postadressen =illuminatieuropeangrandmaster@gmail.com eller vår wahtsapp +34602182632


  https://www.gaia.com/article/what-is-the-illuminati

  SvaraRadera
 6. Vill du gå med i ILLUMINATI For Riches, Fame, Power, Connections, Influence E.T.C? Kontakta oss nu för dig

  att initieras för att bli en fullvärdig medlem i IllUMINATI. Om du vill veta mer skicka oss ett meddelande nu till

  få din Illuminati-belöning som ny medlem.

  1. En kontant belöning
  2. En ny snygg drömbil
  3. Ett nytt hus i valfritt land.
  4. En månads semester (fullt betald) till ditt drömresmål.
  5. Påverka ditt varumärke/verksamhet över hela världen
  6. Skydd från alla förtryckare
  7. En total livsstilsförändring
  8. Tillgång till Bohemian Grove
  9. Bokade möte med toppledare och toppkändisar i ditt land.
  10. 550 tusen dollar för att börja ett nytt liv.

  Kontakta oss nu via e-post: illuminatiworldwideorder@gmail.com
  eller WhatsApp-nummer: +15155065785

  SvaraRadera
 7. Vill du gå med i ILLUMINATI For Riches, Fame, Power, Connections, Influence E.T.C? Kontakta oss nu för att du ska bli en fullvärdig medlem i IllUMINATI. Om du vill veta mer skicka oss ett meddelande nu för att få din Illuminati-belöning som ny medlem.

  1. En kontant belöning
  2. En ny snygg drömbil
  3. Ett nytt hus i valfritt land.
  4. En månads semester (fullt betald) till ditt drömresmål.
  5. Påverka ditt varumärke/verksamhet över hela världen
  6. Skydd från alla förtryckare
  7. En total livsstilsförändring
  8. Tillgång till Bohemian Grove
  9. Bokade möte med toppledare och toppkändisar i ditt land.
  10. 550 tusen dollar för att börja ett nytt liv.

  Kontakta oss nu via e-post: illuminatiworldwideorder@gmail.com
  eller WhatsApp-nummer: +15155065785

  SvaraRadera