lördag 13 oktober 2018

Frankenstein

Titel: Frankenstein
Originalets titel: Frankenstein, or the modern Prometheus (1818)
Författare: Mary Shelley
Förlag: Klassikerförlaget (1994)
Antal sidor: 220

Vetenskapsmannen Victor Frankenstein har farliga kunskaper. Av likdelar skapar han ett monster, en vanskapt och fruktansvärd gestalt, som skrämmer folk till vanvett. Monstret försöker lära känna människorna men drabbas av de oförståendes rädsla och hat. Frankensteins monster svär att förfölja och hämnas sin skapare. Den dramatiska jakten går över stora delar av Europa. Hat, våld och ondska kantar vägen mot den oundvikliga undergången.

Alla känner nog till att det finns en bok som handlar om hur Frankenstein skapar en levande varelse och många av oss har säkert sett någon filmatisering av boken, där den mest klassiska väl är den där Boris Karloff har rollen som monstret.

Vad jag däremot inte visste var att boken och filmen skiljde sig åt så mycket. Jag ser framför mig ett monster som bara kan utstöta vissa enkla ord (friend till exempel) och på slutet tror jag att han jagas av män med högafflar som låter honom brinna inne i en byggnad. Och visst fick väl monstret liv genom elektricitet i filmerna? Något sådant förekommer inte i boken.

Boken är betydligt mer problematiserande än vad någonsin filmerna har varit. Vem har egentligen skulden till den ondska som släpps lös och de dödsoffer som krävs? Monstret eller dess skapare?

Detta var en bok som överraskade mig och jag är glad att jag har läst den. Mary Shelleys originaltankar förtjänar att få komma fram och inte döljas bakom Hollywoods filmfilter.

Vargnatt utmanade sig själv och andra att läsa en klassiker varje månad under årets första halvår och den har sedan förlängts till att gälla hela året. Frankenstein är min oktoberklassiker.

6 kommentarer:

 1. i slutet av boken konstaterar författaren att gud inte skulle gilla att människor tillverkade människor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte i min utgåva, men det känns ändå som att den tanken finns med genom boken.

   Radera
 2. Blev också väldigt positivt överraskad när jag läste den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt med böcker som överraskar en positivt.

   Radera
 3. Jag läste också precis nyss "Frankenstein", en väldigt vital tvåhundraåring skulle jag säga! :)

  https://istalletforbokcirkel.blogspot.com/2018/10/frankenstein-av-mary-shelley-1818-2006.html

  SvaraRadera