måndag 29 oktober 2018

Tematrio - Sjukdomar och skador

Det är måndag och då är det Lyrans tematrio. Den här gången är temat sjukdomar och skador. Så här skriver Lyran: Jag har ju varit mer eller mindre sjuk eller skadad hela hösten och, som Klimakteriehäxan föreslog, får detta då bli ett tema.

Berätta om tre böcker som handlar om sjukdomar och/eller skador.


Först ut blir Emmy Abrahamsons Hur man gör succé på dårhus.
Majas karriär som ståuppare är inte precis lysande. Inte hennes liv i övrigt heller. Det började när hennes mammas pessar gick sönder, och på sistone har hon brutit sig in i en stuga för att stjäla sprit, rivit ner sin bästis tapeter - till hälften - som en överraskning och missat ett viktigt steg i karriären på grund av en ouppfostrad hund. Men det är väl inget att bli inlagd på psyket för, eller?
Detta är en smårolig bok, där man dels följer vad som händer med Maja på psyket, dels får tillbakablickar som på något vis ska förklara hur hon hamnade där.
Den är lättläst, men jag har möjligen lite svårt att förstå meningen med boken. Jag tror mig ha förstått att författaren vid tillfällen har drabbats av depressioner. Kanske är detta en möjlighet för henne att sätta ord på sina upplevelser i en humoristisk form.
Men det är definitivt inte någon dålig bok. Det är en roman som man kan läsa som lite avkoppling, för allt måste inte vara så förfärligt seriöst.

I Vilhelm Mobergs roman Raskens följer vi den indelte soldaten Rask och hans familj. Ett hårt liv i 1800-talets Sverige.
Raskens familj går inte fri från sjukdomar, och det är inte alla barnen som når vuxen ålder. Rasken själv dör i kallbrand efter att ha förfrusit foten.

I Körkarlen av nobelpristagaren Selma Lagerlöf finns det sjukdom och död så det räcker till.
Den utspelar sig en nyårsafton. I inledningen får vi veta att slumsystern Edit ligger för döden. Då ber hon att få träffa David Holm. Ingen förstår varför hon vill träffa den försupne mannen.
Det är dock inte slumsystern som är huvudpersonen, utan David Holm. Han dör och blir hämtad av körkarlen. Det är han som ska avlösa Georges, som kört vagnen ett helt år och hämtat de döda. De närmaste timmarna får David följa med körkarlen, och han ser då följderna av det liv han levt och hur det har drabbat hans närmaste.
Om Selma Lagerlöf har läst En Julsaga av Charles Dickens? Skulle nästan tro det!
Det är en söt liten berättelse, men mycket moraliserande. Den vill visa följderna av lasterna. Det viktigaste du kan göra i livet är att försöka leva ett riktigt liv, så att du utan fruktan kan möta döden. Den enda bön du behöver be är: Gud, låt min själ få komma till mognad, innan den ska skördas!

10 kommentarer:

 1. Raskens läste jag för länge sedan, kanske vore dags för en omläsning. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tycker verklige att Raskens är läsvärd.

   Radera
 2. bra passande trio, sjukdomar värre förr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många sjukdomar som botas lätt idag var dödliga då.

   Radera
 3. Å hjälp vilket typsnitt och omslag på Abrahamsons bok! Signalerar verkligen "lättsmält". Härlig blandning som vanligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Illustratören måste ha haft roligt.

   Radera
 4. Hur man gör succé på ett dårhus vill jag läsa, tycker titeln är så bra

  SvaraRadera
 5. Bara den översta som jag inte känner till. De andra två är ju välkända.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är viktigt att vårda våra klassiker.

   Radera