torsdag 25 oktober 2018

Skendöda

Titel: Skendöda
Författare: Louise Boije af Gennäs
Förlag: Bookmark Förlag (2018)
Antal sidor: 470

Skendöda av Louise Boije af Gennäs är andra delen i Motståndstrilogin. Den första hette Blodlokan och kom ut 2017.

Sara har bestämt sig för att återvända till Stockholm från Örebro, trots de märkliga och traumatiska händelser som präglat hennes första höst i huvudstaden. Mer på sin vakt än någonsin byter hon till ett jobb inom konsultbranschen och flyttar till en ny stadsdel i hopp om att de ansiktslösa förföljarna ska lämna henne i fred.
Men den mardrömslika utpressningen tar snart vid där den slutade. Omgiven av finansvärldens korruption och maktspel måste Sara ställa sig frågan: Finns det överhuvudtaget någon hon kan lita på?

Blodlokan var en mycket angenäm upplevelse och när jag nu fick andra delen i trilogin var förväntningarna höga. Jag blev inte besviken.
Detta är en spänningsroman med högt tempo och man vill bara läsa mer. Sara känner att någon eller några vill henne illa, men så många märkliga saker händer att hon börjar tvivla på sitt förstånd. Har hon blivit galen? Är hon paranoid? Men när människor och djur i hennes närhet dör inser hon att det verkligen är på allvar. Det är en livsfarlig fiende hon har emot sig; en fiende som vill ha något av henne, men hon vet inte vad.
Serien bygger på att det finns en konspiration. Den hemliga organisationen är dold, men tycks styra det mesta. Egentligen tycker jag att konspirationsteorier i allmänhet är löjliga och enfaldiga. Hur många gånger har man inte läst om hur judarna, frimurarna, illuminati, Bilderberggruppen och så vidare styr världen. Ändå är detta en mycket bra bok. Författaren har gjort en gedigen research och kryddar boken med utdrag ur seriösa tidningsartiklar som visar hur de rikaste blir allt rikare, samtidigt som de vanliga enkla människorna får ta smällen. Inte är det de rikaste som drabbas när Telia Sonera får betala skadestånd på många miljarder därför att man mutat regimer i Kaukasus.
Roligt också att författaren lägger in nutida händelser i boken, som inte har med konspirationen att göra, men som ändå ger färg till boken. Arnault och Torstensson nämns, liksom ett par stofiler i Svenska Akademien som vill använda sin maktställning till att krossa en misshaglig kinesisk författare.
Detta är en mycket bra bok. Läs den! Men läs Blodlokan först om du inte redan gjort det.

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 29: En bok vars titel endast består av ett adjektiv.

2 kommentarer: