fredag 19 oktober 2018

Göteborg Rouge

Titel: Göteborg Rouge
Författare: Håkan Tendell
Förlag: Nomen förlag (2018)
Antal sidor: 168

2020-talet.
Göteborg är Skandinaviens snabbast växande storstad.
En pulserande, kosmopolitisk smältdegel. Ett ymnighetshorn för rockartister, popkonstnärer, författare och filmregissörer. En av världens hetaste regioner för innovativa startups och scaleups inom tech och life science.
Smolket i glädjebägare: det vimlar av mafiosos, gatugäng, gangsters av alla slag. Göteborg har inte längre sju särskilt utsatta området. Endast ett: hela staden.
Hammarhämnaren Frank har nyss kört i havet med en Lamborghine från piren utanför Varbergs fästning

Göteborg Rouge av Håkan Tendell är en bok som jag inte riktigt vet hur jag ska förhålla mig till. Den utgör en direkt fortsättning på Göteborg Noir, som kom 2016. När jag recenserade den boken, berömde jag författaren för den svarta humorn i boken. Visst var handlingen våldsam, men jag kunde ofta kosta på mig ett snett leende när jag märkte ironin i berättarens röst.

Även i den här boken får vi följa Frank Nguyen och hans kamp mot alla möjliga fiender. Vilket var en förvåning för mig, som trodde att han dog i slutet av förra boken. (Jag utgår från att det var författarens avsikt att läsaren skulle tro det.) Han kämpar mot poliser och gangsters och lyckas även hamna i Främlingslegionen. Boken har ett högt tempo, vilket är nödvändigt om så många händelser ska kunna rymmas i en bok på endast 168 sidor.

Göteborg Noir var som sagt en mix av våld och svart humor. Jag hade hoppats att författaren skulle ha utvecklat denna humor i uppföljaren, men istället har han utvecklat våldet. Det är författarens frihet att göra så, men när det grävs ut hjärnsubstans ur offrens skallar känner denne något vämmelmagade recensent att det går för långt.

Men trots detta var det roligt att få läsa boken. Det ska tydligen bli en trilogi, och om författaren i den tredje boken förmår utveckla det måleriska språk och den svarta humor som det fanns gott om i Göteborg Noir, så är den något att se fram emot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar