Dags för veckans tisdagstrio! Det är snart första advent, men söndagen före är det domssöndagen. Denna tisdags tema är: Domstolar och rättsväsende (Domssöndagen på söndag).
Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips!
Dödssynden av Harper Lee utspelar sig i en liten stad i Alabama i den amerikanska Södern i mitten av 1930-talet. En svart man anklagas för våldtäkt på en vit kvinna. Advokaten Atticus Finch försvarar honom, vilket inte uppskattas av alla. Varför bry sig om att hålla en rättegång mot en neger, när man lika gärna kan lyncha honom direkt?
Bokens berättare är advokatens åttaåriga dotter Scott (Harper Lee själv?). Den skarpsinniga flickan ser igenom samhällets förljugenhet. Hur kan hennes lärarinna tycka så synd om judarna i Tyskland, samtidigt som hon inte har det minsta till övers för de svarta i den egna staden?
I boken används orden neger och nigger hela tiden. Det här är en bok som man definitivt inte får byta ut dessa ord mot andra som är mindre stötande idag. De behövs för att man ska förstå det samhälle som beskrivs. Det går inte att byta ut ett ord som "niggerälskare" mot "afroamerikanälskare", för då skulle man helt radera det rasistiska samhälle som beskrivs.
Dödssynden är en riktigt bra bok, och jag förstår att den blev mycket uppmärksammad när den gavs ut 1960. Det var en tid när svarta i sydstaterna fortfarande förvägrades rätten att rösta och svarta och vita hade olika offentliga toaletter, skilda skolor och skilda säten i bussarna.
Barabbas av nobelpristagaren Pär Lagerkvist kanske kan uppfattas som ett något udda val utifrån temat, men jag har valt den därför att Pontius Pilatus har två dödsdömda fångar och nu ska en benådas. Jesus från Nasaret eller Jesus Barabbas.
Jesus Barabbas var, till skillnad från Jesus Kristus, en ogärningsman. Man har ofta velat kalla honom för endast Barabbas, därför att man inte velat att han skulle dela namn med den andre Jesus.
I boken är denne Barabbas huvudperson. Han får leva, men hans liv blir annorlunda. Hans nyfikenhet på Jesus Kristus får honom att söka upp apostlarna, men de vill inte veta av honom. De avskyr honom för att han var den som fick leva istället för "deras" Jesus.
Barabbas är en av mina favoritböcker.
I
Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie möter vi privatdetektiven Hercule Poirot som färdas med Orientexpressen.
En man hittas mördad i sin kupé. Samtidigt vräker snön ner och gör att tåget tvingas stå stilla.
Mordoffret har tilldelats tolv knivhugg. Är det någon som mördat den avlidne mannen och därefter flytt från tåget? Eller finns mördaren bland passagerarna?
Hercule Poirot kommer nog fram till sanningen, men är det den han vill berätta för polisen om eller är det bättre att ingen får veta vad som verkligen hände? Ett etiskt dilemma.